Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

29. 6. 2019, Praha – Modrá Vopice

V krátkém časovém intervalu jsem „musel“ vyrazit podruhé do Prahy. Tentokrát se nejednalo o masovou akci, jakou bylo loučení SLAYER, ale o přivítání nového alba „Huge Expectations“ od FINAL FLAG. Klasický scénář... Sraz se Sigim v Plzni, pár pivek a pizza na cestu, Pendolino, devítka tramvaj s konečnou stanicí Spojovací, pár kroků kolem Tin Džina (čínská restaurace) a vidíme domov, tedy oblíbený dřevěný klub Modrá Vopice. Počasí nám „přálo“. Na sluníčku se dalo uhořet mučednickou smrtí, proto jsme si našli venku místo ve stínu. Pořadatel akce pan Kafe vřelým přivítáním potěšil. Přinesl nám na velkém formátu ukázat, jak je graficky řešený plakát na jeho další párty Kafest vol. 2, jenž se bude konat 14. září – pro thrashery účast povinná! 

Prvně jsem se mohl seznámit s tvorbou BRAINDEAD z Jičína. Klub otevřel celou boční stěnu, takže návštěvníci mohli sledovat vystoupení i ze dvorku. Nicméně zvuk byl neúplný, proto moje maličkost raději zalezla dovnitř. První zaujala basa, která mě nabírala na lopatu. Zanedlouho zalezl pod kůži i vysoký vokál. Bosý kytarista valil jednoduché tvrdé riffy, inspirované newyorskou hardcorovou scénou, obohacené o crossover thrashmetalové prvky, aby to bylo zajímavější. Přímočarý setík zanechal dobrý dojem. Důkazem budiž, že v době, kdy píšu tento report, poslouchám záznam „Princeless Thrash“. Kluci, vyznávající MUNICIPAL WASTE, měli možná hrát druzí, protože byli headlinerovi stylově blíže než následující vystupující.
    
Když poprvé hrábli do nástrojů ENDLESS DRAIN, uspokojoval jsem zrovna svoje touhy grilovanou vepřovou krkovicí, až mi z toho v rukou praskl plastový příbor. Mladíci z Tábora jsou zjevením. Nedávno jim vycházel debut „War Of My Hate“. V posledních pár měsících se o nich v naší komunitě mluví jako o nové vycházející hvězdičce. Pakliže začnu pitvat jejich hudbu, slyším hned několik vlivů. Zpěvy jsou spíše deathmetalové á la Marco Aro z THE HAUNTED. V tempu hrají energický thrash, připomínající první fošny od LOST SOCIETY, do něhož sem tam zabloudí metalcorový riff. Naopak pomalejší party zní PANTEROVSKY. Jen si říkám, jestli se to občas vzájemně moc nevylučuje, hehe. Instrumentálně nemá cenu rychlým pravačkám cokoliv vyčítat. Líbila se mi choreografie a pohyb jednotlivých muzikantů. Například, když kytaristé hráli sóla, a došlo i na zdvojená, tak se postavili na placatý odposlech, aby na ně bylo lépe vidět. Kapela je žánrově docela na rozcestí. Jsem moc zvědavý, jakým směrem míří.

Hlavní hvězda večera FINAL FLAG měla velkou výhodu, že v jejím středu úřaduje hned několik osobností. Bohužel Rosa z TORTHARRY nedorazil a tak za něj bicí vzala plnohodnotná náhrada Filip Kudrna. Na plakátě mohlo být klidně napsané EXORCIZPHOBIA + Eric Helzer z WEHRMACHT. Samotná show působila uvolněným dojmem. Žádné pózy ani ramena. Charizmatický zpěvák se šátkem si okamžitě kotelníky získal. Kytarová dvojčata Skoří s Ondrou by koncert zvládla i ze spaní. Kudrnatější hráč navíc na své černé véčko BC Rich sem tam střihnul krátké sólíčko. Písničky z čerstvě vydaného alba maniaci hltali stejně jako ty z předchozího počinu. Však na otvírák z „Huge Expectations“ oko circle pitu zasahovalo v jednu chvíli od pódia po bar. Vrchol večera nastal při písničce „Johnny at the Disco“. Najednou vedle účinkujících byli i tanečníci v čele s Kafem. O doprovodné vokály se postarali zpěvák a bubeník z BRAINDEAD. To mělo grády! Jakmile písnička zařadila vyšší rychlost, tak všichni seskočili dolů a ztratili se jak žába v mixéru v točícím víru. Suma sumárum. Omáčku, obsahující ingredience nejstaršího HC, punku, thrashe, rockenrollu, jsem dostal, aniž by mi někdo přejel nohu na skejtu. Naprostá spokojenost.

Další vydařená vopičí akce. Nepamatuji tam nepovedenou. Všechny tři smečky jsem slyšel prvně naživo. Nezklamaly! ENDLESS DRAIN mají vysoký potenciál. BRAINDEAD a FINAL FLAG zase ukázali, jak má vypadat tvrdá zábava. Poté, co nás vykopli ve 3 v noci (ve zmatku mi dokonce skončil něčí loket v obličeji – úsměv), jsme se zúčastnili ještě menší after párty. Pak hned vyrazili směr domov, vrátit život do normálu. Díky Kafemu a kapelám za další den, kdy jsem si mohl připadat naživu.
     
    


Zveřejněno: 06. 07. 2019
Přečteno:
3504 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář