Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, Rainy Street Records / bigbít, metal / Česko

DESTROYSELF už hrají skoro čtvrtstoletí, ale pořád mi přijdou neviditelní. Přitom mají na kontě celou řadu nahrávek, napřed v punkovém rytmu, posléze v metalovém. Předchozí 2CD „Rainy Riot“ přineslo docela pestrý materiál na pomezí thrash a heavy metalu místy ne nepodobného třeba ARAKAINU, ale i rock´n´rollu po vzoru MOTÖRHEAD. Utekly čtyři roky, děčínští se hlásí o slovo novinkovým materiálem, jenž se vešel na jeden nosič a taky už není monotématický, což kvituji, protože posledně jsem se v příběhu, který se vinul několika alby, nemohl vyznat.

Během prvních poslechů jsem se ale nemohl vyznat ani v aktuální muzice. Přišlo mi, že DESTROYSELF se na „Nedej se“ vydali nesprávným směrem, do bigbítových vod, které čeří lehce ostřejším zvukem, nějakým tím tvrdším riffem, metalově pojatým sólem a tu a tam nebigbítovými postupy. Těmi myslím zvláštně pokroucené pasáže, které ani nedokáži žánrově zařadit, snad jen všeobjímajícím slovem rock. Jisté je, že podobně (zvláštně?, divně?, originálně?) u nás asi nikdo další nehraje, místy se pánové dotknou i (snad) art rocku, takže docela galimatyáš, z kterého mám divný pocit. Když už se hraje bigbítově, chybí skladbám snáze zapamatovatelné refrény a vůbec chytlavé motivy, které žánrové kapely sypou z rukávu v každé skladbě, když se hraje metalově, chybí tomu švih; nějaké silnější momenty samozřejmě nacházím, ale ty jsou rozmělněny již zmíněnými kroky stranou, kterých je na mě prostě moc. Takže se ptám, jaké fanouškovské základně je tahle muzika určena, a vlastně nenacházím odpověď.

První dojmy tedy nic moc, což ostatně platilo i v případě minulého alba. Jenže tentokrát mě rozpaky drží i při dalších posleších, marně se snažím najít nějaké výrazné momenty, které bych si rád poslechl opakovaně. Své určitě hrají i vokály - nelíbí se mi barva ani jednoho hlasu. Ale abych jen neremcal a tyhle řádky nevyzněly ryze negativně - musím uznat, že muzika má hlavu i patu, že je prostá nějakých instrumentálních nebo kompozičních zvěrstev, jen se mi prostě netrefuje do vkusu. Pánové se kromě skladeb ve středních tempech pouští i do pomalé muziky, „Nebudu se bát“ je zpočátku křehká pocitovka, která naštěstí nesklouzává do kýčovitých nasládlých poloh, v druhé polovině pak nabere na síle a mně je tahle zemitá poloha milejší než ty rychlejší. Ty se sice taky objevují, ale přijdou mi málo nabroušené, svižnější „Hlasy co tě kamenujou“ trpí afektovaným zpěvem i krkolomnými změnami tempa, na druhou stranu ústřední melodie není úplně k zahození, jen by si zasloužila více prostoru. Ve „Všichni lžou“ se DESTROYSELF vydali do světa zemitého hard rocku, „Když se všichni dívaj“ pokračuje v podobném duchu, nejzajímavější okamžiky přicházejí až v poslední pro kapelu zcela netypické písničce, což ostatně napovídá výčet nástrojů uvedený níže. Poloakustická záležitost je chytlavá, pop/rocková, měkčeji nazpívaná, klidně by se mohla hrát v rádiu v poledne.

Texty jsou v češtině, žádná extra práce to není, na druhou stranu ani nic odstrašujícího. Náměty jsou různé, obecně asi o hledání cesty a místa v životě, nechybí nějaké to protivenství a jeden textík je věnovaný komixovým hrdinům.

CD je zabaleno v minipacku, což je něco jako digipack, ale CD není zasazeno v plastové části, ale zasunuté ve vnitřní kapse. Šestistránkový přebal souží jako plocha pro všechny nezbytnosti, jako jsou texty, sestava, info o nahrávání i obrázky, které namalovala Michaela Jeřábková, jež se postarala i o design předchozího alba, kde se mi titulní obrázek líbil víc.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Tak už dnes
  3. Komixovka
  4. Nebudu se bát
  5. Hlasy co tě kamenujou
  6. Nedej se!
  7. Všichni lžou
  8. Když se všichni dívaj
  9. Stín ve tváři

Čas: 36:45

Sestava:

  • Kalda – baskytara, akustická bezpražcová basa, zpěv, akustická kytara (8), perkuse (8)
  • Pepíno – bicí, tympán (8)
  • MTT – kytara, akustická kytara, zpěv, bouzouki (8), perkuse (8)

www.destroyself.cz
Bandzone
Facebook

 


Zveřejněno: 11. 07. 2017
Přečteno:
3739 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář