Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD 2016, Emanations / post black / Francie

Split tří mladých kapel z francouzského podzemí vyvrhl na svět label Emanations, který je součástí ambiciózního a už etablovaného vydavatelství Les Acteurs de L'Ombre Productions, které má místní scénu atakující modernější pojetí black metalu zmapovanou velice slušně a vedle zaběhnutých jmen dokáže představovat i kapely známé méně. A přesně tomuto účelu slouží tato nahrávka, na které se sešlo trio potemníků a to jmenovitě: IN CAUDA VENENUM, HEIR a SPECTRALE. Pro mě skupiny dosud zcela neznámé.

Nestandardně působí fakt, že na nahrávce jsou skladby od daných účastníků různě přeházeny a ne všechny z kapel přispěly stejným počtem skladeb. Zatímco HEIR a SPECTRALE dodali po třech věcech, IN CAUDA VENENUM přispěli jen jednou kompozicí, pravda je ovšem taková, že je dlouhá přes 14 minut.

První jdou na řadu SPECTRALE, ale jejich song je přesně takovým typem, že z toho nejste moudří a musíte počkat na jejich další track, abyste se dozvěděli, co že to vlastně hrají. A s další skladbou se ten samý pocit objeví na novo. Je to podobné jako u předcházejícího tracku a stejná charakteristika platí i pro jejich závěrečnou kompozici. Tudíž s konstatováním, že se jedná jen o intro, nelze uspět. Dvojice kytaristů ladí své nástroje převážně akustickým směrem, kdy je potřeba zapojit fantazii a neočekávat klasický formát hudby. Můj level napojení se na tuhle energii ještě nestačí, tudíž pro mě SPECTRALE vyplňují jenom prostor a kdyby na splitu uveřejnili pouze jednu skladbu, jako uvozující intro, bylo by to tak akorát.

Druzí HEIR trýzní ušní bubínky už tradiční formou hudby, kterou se francouzské kapely z vydavatelství Les Acteurs de L'Ombre Productions prezentují poměrně často. Jejich black metal je standardně silně zašpiněný, ale převládají v něm prvky polétávající na pomezí sludge / black metalu. Jejich první záležitost „Descent“, která je oproti dalším dvěma výrazně kratší, zaujme hlavně vloženou black´n´rollovou pasáží. Mnohem zajímavější věci se ale odehrávají v dalších dvou skladbách, které dosahují hranice okolo deseti minut a svou náladou a změnami temp, které přechází z rubanic do atmosféričtějších a klidnějších poloh, nabízí zajímavější poslech. HEIR jsou fungl novou kapelou, která dosud natočila jen jedno EP, ale z poslechu je jasné, že vědí, jak zaútočit na post blackové city a jejich příspěvek je sice sázkou na jistotu, ale poslouchá se vcelku slušně.

IN CAUDA VENENUM jsou podobně jako HEIR novým projektem, který dosud vydal jen jedno album (2015), na kterém představil pouhé dvě skladby, které však měly dohromady přes čtyřicet minut. Rozmáchlý formát kompozic bude zřejmě poznávacím znamením pro tuhle kapelu. Ústřední dvojici muzikantů doplňuje hráč na smyčce – cello, který svým nástrojem výraz IN CAUDA VENENUM posunuje jiným a řekl bych, že kvalitnějším směrem. V post blackovém základu dostávají smyčce docela velký prostor a hned zkraje dlouhatánské skladby ukáží, že jejich zařazení ve větší míře má smysl, což je jen dobře, protože tóny, které vyluzuje, jsou hodně příjemné. Song „Laura Palmer, Agonie À Twin Peaks“ i přes svoji délku neustále tepe, postupně se vyvíjí a nemá v podstatě prázdných míst. Pro mě se jedná o nejzajímavější skladbu z celé nahrávky.

Netuším, jaký byl přesný účel této nahrávky, ale zřejmě šlo o to představit mladé francouzské podzemí. Hodnotit SPECTRALE si tak úplně netroufám, protože jejich pojetí nerozumím. Zbylé dvě party předvádějí standardní porci muziky, které se dnes říká post black, kde do svého špinavého blackmetalového zvuku roubují náznaky post metalu a sludge. To dělají víceméně průměrným způsobem, který ale u IN CAUDA VENENUM díky smyčcům dostává aspoň punc jisté odlišnosti.

Seznam skladeb:

  1. SPECTRALE - Sagittarius A
  2. HEIR - Descent
  3. IN CAUDA VENENUM - Laura Palmer, Agonie À Twin Peaks
  4. SPECTRALE - Al Ashfar
  5. HEIR - Upon The Masses
  6. SPECTRALE - Crépuscule
  7. HEIR - Sectarism

Čas: 50:28

https://ladlo.bandcamp.com/album/split


Zveřejněno: 27. 01. 2017
Přečteno:
3734 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář