Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CONGENITAL ANOMALIES – Human Embryonic Mutilation CD 2014, Nice to Eat You

V nejhlubších bažinách chorobně brutálního death metalu a močálech rozkladu humanity není radno bloudit bez průvodce. Nejlépe průvodce věcí znalého, znajícího neviditelné ostrůvky pevniny, skrze které lze najít cestu z hnilobného marastu ven. Tyto záchytné body sice ještě neznamenají stoprocentní jistotu, že nešlápnete do zhoubné sračky, ale jakous takous naději dávají. V nepřeberném množství všeho toho ultra/brutal/slamového stahujícího kalu je Nice to Eat You Records bezmasého frontmana Vládi Prokoše jedním z těch pověstných světélek, které dávají naději vyvést nešťastníka z mokřin. A když navigaci podporuje nejen krví zbrocená lucerna Amputated Vein Records, je to předzvěst toho, že by tato cesta mohla mít zdárný konec.

Každý, kdo tyto dvě undergroundové značky zná, ví, co v jejich distru najde, a je připraven na ty nejnemocnější a nejúchylnější produkty čpící nemocí a kanálem. Některé vydařenější, některé méně. Každopádně, když jsem zaregistroval, že mezi další zmíněnými pozemními labely podporované vrozené anomálie patří i pražské trio CONGENITAL ANOMALIES, zbystřil jsem, neb jejich loňské třískladbové „Promo 2013“ nebylo marné, a skýtalo jisté naděje do budoucnosti. Letošní plnohodnotný debut „Human Embryonic Mutilation“ by měl naznačit, jak to tedy s těmi vycházejícími nadějemi tuzemského ultra brutal slamming death metalu vlastně je.

A za sebe řečeno, u těch nadějí bych ještě zůstal. Nahrávka ukazuje, že kapela má ve svém ranku řádně naposloucháno, něco i odehráno (však se taky banda nebojí vyrážet i za hranice naší rodné hrudky), a je patrná snaha co nejvíce na sobě pracovat, ale cesta ještě není u konce a k dokonalosti i v tak úzkém a výrazově omezeném subžánru stále ještě leccos chybí. Album „Human Embryonic Mutilation“, nahrané během tří letošních květnových dní, je typickým žánrovým produktem, a formálně je vše ok, od standardního (záměrně se vyhýbám slovu klišovitého) loga, obalu až po názvy songů. Ty víceméně taky nabízí to, co člověk očekává, i když tady už vnímání kvality závisí na nároku a chuti posluchače. Osobně v nahrávce vidím jistá pozitiva, ale i věci, které mně až tak moc nešmakují. Mezi plus bych určitě zařadil zvuk a naprogramování bicího automatu, protože všichni víme, že tento fragment bývá častým kamenem úrazu podobně orientovaných smeček. Chvályhodné se může jevit i zařazení různých samplů, industriálních zvuků a efektů mezi skladby i do nich, leč na druhou stranu jedním dechem dodávám, že asi není úplně košer, když tyto záležitosti v konečném důsledku mají významný podíl na tom, aby se cd dalo doposlouchat bez náznaku zívání. Komu stačí primárně jednoduchý a nejzákladnější vzorec brutálně kanálního deathového slamování, bude spokojen, zařadí si titul mezi stovky podobných, a přehlídne to, co bude vadit těm zbývajícím posluchačům, včetně mě. Chybí mi atributy, které nacházím u jiných žánrových kolegů: větší tlak, pnutí, brutální a razantní kopance, které mě na chvíli zašlapají do země, a nebudu mít pocit řezání masa tupým nožem. A hlavně nápady, záživnost, schopnost udržet pozornost. Chápu, že mantinely jsou blízko u sebe, ale i v tomto prostoru se dá dost vymyslet i bez berliček různých efektů, jen letos kolik takových důkazů vyšlo.

CD jsem poslouchal opravdu mnohokrát, abych na něm našel co nejvíce pozitiv, ale až příliš často jsem zažíval pocit vkrádající se nudy. Nepíše se mi to lehce, ale v současné chvíli si nedovedu představit, co by mě v budoucnu přimělo „Human Embryonic Mutilation“ si znovu pustit. Jsou zde tracky, které mi udělaly radost, jako „Paranoid Personality Disorder“ nebo zajímavě upravená „Scalp Faces“ z loňského proma, z něhož jsou na debutu znovu nahrány všechny 3 skladby. Ale pak jsou tady části, a není jich zase tak málo, kdy jsem měl co dělat, abych nezmáčknul stopku. A když jsem si pak po dohrání pustil něco ze stejného soudku od někoho jiného, slyšel jsem ten rozdíl. Naživo materiál možná funguje a dovedu si představit na koncertech spokojeně se kývající a pazourama rázně sekající figury, poslech je ale asi jen pro ty nejzanícenější, kteří svou ortodoxii vyjadřují sběratelstvím a musí mít doma z tohoto ranku vše. Za mě zatím průměr a moc bych si přál, abych příště už mohl dřistat jinak a ukázalo se, že podpora českého i japonského řeznictví stála za to.

Seznam skladeb:
  1. Human Embryonic Mutilation
  2. Let Your Soul Never Find Peace
  3. Pedunculus Humanus
  4. Desire to Kill
  5. Exterminate the Fetus of Fornication
  6. Paranoid Personality Disorder
  7. Recurring Hatred
  8. Scalp Faces
  9. Ominous Silence
  10. Insanity of the Depravity

Čas: 31:53

Sestava:
  • Jaro – hrdlo
  • VytahFetus – kytara, bicí automat, basové party
  • Wajt – kytara, basové party

http://bandzone.cz/congenitalanomalies

http://www.reverbnation.com/congenitalanomalies
https://www.facebook.com/congenitalanomalies?fref=ts
http://ntey.wz.cz/ntey.html


Zveřejněno: 14. 11. 2014
Přečteno:
4047 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 11. 2014 19:37 napsal/a Jaro Stanko
Ďakujeme !!!
Tak to sme vážne nečakali! Po nie moc priaznivej recenzii na naše CD aspoň pár milých slov. Ďakujeme! S pozdravom Jaro & CONGENITAL ANOMALIES
18. 11. 2014 12:29 napsal/a BRUTAL
BRUTAl
Pre mňa, je tento album perfekný. Je to podľa mna svetová špička. Nejak ta scena brutalneho death metalu z Čiech je pre mna neskutočna kvalita. Po EPICARDIECTOMI je to dalšia top kapel z Čiech ktora si zasluži uznanie. Pozdravujem chalanou (samozrejme že vaše CD už mám). Neviem ja tieto dve kapely z čiech radím medzi top a moje srdcovky. Čest práci. Toľko hlas ľudu. (pripominam ľudu platiaceho za CD a nie stahujuceho)