Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2017, Snovonne & Rogue Records America / avantgarde rock/metal / Slovensko

Snovonne je pseudonym rodačky ze slovenské Nitry, zpěvačky, skladatelky, textařky, producentky, hudebnice... jedním slovem všeumělkyně, která žije v USA, ale obecně ji lze označit za světoběžnici. Slovensko, Německo, Anglie, to jsou další místa jejích delších či kratších pobytů, v USA momentálně kotví s manželem, se kterým provozuje nahrávací studio, a kromě vlastní hudební i vizuální tvorby se věnuje i grafice či tvorbě videoklipů pro jiné interprety.

V hudebním světě její jméno poprvé výrazněji zaznělo v roce 2009, kdy se svou kapelou, vcelku logicky pojmenovanou SNOVONNE, vydala debut „It´s Sno, Baby - Not Sugar“, o tři roky později vyšlo druhé album „The Nightmare Bride“, sedmnáctiskladbový velkoryse pojatý komplet zabalený v kartónové krabičce formátu A5, v níž se kromě CD nacházelo 17 kartiček, ke každému songu jedna. Na albu hostoval Björn Strid (SOILWORK), zazněl i cover SICK OF IT ALL, ale to jsou spíš zajímavosti pro davy a psaní promo listů, Snovonne by album bez potíží utáhla sama a s vlastní tvorbou. Ta je poměrně těžko popsatelná, jako první přirovnání mě napadlo Marylin Manson v sukních, ale těch vlivů je v tvorbě svérázně Slovenky mnohem víc, od popu přes klasický nebo art rock po všemožné metaly v čele s tím industriálním či avantgardním. Prostě nic jednoduchého a snadného na poslech, ale pěkná motanice.

Totéž lze uvést na adresu novinky „The Child And The Bitch“, která začíná monumentální titulní kompozicí, v níž se střídají honosné chytlavé plochy s výraznými klávesami s pasážemi lehce nervními, čemuž se přizpůsobuje i zpěvaččin projev – chvíli „straší“, chvíli pěje melodicky a většinou pěkně zostra. Ve finále ale skladba drží pohromadě, ač by se z předchozích slov mohlo zdát, že tomu tak není. Hlavně ústřední motiv má uhrančivou sílu a potenciál vrýt se do podvědomí. Podobným případem je i následující „Bullshit“, zato třetí „Home“ koketuje i s pop/rockem; muzika není tak zahuštěná a „zlá“ jako v předchozích skladbách a Snovonne se trochu „umravnila“ i ve zpěvu. Přesto se nedá mluvit o muzice do rádií, na to je to pořád nekomerční, protože chybí typická stavba sloka-refrén a „přebývají“ tvrdší pasáže nejen v podání kytary, ale i rytmika je ostřejší. Další změnu kurzu přináší „Sally“, pomalá věcička, v níž zpočátku Snovonne naříkavě pěje a doprovod jí dělá jen akustická kytara. Postupně se přidávají klávesy, rytmika, ale prim hraje ona akustická kytara a samozřejmě vokál, až na krátkou teatrální vsuvku. Postupné zvolňování a ubírání plynu následuje i v úvodu „Anatomy“, který je minimalistický, v hlavní roli klavír a zpěv, až za polovinou se opět přitvrzuje. 

Po pěti skladbách si říkám, že už Snovonne vyčerpala všechny výrazové prostředky a těžko něčím překvapí. Samozřejmě lze dál vrstvit nástroje, sem tam vystřihnout trochu chytlavější pasáž, sem tam zrychlit, ale že už tak nějak všechno, co mohlo, zaznělo. Mě to bavilo, a v podstatě baví i dál, i když si myslím, že na první větě tohoto odstavce něco je… Jistě, efekty a elektronické zvuky se mění, Snovonne i dál s hlasem pracuje, ale nálada nahrávky je daná – je zneklidňující, místy až psycho, třeba když hlavní protagonistka na začátku „Best Days“ střídavě šeptá a zpívá jako křehká víla, to si člověk pomalu připadá jako v nějakém psycho thrilleru. K filmové muzice ostatně nemají daleko ani další skladby, vždy by se ale muselo jednat o temné filmy, byť sem tam se nějaké to světlejší místečko najde, třeba v „All My Ghosts“, ale vždycky jen na chvíli. Snovonne se drží hlavně temnějších hudebních zákoutí a ve finále se jí to na albu s lehce provokativním názvem daří lépe, než se mi při prvních posleších zdálo. Když se člověk neštítí avantgardy a netradičních postupů (i když co je dneska netradiční… všechno už tu bylo…) a naladí se na umělkyninu notu, má před sebou třičtvrtěhodinový výlet do temných zákoutí lidské mysli. Ten uzavírá další rozevlátá divočina, v níž s vokály pomohli dva hosté, přičemž jedno jméno mi nic neříká a druhé patří italské upírce. (úsměv)

Odlehčení přichází až na úplný závěr, s orchestral version „Home“. Což je zajímavá symfonická verze už jednou slyšené skladby, ve které ani tady nechybí zpěv. Je to po všech směrech uhlazenější a možná tím chtěla autorka naznačit, že kdyby chtěla, mohla by tvořit muziku v úplně jiných intencích.

Snovonne se postarala i o obal, šestistránkový digipack s osmistránkovým bookletem. Grafika je hodně temná, znervózňující, více k ní přímo Snovonne: „Vždy ma fascinovali staré medicínske knihy, vyrástla som v ich prostredí v rodine doktorov, psychiatrov. Preto sa mi zdalo samozrejmé spraviť obal albumu na štýl starej medicínskej kroniky. Texty skladieb sú moje ,prídavky‘ s dátumom, kedy boli zložené. Niektoré som napísala veľmi dávno. Paralelným prvkom na albume sú originál články z 20. rokov, ktoré som nascanovala z vzácnej kroniky doktora Fredericka Finch Stronga, pochádzajúcej z minulého storočia. Doktor Strong bol významná osôbka v minulom storočí. Bol ezoterik, podporoval elektroterapiu, vyvíjal nove prístupy a metódy liečby. Bol veľmi excentrický a prvý Američan, ktorý použil Teslov transformátor terapeuticky.“

Nevím, jestli lze „The Child And The Bitch“ označit jako terapeutické album, ale jako album podařené, neotřelé a pozoruhodné ano.

Seznam skladeb:

  1. The Child And The Bitch
  2. Bullshit
  3. Home
  4. Sally
  5. Anatomy
  6. Breakdown
  7. Best Days
  8. All My Ghosts
  9. Filth
  10. My Poisons Made For Me
  11. Home (orchestral version)

Čas: 51:00

Sestava:

  • Snovonne Sno Drake - guitars, keyboards, FX + orchestra programming, bass (8), vocals, lyrics, music, artwork, design
  • Lukas Tuky Michalek - drums
  • Peter Bales - bass

Hosté:

  • Sonya Scarlet (THEATRES DES VAMPIRES), Billy T. Cooper (JTR SICKERT) - vocals (10)

www.snovonne.net


 


Zveřejněno: 18. 07. 2017
Přečteno:
3546 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář