Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

CD 2017, Nice to Eat You Records / brutal death/slam / Česko

Když jsem před necelými třemi roky dřistal nad debutem pražských CONGENITAL ANOMALIES, vyjádřil jsem se ve smyslu, že seskupení je zatím pořád v zástupu nadějných, leč ještě ne úplně hotových kapel, a první dlouhohrající pokus označil víceméně za ničím nevybočující průměr. Nepsalo se to lehce, ale cítil jsem to tak a své hodnocení uzavřel tím, že nevím, co by mě mělo přinutit si „Human Embryonic Mutilation“ pustit znovu. A vida, člověk míní a Satan mění, nedávno jsem si tuto placku přece jen musel pustit, neb dorazilo druhé album „Misconception“ z letošního jara, a já se nevěřícně musel ujistit, že jde o tu samou bandu.

Ne, že by obě alba byla naprosto rozdílná, jisté styčné body člověk najde, a není jich málo, rozdíl je však v jejich uchopení a v neposlední řádě i ve formě podání a v produkci. První, co prostě praští přes slechy, je zvuk. Tady je posun ne o jeden, ale minimálně o dvě třídy výš. Kytary konečně hrají, dávají nahrávce pnutí, a ještě se letmo k těmto nástrojům dostaneme. Další fakt povedenou věcí je naprogramování automatického bubeníka a jeho finální nazvučení, opět, až při hodně pozorném poslechu a samozřejmě i s nápovědou lze dešifrovat absence živé bytosti za škopkama. Potěší, že sound není tradičně přeřvaný a zní přirozeně, což u smeček podobného zaměření rozhodně není zvykem. Ovšem kdyby se CONGENITAL ANOMALIES posunuli jen zvukově, asi by to k výslednému nadšení nestačilo. Oni se totiž chlapi (alespoň v mých ušiskách) výrazně zlepšili i v kompozici a aranžích, povedlo se jim konečně naplno odhalit, že jejich muzika není prosta nápaditosti, což se u debutu zrovna říct nedalo, a i zde je skok minimálně o level.

Hudebně se opět jedná o nekompromisní brutal death metal s hlubokým a uchu lahodícím hlubokým growlingem, samozřejmě nechybí slamové pasáže, které však nejsou dominující, což je z mého pohledu dobře. Kdo pražskou skupinu nezná a očekával by při identifikaci jejího žánrového zařazení album napěchované permanentním bušením datla do stromu prokládaným jednotvárným krájením salámu, těžce by se spálil. V muzice zakonzervované na „Misconception“ totiž osobně slyším i notný kus klasického death metalu, konkrétně Floridu, stejně jako Kalifornii nebo třeba i Maryland (interprety nechť si každý doplní sám podle své fantazie, ale na některých bychom se asi shodli). Jako příklad bych vypíchl titulní skladbu, jež od začátku vtáhne posluchače do hry, nešetří chytlavými nápady, změnami temp, a konečně se dostávám k oné pověstné třešničce na krvavém dortu, k již zmíněným kytarám. Ty totiž krom klasické nabroušené řezničiny občasně vyjedou s tak nádherně jedovatými vyhrávkami či melodiemi, že být na místě CONGENITAL ANOMALIES, nechám si je patentovat. Byly i ve starší tvorbě, ale neměly možnost tolik vyniknout, a je to jeden z atributů, jenž staví pražské vysoko nad žánrový průměr. Nejen zmíněný štych však stojí za vyzvednutí, podobně povedených tracků je na CD drtivá většina.

Ale aby to teď nevypadalo, že jsem se z „Misconception“ totálně posral. (úsměv) Pár maličkostí, které ze štokrdle tak úplně nezvednou, by se přece jen našlo. Například z mého pohledu jakási oddechová pasáž v podobě kusů „Suck My Slug“ a zejména „Eliminating Flesh of an Alive Humans“, kde si v mém případě ouško párkrát zívlo. Zamrzí i opětovná absence textů v možná až příliš jednoduchém a strohém bookletu, ale jestli je to záležitost financí nebo to tak kapele stačí, do toho už nevidím. Ale to jsou drobnosti. Naopak oceňuji odvahu vymanit se z davu družin „šokujících“ monotónními rádoby brutálními art covery a někdy až infantilními kresbičkami jak z pastelky pubescenta, který si dámské přirození spojuje s bodno-řeznými ranami a utrpením, než zjistí, že je lepší místo pastelky či nože použít pero. Zkrátka a jednoduše, celkový dojem je takový, že CONGENITAL ANOMALIES se druhý dlouhohrající zásek hodně povedl, a jsem opravdu moc a moc rád, že můžu s čistým svědomím vysmrknout jistotu, že zde máme hotovou kapelu, která s klidem snese nálepku „Export“. Palec hore.

Seznam skladeb:

  1. Detained & Tortured
  2. Misconception
  3. Portal of Misery
  4. Human Grime
  5. Suck My Slug
  6. Eliminating Flesh of an Alive Human
  7. Forced to Dementia
  8. S.C.A.R.S.
  9. Haemagogus
  10. Outro

Čas: 29:54

Sestava:

  • Jaro – hrdlo
  • Wajt – kytary
  • VytahFetus – kytary
  • Petr – basa


Bandcamp
Facebook
Bandzoze
NTEY

 


Zveřejněno: 03. 07. 2017
Přečteno:
4122 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář