Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2017, vlastní náklad / progresivní thrash metal / Česko

Pánové z THRASHING MACHINE, kteří pocházejí ze Šestajovic (Praha-východ), na sebe poprvé upozornili v roce 2015 EPkem „Insight". Kapela nelenila a k pěti skladbám v loňském roce přidala dalších šest, všech jedenáct pak v pěkném digipacku vydala pod názvem „Disease Called Human Mind". Titulní cover věrně vystihuje název debutového full alba, zadní obálka odvrácenou stranu, respektive temeno hlavy. Digipacky mám rád, hlavně když jsou precizně zhotoveny a nechybí v nich nic, co má obal obsahovat – a v případě TM je to líbivá a dobře odvedená práce.

Po prvotním přehrání alba „Disease Called Human Mind" jsem nahrávku vyhodnotil jako technicky zdatnou, nesoucí se na vlnách „uhlazeného" thrash metalu, s moderními kytarovýcmi eskapádami a různými progresivními kudrlinkami, ale tak akorát, aby posluchačovo ucho mohlo vše smysluplně vstřebat. Ona moderní progrese je zde patrná hlavně ve střídání hudebních motivů a temp. Avšak nahrávka nemá až tak „moderní" zvuk, jak by se z předešlých slov mohlo zdát. Je to metal, ve kterém jsou patrné stopy thrash metalu. Není to však thrash, jak jej můžeme znát ze současného boomu mladých kapel, které obracejí svůj metalový ksicht ke kapelám průkopnickým. THRASHING MACHINE jsou klidnější, a byť má album místy slušnou kadenci, nemá tak silný náboj a průraznost, jak to známe právě z řezajících thrashmetalových alb.

Neslyšel jsem prvotinu „Insight", takže jsem k debutovému albu přistupoval s čistou hlavou. A po několika posleších jsem se dohledal recenzi na „Insight", abych omrkl, jak to minule viděl kolega. A v podstatě souhlasím s minulým hodnocením a dovolím si citovat:

„V rámci stylového zařazení jsem čekal (a kapele bych celkem doporučoval) spíš nějaký modernější přístup, určitě by jejich hudba vyzněla silněji a měli by větší šanci se prosadit v dnešní záplavě mladých kapel. THRASHING MACHINE sice přísahají na thrash metal, ale nečekejte žádné rychlé orgie. Kompozice jsou celkem dlouhé, většinou  se odvíjejí v středním tempu, byť rychlé výpady také nechybí... Ale přeci jen postrádám u kytaristů větší odvahu či um vymanit se z klišé. Většina riffů působí poměrně použitým dojmem, hodně postupů je tak nějak ,klasických'."

Dále se ve zmiňované recenzi píše, že písničky jsou košaté, aranže bohaté (rytmiky, breaky, sóla) a že není problém udržet po celou hrací dobu (půl hodiny) pozornost. A tady se objevuje kámen úrazu - zatímco půlhodina na EP utekla, tak byť je album košaté, trvá 75 minut, což je neskutečná nálož, která po sedmé skladbě začíná nudit. Mám pocit, že vše podstatné se opakuje jako kolovrátek. A když se objeví předlouhá instrumentální „Solaris", tak již nevnímám, že je hudebně vyzrálá, protože se po předchozí hodině nedokáži soustředit.

Abych jen nekritizoval, tak na celém albu mě uchvátil výborný zvuk a ponejvíce bicí, které jsou podobná technice Maria Duplantiera z francouzských GOJIRA a tam bych viděl onu i zmiňovanou progresivitu. Naopak po vokální stránce jsem si vzpomněl na Marcela „Pípu" Novotného z KRYPTORU a tam bych na oplátku hledal onu obstarožnost. Abych to nějak zhodnotil, tak invence a nápaditost THRASHING MACHINE určitě nechybí, ale určitě bych přistupoval ke skladbám trochu promyšleněji a příště bych do skladeb (nového alba) za každou cenu nedával všechno, co mě ihned napadne, vybíral bych jen ty nejlepší střípky. A ještě jednou bych použil slova ze zmiňované recenze: „Na prdel jsem si z toho nedřepnul. Pro mě – poctivý, dobře odvedený průměr“ a „s příslibem do budoucnosti".

Seznam skladeb:

  1. Void
  2. Insight
  3. Lock and Load
  4. Perdition
  5. Beauty of Killing
  6. Lies
  7. So Run
  8. Rest in Peace
  9. Solaris
  10. Disease Called Human Mind
  11. Aeon

Čas: 1:14:38

Sestava:
⦁ Jiří Andras - zpěv, kytara
⦁ Jakub Nový - kytara
⦁ Tomáš Černoch - basa
⦁ Matyáš Černoch - bicí

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 31. 01. 2018
Přečteno:
3418 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář