Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, Support Underground / death metal / Slovensko

Nových kapel jsou mraky, přibývá jich možná více, než je zdrávo, a člověk aby měl tři životy, když se v tom chce alespoň trochu orientovat. Času pořádně nezbývá ani na léty osvědčené jistoty, přesto se jednou za čas zjeví jméno, které stojí za pozornost. Někdy pomůžou kamarádi, někdy náhoda, ale nejčastěji spolehliví „vyhledávači“ jako třeba Support Underground, kterýžto mě ještě stran nových přírůstků do své stáje nezklamal, a ani CONSTANS COMPROMISSUM nejsou samozřejmě výjimkou.

Topolčanský kvartet je, co se týče jména, čerstvým výhonkem scény našich nejbližších sousedů, ale s jeho osazenstvem se to má už poněkud jinak. Jádro kapely tvoří ex-členové dřívější slovenské ug stálice THALARION, většina jistě pamatuje, a s trochou nadsázky by se dalo hovořit o nepřímém pokračovateli tohoto jména, i s ohlednutím na vývojovou fázi, v níž THALARION končili. Aby však nedošlo k nepochopení – tvorba CONSTANS COMPROMISSUM přece jen zní poněkud odlišněji, než jak to dávala někdejší akvizice Mighty Music, a tak je jen dobře, že debutové album „I’ll Break You" vychází pod novým jménem, jež se neodvolává na minulost a představuje nový start ostřílených borců.

Že se jedná o materiál nahraný muzikanty, kteří už mají něco za sebou, jest ušislyšné od samého začátku alba. Úvodní intro ještě pokleknout nedonutí, spíše příjemně pohladí a navnadí, ale songem „Just Three Words“ to začne a po malé chvíli je posluchači jasné, o co jde. Melodický, přesto řízný a zemitý death metal, postavený na setsakra šmakózních riffech, velice dobré struktuře skladeb a samozřejmě povedených a nekýčovitých melodických linkách. Muzika CONSTANS COMPROMISSUM je na první poslech zdánlivě velice lehce přístupná a svádí k myšlence „další z řady“, ale se zlou by potázal ten, kdo by této zavádějící myšlence podlehl. Materiál je totiž i přes svou snadnou stravitelnost poměrně košatý, a svou pravou krásu odhalí až po více posleších. Ostatně tak, jak to má být u každé hudby, jež má mít trvalejší charakter. A je nabíledni, že jakmile se vám CD „I’ll Break You“ dostane pod kůži a zaryje do šedé kůry mozkové, jen tak vás nepustí a poskytne vám zábavu na delší dobu, s jistotou pozdějších návratů k němu.

Vyzvedávat jmenovitě některé songy z řady je nesmysl, album působí kompaktně a vyváženě po celou dobu nedlouhé hrací doby. Jak již bylo zmíněno, základ je postaven na excelentních kytarách, tam je opravdu největší síla nahrávky, a plusem je, že netrpíte pocitem, že tohle slyšíte u každé druhé kapely. Skvělá je taktéž rytmika, nepříliš komplikovaná, převažující střední tempa jsou v pravou chvíli střídaná rychlejšími úseky, celek zní dostatečně záživně a úderně. K hudebnímu obsahu sedí i docela hluboký chraplák, jenž občas přejde i do lehce skřehotavějších poloh, ale vše tak akorát, aby to působilo přirozeně a nerušivě. To celé je podpořeno kvalitním zvukem nahrávky, a tak těžko hledat nějaké výtky, tedy co se týče muziky a jejího vyznění.

Co však výtku přímo vyžaduje, je „obal“, a tím teď nemyslím titulní cover art. Samozřejmě netuším, co stojí za jeho (ne)provedením, zda finance nebo nedostatek času k jeho zodpovědnější realizaci, ale absence alespoň jednoduchého bookletu včetně textů je v dnešní době dost zarážející a možná i trochu trestuhodná. CD se už dávno neprodávají jako kdysi, a přimět posluchače ke koupi fyzického nosiče před možností stáhnutí si jej z netu je i o takových „drobnostech“. Jinak je ale album „I’ll Break You“ doporučení hodné a nelze než konstatovat, že CONSTANS COMPROMISSUM je velice milým překvapením s potenciálem oslovit nejen fanoušky death metalu.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Just Three Words
  3. My Madness
  4. In Dying
  5. The Witch
  6. Sons of Destruction
  7. Manipulation
  8. I’ll Break You
  9. Evolution
  10. ...'Cause I Want It Like This!

Čas: 38:08

Sestava:

  • Juraj Čakajda – kytara, zpěv
  • Peter Bartakovič – kytara
  • Marek Okša – basa
  • Jozef Lukáč – bicí

Bandzone

Facebook

Support Underground

 


Zveřejněno: 12. 09. 2018
Přečteno:
3902 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář