Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MCD-R 2016, vlastní náklad / death/doom metal / Německo

Oldschoolové okouzlení už nějaký ten rok trvá, dorazilo i do Německa, kde se před čtyřmi roky sešikovala nová parta věštící brzký konec světa. „The collapse is near“ vykřikují COLLAPSE INSTINCT do okolí, zabývají se slábnutím civilizace a lidské existence vůbec, což dokládá název prvního dema („Collapsing World“) i debutového EP „Wreck“. Texty sice jednoduchý obal neobsahuje, ale pro představu stačí názvy nahrávek i skladeb, a vlastně i přední strana obalu cosi napovídá. V přesýpacích hodinách čekají na propad slavné stavby z celého světa - pyramidy z Egypta i Jižní Ameriky, různé chrámy či římské koloseum. Na první pohled obal nezaujme, ale při bedlivějším zkoumání je zřejmé, že si s kresbou autor pěkně pohrál a nápad vizuálu rozhodně nechybí. Jinak je ale obal strohý, jen jeden list se základním infem a fotkou kapely.

COLLAPSE INSTINCT jsou ta nejstarší stará škola. (úsměv) Začátek devadesátých let jako když vyšije, dřevní postupy, mix death a doom metalu zhruba padesát na padesát, poměrně dlouhé skladby, ve kterých se nikam nespěchá, na všechno je dost času, takže se řada motivů opakuje několikrát dokola, aby si je posluchač pořádně užil. I když s tím užíváním nahrávky to není úplně snadné. Němci to hoblují tak nějak bez emocí, které k doom metalu patří - doomové pasáže jsou sice pomalé, ale smutek z nich nečiší, ani zmar, natož beznaděj. A to ani v okamžicích, kdy se zpomalí, co to jde, a zamíří do funerálních sfér.

S death metalem to vypadá podobně - když kapela zvýší obrátky, působí zataženým dojmem, u thrasherů tomu říkáme zabrzděný thrash, takže tady asi půjde o zabrzděný death. Možná vyložení retrofilové ocení přístup vycházející snad ještě z konce osmdesátých let, ale dnešní doba nabízí celou řadu alternativ, které jsou o dvě třídy výš než německá parta, ať už jde o ASPHYX nebo třeba VALLENFYRE. Platí to ve všech směrech - co do promyšlenosti kompozic, zvuku, osobitosti vokálu. Ten sice není špatný, Harti má chraplák, který do muziky zapadá, navíc se snaží o to, aby mu bylo rozumět, ale takový bijec jako žánrové ikony to není.

První skladba je dlouhá jedenáct minut a plyne pozvolna, objevuje se i minimalistická pasáž s recitací, kytara vedle zemitých riffů vytváří i melodii, která ale nemá sílu zažrat se do hlavy. Zrychlení před koncem je příliš krátké, až si říkám, jestli má v kontextu písně smysl, možná by mělo probrat posluchače z letargie, kdyby do ní spadl. Ale až tak uspávací „Icons In Stone“ není. „Global Madness“ je hozená do vyšších obrátek, jako přiléhavější označení než death metal mě napadá death´n´roll, jako kdyby se zkřížili MOTÖRHEAD a MASTER. „Impact Winter“ je o poznání dravější, snad i modernější, alespoň co se kytarových postupů ve svižném úvodu týká, v průběhu se ale objevují i způsoby známé z předchozí skladby, zazní i docela povedená zpěvu prostá pasáž. Poslední kus vrací na scénu doomové tempo, „Wreck“ mi přijde nejzajímavější, nejen kvůli variabilitě, ale i co do počtu nápadů a zajímavých pasáží.

Nicméně jako celek jde o nahrávku, která vzbudí ohlas spíše lokální než globální. Ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale nadstavba žádná, důvod k opakovaným poslechům zrovna tak.

Seznam skladeb:

  1. Icons In Stone
  2. Global Madness
  3. Impact Winter
  4. Wreck

Čas: 28:15

Sestava:

  • Harti - vocals, bass
  • Max - guitars
  • Majö - guitars
  • Alex - drums

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 15. 06. 2017
Přečteno:
3368 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář