Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2018, Darzamadicus Records / thrash metal / Jordánsko

Musím se přiznat, že o metalové kapele z Jordánska slyším vůbec poprvé. Kdysi jsem četl novinový článek o tom, jak v arabských zemích umělci hrající západní hudbu balancují na hraně zákona. Někteří byli zatčeni a jejich studia byla zavřena. Časy se ale mění, snad k lepšímu... Skupina EXILE, kterou založil v roce 2008 kytarista Nader, má slušnou fanouškovskou základnu v Turecku a loni podepsala smlouvu s labelem Darzamadicus Records z Makedonie, kde mohla vydat své druhé dlouhohrající album "Unveiling Insanity".  Provokativní název desky skvěle doplňuje obrázek bytosti na přebalu, která zaživa sebe sama stahuje z kůže.
    
Příjemným překvapením je ale hlavně poslech v pořadí druhého full alba. Ze zvědavosti jsem si nastudoval i debut "Suspended Society... Mutilated Variety" (2012), abych mohl porovnávat. Šestiletý progres je znát od prvních tónů. I když banda přiznává velký vliv thrash metalu z osmdesátých let, nedá se mluvit o přímočarém materiálu. Rytmicky komplikované pasáže se prolínají s rafinovanými kytarovými riffy a excelentními sóly, až se nechce věřit, že já má na svědomí jeden člověk. Jako inspirační zdroj bych uvedl hlavně CORONER. Jsou to právě Švýcaři, kterým se kluci z Ammánu nejvíce podobají. Navíc v kombinaci s moderní produkcí jednotlivé dynamické údery do bicích trhají všechno na cucky. Dokonce jsem cítil v některých hodně technických částech nádech legendárních DEATH. Tomu dost dopomáhá i schuldinerovská barva zpěvákova hlasu.

V první polovině desky mi trochu scházely momenty a motivy, které bych si snadno zapamatoval. Lépe řečeno, těch nápadů tam byla taková hromada, až jsem se v nich ztrácel. Nedokážu s jistotou říci, jestli se náhodou neopakovaly, hehe. Jenže na půli cesty přichází vál "House of Fear", po kompoziční stránce velice zajímavý. Jordánci napřed sekavými rytmy rozloží hudbu na jednotlivé molekuly, aby ji následně poslepovali do bezstarostného heavymetalového celku s "feel good" kytarovým sólem. To, co mi chybělo v první polovině záznamu, jsem si měl možnost vynahradit v "Twisted (being)". Úvodní vyhrávka dostala dostatečný čas, aby mi jednotlivé tóny mohly zalézt pod kůži. Pak už si je stačilo užívat v různých polohách a podobách. I vokál se mi tu zdá velmi šikovně řešený, protože se pod něj nehraje žádný masakr, ale občas se tam hodí kilo, nebo jednoduchá melodie, což mu dává šanci vyniknout. Další skladby asi nemá cenu rozebírat dopodrobna – jen bych dokola skládal obdobné komplimenty na vytříbenou techniku.
    
Když si projdu anglické texty, tak jsou plné zoufalství z otroctví, manipulace a lží. Trochu mi zatrnulo u titulního fláku, kde budu citovat: "I am obssesed with achieving death and pain. For my thrill, I will kill again and again." Tomu říkám skryté šílenství, doslova. Možná důvod, proč jsou na konci i začátku některých skladeb chytře umístěné akustické/odpočinkové party na vstřebání těžkého, nejen hudebního, materiálu.
    
Snad by se i dalo mluvit o dokonale vybroušeném metalovém drahokamu z Blízkého východu. Na "Unveiling Insanity" je nápadů na čtyři desky, proto není na jeden poslech. Osloví nejen thrashmetalové fandy, ale i gurmány vyznávající technický a progresivní metal. Některé skladby se mi sice zdály lehce chaotické, místy i na úkor plynulosti, přesto jsem drtil záznam dokola a rád se k němu budu vracet. A o EXILE bych ještě rád někdy v budoucnu slyšel.

Seznam skladeb:

  1. City upon a Hell
  2. Earthly Cloak
  3. Unveiling Insanity
  4. Into the Uncertainty
  5. House of Fear
  6. Instru-mental
  7. Twisted (being)
  8. Indulgence in Depravity
  9. Sickening Creature

Čas: 42:28

Sestava:

  • Mahmoud Tayyem – bicí
  • Nader Elnatsteh – vokál, kytara
  • Ibrahim Al-Khatib – basa

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 11. 01. 2019
Přečteno:
3802 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář