Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

5. 4. 2019, Strakonice - Křemelka

Docela zajímavou soupisku měl původně další strakonický večírek. Emo/post rock/hardcore kapely vedle lomozu black/satan punkového. (úsměv) Black punk HNUS UMÍRAJÍCÍ sice odpadl, ale i tak zůstaly na soupisce čtyři kapely, které jsem živě ještě neviděl a když se přidal věrný kamarád David, bylo o programu na páteční večer rozhodnuto.

Primárně jsme vyrazili na SEKEROMLAT, a taky s vírou, že se začne v rozumný čas, a my, starší pánové, se dostaneme včas do postelí. V tomto směru se naše naivita ukázala jako bezbřehá. (úsměv) Když jsme ve 20 hodin vešli s Davidem do klubu, byli jsme pátým a šestým platícím. Na pódiu se sice chystala první kapela, ale že by měla začít během chvilky… na to to nevypadalo. A sílící obavy, že se začne čertvíkdy, postupně nabíraly ostré kontury, protože první kapela zvučila neskutečně dlouho… skutečně. (úsměv)

Zpětným pohledem bylo pořadí zvoleno dobře. První se na pódiu objevili TENGRI, první ze tří „poštovních“ kapel, které společně (zdá se) tvoří jakousi miniscénu postavenou na odkazech NEUROSIS, na základech metalu i hardcoru, naléhavosti i nervnosti. TENGRI začali kolem čtvrt na deset, aniž by se dočkali zaplnění klubu – proti předchozímu koncertu, na kterém jsem na Křemelce byl, byl počet násobně nižší, při startu první kapely mohl počet platících dosahovat dvě desítky, ve finále někdy kolem půlnoci snad tři. Ale zpět ke kvintetu, v jehož řadách se nenachází vokalista, zato v nich je houslista, samozřejmě elektrifikovaný. TENGRI se poskládali částečně na pódiu, částečně pod ním, a rozehráli hru prostou zpěvu, zato plnou neotřelých melodií, o které se dělily housle s kytarami. Nezaostávala ani výrazná rytmika a výsledkem byl poutavý koncert, který mě bavil. Pánové si i díky spoustě efektů pohrávali se zvuky, byli do muziky ponoření a tak nebylo od věci, že s publikem prakticky vůbec nekomunikovali, což je zřejmě doménou žánru, protože podobně se prezentovaly i další spolky.

Druzí ZMAR byli proti předchůdcům o poznání agresivnější, což bylo dáno nejen vlastní hudbou, ale i projevem zpěváka, který působil jako v posledním tažení. České texty křičel, jako kdyby jej na nože brali, naléhavá muzika těkala od emo po masakrální HC. Možná trochu chyběla druhá kytara, ale jinak šlo o intenzivní set, ve kterém se prolínaly pomalejší odlehčené pasáže s hardcorovými nájezdy, které podporoval velice šikovný bubeník. Skladbu „Hranice“ jsem se během zvukovky v podstatě naučil a doteď mi hraje v hlavě…

NULAJEDNANULANULA mi přišli na podobné hudební vlně jako ZMAR. Opět se střídaly úseky postavené na kytarovém vybrnkávání s emo/post hardcore expresivností, hlavní vokál (opět nervy drásající křik) sem tam doplňoval bicmen, který zůstal na stanovišti z předchozího ZMARU. Vytáhlý borec opět podával výborný výkon a přišel mi nějaký povědomý… nevím to jistě, ale měl jsem dojem, že se vyskytuje (vyskytoval?) taky v doomové partě V RUKOU OSUDU. Pánové na pódiu působili nejakčnějším dojmem ze všech čtyřech seskupení, na konci se kytarista teatrálně zbavil nástroje a vyrazil dozpívat song pod pódium mezi statické publikum. Podobně se předtím nástroje zbavil i kytarista ZMARU, takže asi to tak v těchhle kruzích chodí… (úsměv)

Čas SEKEROMLAT přišel kolem půlnoci. Na pódiu se objevily postavy s kápěmi na hlavách, a že to dáma a pánové neberou smrtelně vážně, dokládala kočičí ouška na hlavě baskytaristky. To ale byla jediná veselejší věc, SEKEROMLAT jinak byli velmi temní (navíc trvale zahalení v mlze), velmi zlí a velmi starodávní – ostatně sekeromlat je zbraní pravěkou. (úsměv) Zatímco muzikanti se postavili na pódium a vytrvali na něm jako sochy (trocha pohybu by neškodila...), akční zpěvák pobíhal před nimi a podle následujících fotek na FB kapely si asi pohnul krční páteří. Muzika SEKEROMLATU byla proti předchozím (dá se říci sofistikovaným) kapelám hodně neurvalá, bubeník to sekal razantně, ale jednoduše, stejně tak vyznívala špinavá muzika na pomezí black metalu a crustu.

Akce skončila kolem půl jedné a všechny kapely mě nějakým způsobem dokázaly zaujmout. Logicky nejvíc SEKEROMLAT, protože mi je metal bližší než post HC, na druhou stranu byly post kapely řemeslně výš než satanský lomoz. Škoda bídné návštěvy, kterou nejspíš zachránili účastníci sobotního Tattoo Jamu, kteří do Strakonic vyrazili o den dřív, nevěděli co s načatým večerem a tvořili tak polovinu publika, které celý večer vydrželo v klidu – žádné akčnosti se kapely nedočkaly a byly rády aspoň za nějaký ten potlesk.

Fotky: Jindra


Zveřejněno: 09. 04. 2019
Přečteno:
3802 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 04. 2019 19:50 napsal/a immortal
Je to jednoduchý...
Proč bejt na každej akci za každou cenu, kde hraje kdejakej no name. Bejt to true BM, tak to je jiná. S výhradní podporou scény ať na mne nikdo nechodí, nejsem totiž milionář, abych podporoval jen kvantitu. Upoutávka na tuto akci ve smyslu jakých šňaps akcí jde mimo mne.
09. 04. 2019 09:55 napsal/a Peťan
Tohle je složitý...
Dostat lidi na akci, na které nehraje ani jedna známější kapela, je prostě težký. Na druhou stranu, já jsem byl dlouhou dobu rozhodnutej, že půjdu kvůli Hnusu a Sekeromlatu, nicméně první kapela odpadla den předem a druhá začínala hrát až v půl 12, což jsem zjistil také den předem, protože program večera nikde nebyl. Představa, že čekám do půlnoci kvůli jedné kapele, mě jednoduše odradila... takže Johane, díky za report :)