Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, Slovak Metal Army / hard core/metal/punk / Slovensko

Můj dnešní článek by měl být samozřejmě z větší části věnovaný aktuálnímu CD slovenské kapely EDITOR nazvanému „Old School“, ale zároveň bych si do něj dovolil přidat i několik mých historických vzpomínek na tuhle partu, se kterou jsem se poprvé setkal někdy koncem osmdesátých let.

Na svém Bandzone profilu mají martinští uvedeno, že jsou jednou z nejstarších stále fungujících rockových (berme v tomto případě slovo rock především jako takové souhrnné, obecné označení, než stylové zaměření) skupin na Slovensku, s čímž se dá určitě souhlasit, jelikož její základy byly položené v roce 1988 v tehdejší totalitní ČSSR. Po prvotní thrashmetalové etapě začal EDITOR před polovinou let devadesátých směrovat své hudební snažení do trochu odlišných vod a osvědčené metalové prvky počal kombinovat s vlivy hard coru a taktéž punku. V tomto duchu se tím pádem už nesla debutová nahrávka s názvem „Shut Up!“ (1994), kterou jsem tehdy vlastnil na magnetofonové kazetě (CD vyšlo až později) a jenž ve mně dodnes zanechala velice silné dojmy. Pecky jako „Fuck Or Die“, „Mary Jane“, „Cheers!“ nebo „Girl Dealer“ jsou zkrátka nezapomenutelné, to samé by se v podstatě dalo říct i o skladbách „Genocide“, „War“ nebo „Justice“ z následující desky „Zero Option“ (1996). Žel, posledním albem, které se ke mně od EDITORU dostalo, bylo v roce 2002 vydané CD „Game Over“, na němž už skupina oproti dvěma předchozím nahrávkám začala v textech sázet na svůj rodný jazyk a v muzice samotné získaly většinu HC a punkové prvky. I tahle placka ale přinesla dodnes populární kousky, jako třeba „Červená čiapočka“ a „Stop KDH!“. Musím se přiznat, že po tomto nosiči jsem o dění kolem kapely a o jejích dalších deskách v podstatě ztratil přehled, takže jsem docela přivítal, když se v seznamu alb zaslaných k nám do redakce objevila i letošní novinka martinských, jelikož jsem byl docela zvědavý na to, jak skupina po těch mnoha letech zní, navíc bez svého dlouholetého člena, kytaristy a skladatele Pavla „Hiraxe“ Baričáka, který její řady opustil po vydání sedmé řadovky „Dovidenia v pekle“ v roce 2011. Po něm si navíc EDITOR dal několikaletou nahrávací i koncertní pauzu, během níž opětovně proměnil svou sestavu, do níž se navrátili staré známé tváře, a stylově se v podstatě znovu vrátil ke svým kořenům.

Důkazem toho je po šesti letech od posledního počinu vydané CD s příznačným pojmenováním „Old School“, které se k fans dostalo letos v květnu a představuje kapelu v její aktuální podobě. Po hudební stránce se tedy pánové prezentují ve své drsnější poloze, kdy ve skladbách kombinují prvky thrashe (ale i metalu, jako takového), hard coru a punku, nechybí však ani chytlavé melodie, jako například v písni „Náš život“. Zjednodušeně řečeno si na své přijde každý, kdo má rád zvuk řízné riffující kytary a ocení i šlapající hutný spodek. Výraznou devizou jsou potom sborové zpěvy, do nichž se vyjma kytaristy zapojují všichni členové skupiny, a které dodávají songům sílu a energii. Co se týče vyloženě muziky, na níž se podílí kompletní EDITOR, tak se mi jako nejvydařenější jeví úvodní pecka „Revolúcia“, hned za ní umístěná titulní „Old School“, už zmíněná šestka „Náš život“ nebo sedmička „Ovca v rade“. V textech se jejich výhradní autor, zpěvák Doctor, věnuje vlastně takovým klasickým tématům, mezi něž patří politika, láska a oddanost k muzice, různé životní situace, jedna věc je potom věnovaná rock 'n' rollové ikoně Ianu Kilmisterovi. Místy to na někoho možná bude působit poněkud klišovitě, ale já s obsahem textů ani s jejich Doctorovým přednesem, který je pro jeho osobu rovněž tradiční, nějaký zásadní problém určitě nemám a dá se říct, že jsem je v této podobě i očekával.

Nahrávalo se v průběhu ledna v jablunkovském studiu GM Recording, mix a mastering je dílem Martina Roženka (za spoluúčasti skupiny), který EDITORU vytvořil hutný, plný sound, jenž k jeho muzice dokonale pasuje a dodává jí kvalitní výslednou podobu.

Kdo by snad při poslechu alba nepochytil nějaká slůvka z textů (což si upřímně ale nemyslím, jelikož Doctorův projev je sice hrubší, ale naprosto srozumitelný), může si je dohledat v bookletu, který je zpracovaný možná trochu jednodušším, ale na oko dobře působícím způsobem. Na titulní stranu tentokráte kluci zvolili pouze logo a název alba, oboje vyvedené na repráku nebo bedně, jak chcete (jestli se teda nepletu, aspoň mě to tak přijde).

CD k nám dorazilo přímo od vydavatele, jímž je firma Slovak Metal Army, za níž stojí známá postava slovenského metalového undergroundu Juraj Haríň. O tom, že tenhle člověk má mnohaleté zkušenosti se vším možným týkajícím se hudby svědčí i přiložený promo list, který je naprosto vyčerpávající, co se týče všech možných informací o kapele i vydavatelské firmě. Přesně takhle si představuju prezentaci nahrávky a ti, které jsem například v některých mých předchozích recenzích kritizoval za nedostatečné info, by se právě od Juraje mohli hodně učit.

Protože jsem punkové a později i řekněmě pop/punkové období EDITORU v podstatě moc nezaregistroval (viz úvod článku), tak pro mě návrat skupiny k jejím syrovějším hudebním kořenům není vlastně žádným šokem, pro mě nové album prostě navazuje na už zmíněné desky „Shut Up!“ a „Zero Option“, což rozhodně kvituji a ve výsledku dávám 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Revolúcia
  2. Old School
  3. Lemmy
  4. Sračky
  5. Oko za oko
  6. Náš život
  7. Ovca v rade
  8. Vírus
  9. Walking Dead
  10. Posledný zhasne

Čas: 32:47

Sestava:

  • Milan „Doctor“ Jakubík – zpěv
  • Stano „Stanley“ Pastucha – baskytara, sbory
  • Peter „Prochy“ Prošek – bicí, sbory
  • Emil Varsik – kytara

Bandzone
Facebook
Slovak Metal Army
 


Zveřejněno: 28. 08. 2017
Přečteno:
3529 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář