Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2015, Les Acteurs de l’Ombre Productions / post black/sludge / Francie

Francouzští REGARDE LES HOMMES TOMBER, disponující názvem tak dlouhým, že vyslovit ho najednou a nezakoktat se u toho, je nadlidským výkonem, se hlásí po dvou letech s novou deskou. Tato temná legie má na co navazovat, svým debutem se jí totiž podařilo dát o sobě hlasitě vědět. Jejich první deska vydaná v roce 2013 měla slušnou úroveň a po právu si zasloužila vřelé přijetí.

REGARDE LES HOMMES TOMBER
jsou, stejně jako většina francouzských černotou načichlých kapel, tak trochu tajemní. Členové jsou pojmenovaní jenom iniciálami, které ani nejsou v pěkně provedeném šestipanelovém bookletu zaznamenány, texty ale nechybí. Hlavní ale je, že i z jejich hudby je tajemno a atmosférično cítit na vzdálenost několika kilometrů. V tomhle se proslulá francouzská škola nezapře. REGARDE LES HOMMES TOMBER jsou hodně nasmrádlí black metalem, úplně v klidu si je dokážu představit po boku francouzských black metalových veličin typu AOSOTH, DEATHSPELL OMEGA, atd., stejně tak je jejich hudba nasáklá sludge a post metalovou scénou. V úvodní instrumentálce vyšponovaná kytarová melodie odkazuje navzdory o dost tvrdšímu zvuku a hutnějšímu podkladu až někam k RUSSIAN CIRCLE. Největší díl si na albu zabírá valivá rytmika a i díky celkově zahuštěnější produkci mi na mysli naskakujou kapely, mezi jaké patří namátkou třeba AMENRA.

O tom, co jsem psal výš, podá nejlepší důkaz hned druhá skladba „A Sheep Among The Wolves“. Po blackovém plenění, dnes už tak typické francouzské školy, se skladba zlomí ve středně tempý, zašpiněný, masivní sludge válec, kde pokyvování hlavou do rytmu se jeví jako samozřejmost. Ukázková je potom závěrečná jedenáctiminutová „The Incandescent March“, v které se toho odehraje opravdu dost, aby si závěr uzmula vydařená gradace, kterou se REGARDE LES HOMMES TOMBER mohou pyšnit. Pozadu nezůstává ani blackový skřehot nového zpěváka Thomase, jehož vokál do kapely zapadl, zdá se, naprosto přirozeně. V rámci stylu řve absolutně bez výhrad. Tudíž v podstatě není kapele vyloženě co vytknout.

Podobné je to s celou deskou. Když ji poslouchám, zjišťuju, že REGARDE LES HOMMES TOMBER namíchali dobře funkční a perfektně držící koktejl dvou dnes tak populárních žánrů. Pravda, podobný koncept byl před několika lety braný jako osvěžující mix, dnes už při masivním výskytu podobně znějících kapel až tolik nešokuje, ale když se umíchá dobře, je kromě toho, že vás těžko něčím překvapí, uchu pořád ještě poměrně libý. Navíc, když se u REGARDE LES HOMMES TOMBER přihlédne k jejich domovině, a přirozenému nastolení pochmurné atmosféry typu „na konci tunelu světlo není a nebude“, musím uznat, že ta jejich aura tajemna a zla funguje i tentokrát. Obavy mám z toho, co bude dál, tenhle žánr už se zdá být poměrně vyčerpaným.

„Exile“
je jednoduše žánrově slušně vyvážená deska, která úplně lehce a přirozeně proplouvá mezi black metalem a sludge, a dělá to s naprostou jistotou. A to není málo.

Seznam skladeb:
  1. L’Exil
  2. A Sheep Among the Wolves
  3. Embrace the Flames
  4. They Came…
  5. …To Take Us
  6. Thou Shall Lie Down
  7. The Incandescent March

Zveřejněno: 19. 10. 2015
Přečteno:
3614 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář