Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
LLYR

CD/LP 2017, Les Acteurs de l\'Ombre Productions / post black metal, sludge / Francie

Pokud vás ještě neomrzel neustálý přísun post blackmetalových kapel a pořád máte náladu objevovat zajímavá jména, jste tady na správné adrese. HEIR jsou prozatím poměrně neznámým spolkem, který však má na své straně několik výhod, díky kterým se mají šanci dokázat dostat do širšího povědomí. Už jen fakt, že pocházejí z Francie, může sloužit jako určité vodítko, čímž se dostáváme k druhému bodu, kterým je, že si kapelu vzalo pod svá křídla vydavatelství Les Acteurs de l'Ombre Productions. Tento malý label totiž novodobějšímu black metalu rozumí a vydal už nejednu zajímavou desku a podpořil tak mnoho kapel, kterým se dostalo i širšího uznání (REGARDE LES HOMMES TOMBER, THE GREAT OLD ONES, DÉLUGE, atd.)

Náš společný první kontakt s HEIR proběhl už loni. Tou dobou mi přišlo pod ruku trojsplitko, na kterém se podíleli HEIR společně se spřízněnými skupinami IN CAUDA VENENUM a SPECTRALE. Už na této nahrávce bylo znát, že HEIR jasně vědí, jakým směrem se chtějí profilovat. Žádné porodní problémy, tápání… ne ne. Naopak, ze všech tří skladeb bylo znát, že je jasné, že si kapela oblíbila novodobě pojatý black metal. Ten, jak to tak bývá, zabalila do zvuku, který nezní vyloženě jen metalově a navíc se v jejich výrazu najde i dost místa pro pasáže, které koketují se sludge. Pochopitelně nechybí spousta pomalejších míst, v kterých kapela působí až atmosférickým dojmem. To vše se děje v poměrně časově velkoryse pojatých skladbách, které dosahují v průměru osmiminutové stopáže. Tím pádem je jasné, že si HEIR vypomáhají i pomalejšími tempy a snaží se rozehrát i jiné pocitové vibrace než jen ty, kdy bubeník pomocí blast beatů rozsévá zkázu.

Přesto je to od počátku debutové desky „Au Peuple de l'Abîme“ blackmetalový uragán, který v prvních minutách pustoší a láme vše živé v dosahu. Žádné servítky, od prvních tónů skladby „Au Siècle Des Siècles“ se na posluchače valí agresivní nálož, která je ale postupem času umírněnější a přejde do hloubavější podoby, aby ve své závěrečné čtvrtině vyústila v pomalejší záležitost. Je evidentní, že kapela pracuje s mnoha vrstvami a dynamikou skladeb, kdy staví na kontrastu blackmetalového zla a na procítěnějších polohách.

S podobným mustrem pracují HEIR po celou dobu své 40 minut dlouhé prvotiny. Nabízejí pasáže, v kterých dokáží znít velice poutavě, na druhou stranu se občas neubráním pocitu, že slyším velké množství postupů, které se za těch pár let zabydlely v repertoáru u všech podobně znějících kapel a jakési kouzlo něčeho dosud neobjeveného tím pádem odpadá. Nicméně v případě alba „Au Peuple de l'Abîme“ jde pořád o dostatečně slušný materiál, po jehož poslechu vynaloženého času litovat nebudete. Je to jednoduše kvalitně odvedená post blackmetalová nahrávka, která fanoušky tohoto žánru nemůže zklamat.

Klasicky musím ocenit, jak to tak u francouzských kapel bývá, že i HEIR mají texty v mateřském jazyce, což black metalu z tohoto státu vždy slušelo a neustále sluší. Standardem je skvělé zpracování digipacku a jeho grafika, to je v případě temných kapel z Francie vždy sázka na jistotu, což také přispívá k pozitivnímu dojmu z celé desky.

Seznam skladeb:

  1. Au Siècle Des Siècles
  2. L'Heure d'Helios
  3. Meltem
  4. L'Âme des Foules
  5. Cendres

Čas: 39:59

Sestava:

  • F.B - basa
  • D.D.A - bicí
  • M.S - kytara
  • M.D - kytara
  • L.H - zpěv

Facebook

Bandcamp


Zveřejněno: 29. 11. 2017
Přečteno:
3841 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář