Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP 2018, Malarie / hardcore/punk / Česko

TELESA OHNEPAL i ThANX patří mezi služebně mladší kapely, vznik datují po roce 2010, nicméně v nich působí muzikanti, kteří za sebou mají velmi pestrou minulost a vedle sebe pestrou současnost nejen v hardcore-punkových skupinách, mj. DARK FUTURE, ZIKKURAT, MICHAEL´S UNCLE, BABALET nebo VNITŘNÍ FAKTOR. To mluvím o aktuálních sestavách, ale na albu, které je předmětem tohoto článku, působili v řadách ThANX Wonid a Marvin (opět se zkušenosti z dalších part…), které nahradili bubeník Marcel Suk (zároveň sousplitkaři TELESA OHNEPAL) a basák Jan Choroba Štěpánek. V sestavě TELESY OHNEPAL aby se čert vyznal, pánové používají přezdívky a podle všeho pro jednu osoby i různé. Jestli jsem to správně rozšifroval, tak i TELESA OHNEPAL měnila od nahrání sestavu, Radího nahradil Kratos.

Pomyslnou stranu A obsadila TELESA OHNEPAL, i když tohle tvrzení opírám o pořadí kapel na hřbetu, v obalu je to jednou tak (vepředu), podruhé naopak (vzadu). Když už jsem nakousl obal, tak ten je vcelku obyčejný, ale obsahuje všechny potřebné informace, jako jsou sestavy, texty (na vloženém listu) i fotky muzikantů (na přední straně – což je v dnešní době docela unikátní přístup). Grafika obecně neurazí, na druhou stranu ani ničím nepřekvapí.

Obě kapely sice uvádí, že hrají hardcore-punk, ale obě mají mnohem blíž k HC. TELESA OHNEPAL to dokazuje hned od začátku, „Karmalantra“ plyne v hardcore tempu a okamžitě potěší, že se nejedná o jednorychlostní kolovrátek, ale pestrou muziku, ve které nechybí změny tempa, rytmu, ostré pasáže i melodie plus variabilní vokály. Hlavního zpěváka doplňují ostatní a sbory jsou zapojeny nejen aby halekaly v refrénech, ale aby zdůraznily některá slovní spojení, nebo prostě vystřídaly první hlas. Radí není žádný excelentní zpěvák, spíše křikloun (úsměv), hlas má vcelku obyčejný, ale v kombinaci s ostatními nepůsobí vokální složka nepatřičně. Písničky odsýpají, i díky krátké stopáži (jedna až dvě minuty), a po pár posleších si každý snadno udělá ve skladbách pořádek. Brzy si všimne dvou hitovek, které těží z melodické kytarové práce – první je typická HC jízda „Natura“, druhou členitější „Malé vítězství“, které začíná spíše v punkovém duchu, ale po necelé minutě se objevuje neskutečně chytlavá pasáž, která se usadí v paměti a ne a ne ji odsud vystrnadit.
Skladatelské i textařské postupy velmi trefně charakterizuje část textu k „Mozaice“: „Témata hledáme lehce, tvoříme další kombinace, ornamenty bijící do očí způsobem provedení zaskočí.“ Sice nemůžu říci, že by mě kladenští něčím zaskočili, ale o příjemném překvapení mluvit mohu. I v oblasti textů, které sice od HC/punkové hantýrky nevybočují, ale napsané jsou zajímavě, ať už jde o téma smyslu života a jeho stinných i lepších stránek, přírodu, společnost, špatné lidské vlastnosti anebo zásek do vlastních řad v podobě „D.N.V.P.“ (= dobrou noc všem pýchám), ve které si kapela pohrává s žánrovým klišé překvapivě odvážně: „Oblíbená slova v populární frázi, zásadnímu heslu přece jen něco schází.“
Něco málo přes čtvrthodinku stačilo, abych se s TELESOU OHNEPAL dokázal sejít na stejně cestičce. Ne, že bych jejích „devatero pohádek“ považoval za výjimečné dílko, ale nahrávka mě po všech směrech příjemně překvapila.
7/10

ThANX to rozjíždí pěkně divoce, „Capicanibalism“ je ostrý jako meč; „jeden tón, jeden akord, nejvostřejší stálá smažba“ křičí Amrit a tahle slova k úvodnímu štychu sedí, i když na minutové ploše toho pánové stihli trochu víc než jen HáCé kolovrat. Další skladby pak přesvědčují o tom, že ThANX jjsou všechno možné, nejen smažba, ale variabilní věci, o co některé pomalejší, o to naléhavější. Po úvodním výplachu následuje zemitá „Cesta“, v níž zaujme nejen pestrá kytarová hra, ale i neotřelá rytmika; je slyšet, že muzikanti přemýšlí a snaží se nedělat písničky stravitelné na první dobrou, ale na druhou stranu z toho nedělají úplnou vědu a po pomalejší pasáží naservírují skočnou. Za pozornost ale stojí všechny skladby, protože každá je něčím zvláštní, kapela se neopakuje a neopakuje se ani vokalista. Amrit je o poznání kvalitnější zpěvák než Radí, s výrazem si pohrává a kromě hrubého řevu přidává i melodičtější polohy a taky jednu, kterou bych označil jako znepokojivou. Ta hraje prim v podle mě vůbec nejlepší věci nahrávky. Postapokalyptická „Opti mystická“ (měly by tu být dvoje uvozovky, protože píseň optimismem rozhodně neoplývá), která přesně zapadá do Amritem používané škatulky  psychedelickej hardcore punk. Ony psychedelické pasáže mají velkou sílu, kytary jsou nervní, zpěv expresivní a když se člověk zaposlouchá do textu, přeběhne mu po těle husí kůže. Po totálním zmaru se hraje na veselejší notu, naopak „Ob chodník“ se zpočátku plazí jako smrad (obchodník v textu taky nic jiného není), ale ve finále opět dojde na rychlou palbu.
Tohle střídání temp je určitě ku prospěchu věci, stejně jako texty nutící k zamyšlení. Podobně jako split-kolegové jsou ThANX kritičtí k současnému dění, a taky píší jinak než většina žánrových souputníků. Nad texty evidentně přemýšlejí a nepustí do světa žádné prvoplánové agitky. Vedle katastrofického tématu a nekalých obchodních praktik se objevují kritické hlasy o typických českých malostech, psychologická sonda o tom, co se může kdekomu honit v hlavě a nechybí ani blbinka o tom, že by „Cwogg“ chtěl hrát hiphop, což na konec jako odlehčení jinak dost tísnivé atmosféry není na škodu.
ThANX jsou pro mě jedním z nejpříjemnějších překvapení na tuzemské HC scéně, jejich new HC therapy s podtitulem „no promise no compromise“ je velice povedená záležitost.
8,5/10

Obě strany desky disponují slušným zvukem, a ani není poznat, že ThANX si všechno obstarali sami (s podporou kamarádů) ve zkušebně a TELESA OHNEPAL nahrávala ve studiu (RiverSound). Přijde mi, že je zvuk podobný, dobře vyvážený, nic není vytaženo ani upozaděno, snad jen první strana malinko silněji basuje.

Seznam skladeb:

  • TELESA OHNEPAL
  1. Karmalantra
  2. Natura
  3. Balada o elementu
  4. Mozaika
  5. Malé vítězství
  6. Léčba šokem
  7. 7. smysl
  8. D.N.V.P.
  9. Z člověka na člověka
  • ThANX
  1. Capicanibalism
  2. Cesta
  3. Opti mystická
  4. Ráj
  5. Ob chodník
  6. Země česká
  7. Myš Lenky    
  8. Cwogg

Čas: cca 16  min. + cca 19 min.

Sestavy (na albu):

TELESA OHNEPAL

  • Radí – mekot hlavní
  • Marcel Suk – čárlstonka, cirkusák, mekot
  • Leoš Játro – gitáre, mekot
  • Máša – bass, mekot

ThANX

  • Amrit Sen – zpěv
  • Josef Hřeben – elektrická kytara, zpěv
  • Jarda Wonid Cvach – basová kytara, zpěv
  • Petr Marvin Svoboda – bicí nástroje

Album na Bandcampu

Bandzone TELESA OHNEPAL
Facebook TELESA OHNEPAL

Bandzone ThANX
Facebook ThANX

 


Zveřejněno: 20. 08. 2018
Přečteno:
4186 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář