Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

CD 2018, Antena Krzyku / alternativní punk / Polsko

U nás máme Muchu, v Polsku mají Siksu. Nicméně proti polské divoslečně je ta naše písničkářkou pro děti z mateřské školky. (úsměv) Ono tohle srovnání možná kulhá na obě nohy, ale bylo první, které mě napadlo. Siksa má totiž taky pěkně prořízlou pusinku a taky ráda provokuje, ale o poznání ostřeji. Hudebně je ale úplně někde jinde, skoro by se dalo říct, že nikde. SIKSA, myšleno teď jako název kapely, je duo, v němž má extravagantní slečna hlavní slovo a baskytarista to vedlejší – a žádný jiný nástroj na nahrávce ani na koncertech ke slyšení není.

Když jsem si o SIKSE hledal nějaké informace, narazil jsem na videa, která jsou mnohem lépe vypovídající než nahrávka na CD. Vystoupení dvojice jsou totiž pěkně divoká, ostatně nějaké odkazy jsou připojené pod recenzí, tak třeba zkuste a uvidíte, jaké performance byly v poslední době k vidění. Pohledy některých návštěvníků na OFF Festivalu 2017 jsou dostatečně výmluvné – někdo kouká nechápavě, někdo se usmívá a většina si divošku fotí. Polská média pak psala o skandálu a o urážce Poláků… Siksa (vlastním jménem Aleksandra Dudczak) si totiž nebere servítky a vykřikuje feministická, protináboženská i politická hesla, která konformní společnosti nejsou po chuti.

Když tak CD „Stabat Mater Dolorosa“ poslouchám, tak si říkám, že domácí poslech zaujme hlavně Poláky, kteří budou všemu dobře rozumět. Pro ostatní je v bookletu uveden překlad textů do angličtiny a ruštiny, takže to vypadá, že nejen v Polsku má projekt fanoušky. Ostatně nahrávka byla pořízena na vystoupení v Berlíně (jde tedy o živák) v červenci 2017 a živě byla prezentována od února do srpna téhož roku (SIKSA v tomto směru asi funguje jako divadelní soubor – na každou sezónu připravuje nový program a pak jej omezený čas přehrává).

Mluvit v případě „Stabat Mater Dolorosa“ o nějakém hudebním žánru je prakticky nemožné. V hlavičce uvedený alternativní punk je spíše pokus o aspoň nějaké zařazení, SIKSA je originál a srovnání s nějakým podobným souborem je nemožné. Do baskytarových tónů Aleksandra křičí své názory a působí to znepokojujícím dojmem. Na druhou stranu poslouchat její výlevy není zrovna snadné, na poslech SIKSY musí mít člověk nejen náladu, ale i odvahu. (úsměv)

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:

  1. Nigdy więcej
  2. Czkawka
  3. Tato, kup mi psa
  4. Beksa
  5. Polityk, ale kobieta
  6. Marina Abramović
  7. Mariusz, wracaj do domu
  8. Alper Sapan Forever
  9. Odpowiedzialność II (G.Y.L.)
  10. Jak dobrze wyglądać nago?

Čas: 39:34

Sestava:

  • Siksa – hlas
  • Buri – baskytara

https://cs-cz.facebook.com/xsiksax/
https://siksa.bandcamp.com/
OFF Festival
https://vimeo.com/157924198
https://vimeo.com/235561111

 


Zveřejněno: 06. 09. 2018
Přečteno:
4005 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 09. 2018 00:11 napsal/a mičl
siksa na fobii????
Jsem šokován ale i příjemně překvapen!!!! :D :D Jedna z nejlešpích kapel, které vůbec můžeš vidět naživo!!!! Machírky rozpláče a blbce donutí utéct ze sálu!!!! Brutální texty, neskutečná show!!!! Doporučuju všem, kdo se nebojí zkusit něco nového!!!! Já viděl dvakrát a nelitoval jsem, ale souhlasím s Johanem, každý to opravdu nezkousne!!!! Ale každopádně, jestli budete mít příležitost vidět naživo, běžte do toho!!!! P.S. Baskytarista se jmenuje Buri :D :D