Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

LP 2018, Pařát Magazine & Productions / death metal / Česko

Severomoravská skupina SOUL MASSACRE má svým způsobem kliku. „Ujal“ se jí Herdron, respektive Pařát, a tak má o kvalitní promotion postaráno. Demo z roku 2015 následně vyšlo jako splitko s DEATH CARNAGE coby příloha Pařátu, loňský debut zrovna tak. A zřejmě se album „Purgatory System“ setkalo s příznivými ohlasy, protože teď vychází i ve vinylové podobě.

Gramodesky s logem Pařátu si drží fazónu a jsou vždycky vypraveny v důstojném balení. Platí to i pro SOUL MASSACRE – černá placka s barevnými středovými nálepkami je vložena do oboustranně potištěné kapsy z kvalitního papíru; jedna strana patří obrázku z titulky a portrétním fotkám muzikantů, druhá textům a dalším nezbytným informacím týkajícím se nahrávky. Vrchní přebal pak zdobí typická Deatherova práce s kostmi, trpícími nešťastníky a tváří příšery. Grafika k danému žánru signifikantní, provedení kvalitní, stejně jako celý design. Náklad čítá 250 kusů.

Muzika, kterou SOUL MASSACRE produkují, se nedá označit jinak než death metal. Death metal pravověrný, označovaný většinou jako old school, i když v případě havířovského kvintetu bych v tomto ohledu nebyl tak striktní. Použité postupy sice svůj původ nezapřou, ale taková fosílie jako řady jiných „chrastivých“ kapel to určitě není. Na druhou stranu se pánové a dáma nepouští do žádných experimentů, natož avantgardních kousků – prostě hrají death metal, jaký hrají další stovky kapel. A nutno říci, že ho hrají dobře, zajímavě, že se album velmi dobře poslouchá, za což „může“ hlavně rozumný přístup ke komponování. Střídají se svižná tempa se středními, nechybí palebné pasáže ani melodická sóla, takže když to zjednoduším, jde o průnik staré švédské deathové školy s melodickou švédskou deathovou školou. (úsměv) Sem tam se zabrousí k thrashovým břehům, některé melodie se dotýkají i heavy sfér. K dobrému dojmu přispívá i kvalitní zvuk ze GM Studia v Jablunkově, kde se o produkci podělili Martin Roženek, Yabback a kapela samotná. Schválně jsem si pro porovnání pustil i CD a rozdíl slyším patrný. Gramofonová deska hraje o poznání drsněji, dynamičtěji, CD má zvuk jasnější, hodnější. Mně se pochopitelně víc líbí ona gramo-špína, ten živočišnější sound, který nechává vyniknout i baskytaru a kytary zní o poznání hruběji.

Pořád jsem se nedostal k tomu, co kapelu odlišuje od většiny obdobných – vokálu. Myslím, že člověk neznalý skutečnosti by na první poslech kdesi na netu nepoznal, že za mikrofonem stojí mladá dívka. Není samozřejmě jediná, i u nás se v minulosti i v současnosti slečny growlingu věnují, ale pořád je to minorita. Dru řve jako chlap hlubokým hlasem, sem tak i trochu vyšším ne nepodobným skřehotu, takže o barevnost není nouze, přesto si říkám, že by nebylo od věci využít i nějaké civilizovanější polohy jako v „Overture“ častěji... že by materiál trochu osvěžily. Takhle se o zpestření starají zejména kytarové melodie.

Deska se od CD liší počtem skladeb, obsahuje jich jedenáct, zatímco CD jen deset. Nicméně nově jsou zařazeny kousky dva, takže jeden z původního kompletu musel z kola ven. Volba padla na závěrečný „Calamity Song“, místo něj jsou tu dvě položky z letošního jara, rozvláčnější „Cure“ nesoucí se ve středních až pomalých tempech, s důrazem na temnou atmosféru, a divočejší, s thrashem koketující palba „Adversity“, syrová jízda s podařenou lehce zamotanou pasáží. Nové skladby jsou po kompoziční stránce o poznání komplikovanější a možná naznačují, že se SOUL MASSACRE budou v budoucnu vyvíjet techničtějším směrem.

Zatím mají celkem solidně nakročeno, debut lze označit jako podařený, nicméně zároveň i zaměnitelný – s celou řadou podobně orientovaných nahrávek, jež se sypou ze všech stran a záhy bývají zapomenuty. SOUL MASSACRE mají výhodu v tom, že kytaristé Martin a Vladimír už toho mají hodně za sebou (HYPNOTIC SCENERY, GALACTIC INDUSTRY) a že v tom tedy umí chodit, dokáží si srovnat v hlavě, s jakými ambicemi se do dalšího dobrodružství pustili a co od něj mohou očekávat, že mají v kapele i mladou krev, která je požene kupředu a v neposlední řadě že mají zpěvačku, tudíž jistý punc výjimečnosti tu je. Jen s ním v budoucnu ještě lépe pracovat… Zatím je „Purgatory System“ lehký nadprůměr, na druhou stranu podobně jsou na tom desítky počinů ze zahraničí, takže kdyby mi někdo album jen tak pustil, netipoval bych Česko. A to není na debut špatné vysvědčení.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Traitor
  2. New World
  3. Desires Of The Undead
  4. Overture
  5. Curse Of The Fire
  • Strana B
  1. Purgatory System
  2. Twisted Mind
  3. And Then It Was All Over
  4. Rites Of The Sick
  5. Cure
  6. Adversity

Čas: cca 42 min.

Sestava:

  • Tomáš – bass
  • Kuba – drums
  • Dru – vocals
  • Vladimír – guitar
  • Martin – guitar

Facebook
Bandzone
www.paratmagazine.com


Zveřejněno: 13. 12. 2018
Přečteno:
3840 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář