Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

3. 3. 2019, Praha - Nová Chmelnice

Na nedělní koncert v pražské Nové Chmelnici, pod taktovkou Obscure jsem se těšil. Jako fanoušek černého kovu primárně na Gaahla a jeho WYRD. Začátek koncertu měl být okolo půl sedmé, ale vše bylo posunuto přibližně o půl hodiny. V půl sedmé se tedy tak nějak otevíraly teprve brány klubu. Nemůžu si stěžovat, díky cestě autem nám to vyšlo akorát. Odbavení fanoušků, případně prodej vstupenek, bylo svižné. V Nové Chmelnici se mi snad ani nestalo, že by to trvalo delší dobu.

Okolo sedmé začala hrát první kapela IDLE HANDS. Pauza mezi vstupem a první bandou byla tak akorát na jeden drink. Řekl bych, že samotné kvarteto z amerického Portlandu příliš fanoušků neuspokojilo. Je pravda, že se na „blackovější“ akci asi úplně nehodili kvůli stylu hudby, ale za mne to byl osvěžující začátek. Příjemná půlhodinka kombinace rocku, heavy metalu – díky kytarovým sólům a sem tam nádechu psychedelie měla úroveň. Dále nevím proč, ale měl jsem během poslechu v hlavě i záblesky SÓLSTAFIR, asi díky charakteru vokálu… Pro fanoušky rocku určitě jejich EP album „Don‘t Waste Your Time“ doporučuji. Určitě se bude na co těšit i v květnu, kdy mladí chlapci vydají i regulérní album.

Jako druhá kapela se chopila otěží další smečka z Portlandu, mnohem temnější UADA, u které jsem čekal, že bude hrát spíše třetí před Gaahlem díky razantnějšímu stylu. UADU jsem měl možnost vidět na Brutal Assaultu a za mne to nebylo vůbec špatné, byť jsem si na zadek taky nesedl. I přestože nehráli na velkém pódiu, něco tomu chybělo, nebo tam bylo moc na sebe nalepených lidí? Možná obojí… Navíc UADA obecně má pověst takové náhražky polské MGLY pro socky díky podobným oděvům obsahujícím kožené křiváky a kápě pro zakrytí obličeje. Po hudební stránce technika bicích nebo vybrnkávané melodie ani zdaleka nedosahují úrovně východních kolegů, ale vtipy na účet oregonských hudebníků rozhodně nejsou na místě. UADA na Chmelnici byla víc než skvělá. Fanoušci si Amíky užívali a měli proč. Valila se na ně permanentně energická kila při razantních zahrábnutí do strun s občasnými siláckými pózami nebo naopak fanoušky lechtaly rychlé včely. To vše prokládané jemnějšími melodiemi u druhé kytary a kulometnou palbou z bicích. Co mělo pozitivní efekt na výkon, byla navíc nespolupráce stojanu mikrofonu. Poslední část koncertu dostal frontman záchvat běsnění a stojan, z kterého padal mikrofon, následně ztrestal v podobě několika kopů od vysokých kožených bot. Kopanec utržil i jeden z odposlechů a dost jsem se divil, že nesletěl dolů. Jake se svým slepovaným Parkerem na chvíli utrhl ze řetězu a byl jako rozzuřený býk vidící červený prapor, ale výkonu a atmosféře to jedině prospělo, poslední část odřval i bez mikrofonu a v prvních řadách ho bylo bez problémů slyšet. UADA mě velmi příjemně překvapila. Na rozdíl od stoické MGLY byla UADA více rock´n´rollová a vhodnější pro paření.

Po krátké pauze nastoupili na scénu švédští TRIBULATION. Kapelu jsem neznal a zkouknul ji ten samý den před koncertem a byl jsem celkem zvědavý. Brutalita a tempo se dost zvolnilo. Místo černého kovu nás mohl ovát vánek gotiky balancující mezi kategorií rock a metal. Výkon muzikantů byl výborný. Každé skladbě nechyběl drive a vše šlapalo od začátku až do konce. Obrovskou pozornost si zasloužili zpěvák a basák Johannes Adersson. Jeho neveselý hluboký chraplák je prostě k sežrání. Charakterem mi připomínal kombinaci legendární Lemmyho z MÖTORHEAD a Abbatha z IMMORTAL. Druhým tahákem očí byl i kytarista Adam Zaars, kterému jsem ten večer dal krycí jméno Polednice. Velmi hubená postava v přiléhavých kalhotách s mokasínami v tmavých sítích rozhodně budila pozornost. Díky dobrému zvládnutí svého nástroje ale také pohybovým kreacím na pódiu. Ten musel brát lekce baletu, showman, jak se sluší a patří. Navíc kluci se toho nebojí a mají docela rádi „vintage“ věci. Basák si to užíval na krásného Rickenbackera ve svých zvonech s cvočky po stranách a Adam používal moc pěknou pololubovku (byť se silnějšími snímači). Nástroje jako tyhle se zas tak často v metalu nevidí, ale asi je to jako s módou a něco se vrací. Za to mají u mne další sympatie. Bicí se nesly v rytmu spíše rovném a nejednalo se o žádné sypanice, ale odsýpalo to dobře, moc dobře. Set trval něco málo přes hodinu a hrány byly skladby primárně z posledního řadového alba.

Nejvíce posluchačů čekalo na legendu z Norska, Ghaala a jeho projekt GAAHLS WYRD, který obsahoval skladby z projektů, v nichž účinkoval, tedy GORGOROTH a GOD SEED či TRELLDOM. Nejvíce zaryté skladby, které zazněly, jsou samozřejmě od GORGOROTH. Konkrétně se jednalo o „Carving a Giant“, hypnotickou „Sign of Open Eyes“, „Incipit Satan“ a „Prosperity and Beauty“. Mezi skladbami jsme se mohli dočkat i folklórních temných popěvků, které nepůsobily rušivě díky stoické a impozantní auře samotného Gaahla. Tento rok by také mělo vyjít plnohodnotné album GASTIR – „Ghosts Invited“. Velký respekt si Gaahl zasloužil i za svůj vděk fanouškům v předních řadách. Během koncertu si s nimi podával ruku a ve větší míře takto poděkoval více lidem i po vystoupení. Koncert trval také něco přes hodinu, stejně jako u TRIBULATION.

Koncert se povedl. Někdo brblal na zvuk, ale ten mi přišel jako obstojný standard. Možná bych ubral maličko na hlasitosti. Alespoň by se jevil čistější. Vybrat nejlepší kapelu není v mých silách, pokud nepočítám předskokany IDLE HANDS, kteří na koncert nepasovali úplně ideálně. Nejlepší výkon předvedli prostě ostatní tři spolky. Tak. UADA, TRIBULATION i GAAHLS WYRD byli perfektní.

 


Zveřejněno: 07. 03. 2019
Přečteno:
3768 x
Autor: Pavel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 03. 2019 16:16 napsal/a Opat
...
Já bych tipl kolem 200, možná o něco víc. Ale mám na to blbý odhad. :-)
13. 03. 2019 18:57 napsal/a immortal
Jo, to jo...
To musela bejt paráda Gaahlovky napříč playlistem. Sestava parádní, ale není v mých silách bejt na všech akcích v Práglu. Kolik bylo asi tak fans chlapi.
10. 03. 2019 12:52 napsal/a Opat
...
Za me Gaahls Wyrd perfektni, Gaahl v obrovske vokalni forme, playlist slozeny z Gorgoroth, Trelldom, God Seed a jedne nove skladby fungoval perfektne. Rozmanity gig, vynikajici. Tribulation docela fajn, ale kdyby to bylo o dost kratsi, takhle uz jsem se pak nudil. Navic teda ten kytarista s temi svymi kreacemi, to byla silenost. :D Uada me bavila mene nez loni v Plzni, nejak mi to vubec nesedlo, uplne nechapu ten hype kolem nich, kdyz v sobe nemaji spetku svojskosti. Idle Hands, to bylo uplne mimo. Presto velka spokojenost - sel jsem na Gaahla a ten nicil.