Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP/CD 2016, PHR Records / hardcore punk / Česko

Tohle že má být ona stará punková legenda? Takto položená otázka může být vyjádřením zklamání z toho, když nějaká kapela oproti své tvrdší minulosti značně vyměkne, ovšem zde je tomu naštěstí přesně opačně. Tady bylo až nečekaně hodně nabroušeno ostří.

Teplický ŠANOV 1 vyvrhl osmé řadové album. Mnoho starších posluchačů zná asi jen repertoárově zásadní, jenže zvukově zahuhlaný debut „Konec světa“, případně vrcholnou dvojku „On The Shit“, zatímco v dalších letech to s kapelou šlo střídavě nahoru i dolů. Leč ať už minulá alba byla jakákoli, loňská novinka, poprvé od debutu a vzápětí po reedici druhé desky vydaná prvořadě na vinylu, činí krok směrem nikoli lepším či horším, ale spíše agresivnějším.

Tentokrát opravdu nelze čekat nějaké punkové hitovky, ale naopak zvukově špinavé a nemilosrdně razantní rány do ksichtu, z jejichž hlučného sevření lze jen obtížně vydolovat cokoli přívětivějšího. Skutečně žádný melodický punk, ale spíše hardcore punk, místy možná až crust. Hrubost, syrovost a neotesanost zde vládnou všemu, současně nikde téměř ani náznak nějaké výraznější libozvučnosti, o vyměklosti mladých poppunkových břídilů ani nemluvě.

Prakticky od samotného počátku vstupní „Evoluce malých lidí“ se ozývá zběsilý až nepříčetný řev, v jehož masakrující linii pokračuje nejen titulní „Osmá renesance“, ale také „Alláhovy Rychlé šípy“, „Hymnus nadčlověka“, „Spiritica Cannabica“ a vůbec celé album. Snad jen trochu delší kompozice „Kulička snů“ a „Půlnoční emo“ přinášejí alespoň drobnější náznaky tempového zvolnění, zatímco jinak mocně převažuje totální palba, která tak krásně rve uši.

Celé album nahráli pouze dva pánové, z nichž zejména autorsky výhradní a výrazně dominantnější Šantrůček alias Uhlíř alias Nikita Boy působí dojmem, že ze sebe na stará kolena chce vyřvat úplně veškerou nasranost, která se v něm za ty roky nahromadila, nekouká nalevo ani napravo a ze všech sil se snaží přesvědčit o tom, že ani po třiceti letech v punku nejenže neztratil nic ze své jedovatosti a útočnosti, ale až nyní v něm konečně kulminuje. Jeho šílenému křiku neuniknou islamisté, nadlidi, Facebook i další témata, stvrzující to, že stále je na co nadávat.

Tohle je vedle debutu zvukově nejundergroundovější, ale především naprosto nejtvrdší, nejdrsnější a nejbrutálnější album, jaké kdy tato kapela nahrála.

Seznam skladeb:

  1. Evoluce malých lidí
  2. Osmá renesance
  3. Kulička snů
  4. Alláhovy Rychlé šípy
  5. Na křídlech motýlů
  6. Pátý element
  7. Hymnus nadčlověka
  8. Spiritica Cannabica
  9. Půlnoční emo
  10. Facebook

Čas: 26:42

Sestava:

  • Nikita Boy – baskytara, kytara, zpěv
  • Plechy – bicí, kytara

 

http://bandzone.cz/sanov1

 

 

 

 

 

 


Zveřejněno: 05. 08. 2017
Přečteno:
4199 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář