Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MC 2019, NAAB / black metal / Česko

Z jihočeského Jindřichova Hradce povstala nová blackmetalová akvizice. Když si spojíte lokaci, studio Low Resolution Studios a směr, odkud přicházely tiskové zprávy představující tuhle novotu, nemusíte být úplným géniem, abyste si dali dvě a dvě dohromady. Je tedy evidentní, že si tady jedna hudební stálice zašpásovala, tak nějak napůl se zahalila tajemnem, jak blackmetalový žánr poslední dobou káže, a jala se vytvářet divokou hudbu, která běhá v úplně jiných tepových frekvencích, než v jejich domovské kapele. Nicméně abychom byli přesní, je nutno dodat, že z té nejmenované kapely jsou v sestavě NÁV pouze 2/3.

Hardcoreová scéna si s black metalem začala tykat už před hodně dlouhou dobou, ale většinou z toho lezly věci typu, vztaženo na domácí podmínky, NIC, MARNOST nebo třeba DÆRRWIN. Pro všechny bylo společné, že kombinovali rychlejší blackmetalové vichřice s post/emo hardcoreovými momenty, kdy se bohužel podobná hudba rychle přejedla a v podstatě se dá říct, že to snad už nemůže bavit hrát ani samotné muzikanty. 

Jedním z dalších směrů je ten, kterým se ubírají NÁV. To jest plenění, zběsilost a když zpomalit, tak ať to skřípe, škrábe, ale i v těchto chvílích to musí být načichlé zmarem. Styčné body hledejme třeba u belgických WIEGEDOOD, kteří jsou taky tvořeni členy vzešlých z hardcoreových kapel. 

NÁV jsou při prvním poslechu jedni z mnoha. Ono se toho moc nezmění ani s několikerým protočením, ale aspoň začnou vylézat na povrch mírné nuance. A i když se v souvislosti s albem mluví o jisté spontánnosti, která z toho bezesporu čiší, léty nabité zkušenosti nedovolí členům kapely nechat skladby jen tak obyčejné. Tím pádem se objevují různé vychytávky, skryté fígle, rafinované basové linky atd. Samotnou kapitolou je bubeník Herm, který se i v tomto žánru dokáže s bicími pomazlit a udává tak směr.

Hustokrutopřísný začátek, kdy se kytarové linky a celkový feeling nahrávky přibližuje ryzímu severskému pojetí (cítit je inspirace „De Mysteriis Dom Sathanas“), vkusně podbarvuje basová linka, která je výborně slyšet. A o bicích už tady řeč šla. Co člověk, to zřejmě jiný pocit a doplnění si své známé/neznámé, ale mně to vychází takhle. Začátek třetí „Funeral of God“ má ducha novodobějších DEATHSPELL OMEGA. Z uvedených přirovnání je jasné, že se zde nejedná o nějaké progresivní a novátorské dílo, nicméně to nic nemění na tom, že provedení, ať to instrumentální, kompoziční, nebo to po vokální stránce, je na na velmi dobré úrovni a v rámci našeho teritoria se jedná o zajímavou nahrávku, kterou má smysl si pustit.

Snad jediné, co bych vytknul, je název kapely, který je v globálním kontextu nezajímavý, což naopak nejde říct o titulu desky – „Smrtci“, který mi přijde naopak úplně skvělý. Klidně bych to prohodil. Kapela SMRTCI vydala desku „Náv“. 

Seznam skladeb:

  1. Eternal Surreal
  2. Corpse of Time
  3. Night Bies
  4. Funeral of God
  5. Sigil of Sulfur
  6. Repentance
  7. Celestial Doom 

Čas: cca 32 min.

Sestava:

  • Ivarg - guit & voc
  • Hrom - bass & voc
  • Herm - drums 

Bandcamp
YouTube


Zveřejněno: 25. 06. 2019
Přečteno:
4678 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 07. 2019 13:17 napsal/a immortal
Jasně...
teď si to trefil Hulváte ehm Vulvo. Tudíž pokud bych si dal naživo i Náv a říkám, že to není vůbec špatný, tak je to vrchol mého nevkusu (válím se smíchy). Pointa příběhu totiž je popis stylů chceš li škatulek jednotlivých kapel, což je zde vysoce subjektvní názor a mnohokrát i zcestný, jelikož se ani sama dotyčná kapela takto nedefinuje. Mně se z toho prostě zvedá kufr a považuji to za blbost, kterou musím prostě blbostí nazvat. Je tedy velká škoda, že se třeba hardcore nepotkalo s dechovkou, to už by možná plechaři dávno neexistovali (smích).
01. 07. 2019 09:08 napsal/a Vulvát
Tak Immortalovi
se líbí i Belphegor, což myslím o jeho (ne)vkusu vypovídá víc než dostatečně.
27. 06. 2019 21:04 napsal/a immortal
Jó, fakt nekecej.
To napíšeš velice snadno ty trubko. Jak opět vyhrává. neznáš mne, tak se jdi ukájet na někom jiném ju. Není snad větší pitomosti než kombinace rychlejší blackmetalové vichřice s post/emo hardcoreovými momenty, nebo např. plenění, zběsilost a když zpomalit, tak ať to skřípe, škrábe, ale i v těchto chvílích to musí být načichlé zmarem. To je jako Škodovka načichlá WV s dravostí Jaguara podobná Lamborghini. Já to prostě nemám rád a BM má bejt BM a je buď dobrej, nebo nestojí za nic. Nic více, nic méně. Zpět k NÁV. Poslechl jsem si to také, nezní to zle, ale myslím, že lepší to bude určo naživo. ty různé vllivy tam jsou a řekl bych, že na škodu té blackmetalovosti, ale dá se to.
27. 06. 2019 20:13 napsal/a XYZ
Hlupák měsíce
Cenu pro hlupáka měsíce opět vyhrává... immortal. Jak někdo může napsat tolik pitomostí v jednom odstavci?
26. 06. 2019 23:46 napsal/a immortal
Ták...
pokud si HC začne tykat s BM, tak z toho vyleze jedině bezduchá kombinace pro duševně choré (pozor a to některé HC smečky hódně respektuji), jako když dáš do mixeru banán, klobásu, šťovík, rum a zaleješ to tatarkou střiženou výtažkem z leča :-)) a nalepíš na to post(ovní) známku. No hrůza co ještě nevymyslíme za škatulky. V tom už se múže vyznat jen post(ovní) doručovatel v područí programátora NC strojů za přísného dohledu bezdomovce. A to je z dnešního guláše vše. :-))