Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Na letošních Hellhammer festivalech zahrají Rakušané DAEDRIC TALES; pořadatelé akce s nimi připravili zajímavý rozhovor.

Na otázky odpovídají zpěvačka Alexandra (A) a kytarista Aryan (Y).

Z názvu vaší kapely vyplývá, že jste fanoušky herní série The Elder Scrolls, je to pravda? Jak dlouho jste byli „aktivními hráči“ této kultové hry? Který herní díl je váš nejoblíbenější?

Alexandra  (A):  Co se mne týče, tak já jsem hrála aktivně pouze Skyrim. Hrát jsem začala poté, co mne vzali kluci do kapely.

Aryan (Y): Já jsem začal hrát The Elder Scrolls už v 11 letech. Měl jsem tehdy celý herní svazek, ale neřešil jsem, jak se co nazývalo. Tu herní kolekci jsem si pořídil pouze kvůli hře Star Wars, která ale nakonec byla dosti průměrná. Můj malý bratr mě poprosil, abych mu nainstaloval Morrowind, a tak jsem si řekl, že to vyzkouším také. A byla to trefa do černého. Od té doby se ze mě stal typický klučina, který celý dny sedí pouze u počítače a hraje hry. Jak Oblivion tak Skyrim i Elder Schrolls – všechno to jsou vynikající hry. Ale nic z toho mě neuchvátilo jako Morrowind.

Jak vás napadlo hrát hudbu na právě téma vesmíru z Elder Schrolls? Kdo z králů DAEDRIC TALES je váš nejoblíbenější?

A: Aryan a Jacob Steiner založili vlastně kapelu z toho důvodu, že věřili, že vesmír, jaký je v Elder Scrolls, si zaslouží svoji takzvanou lidovou tradici, právě stvořenou pomocí epické hudby. Mými oblíbenými vůdci z Daedric jsou určitě Meridia nebo Sheogorath.

Y: Já určitě hlasuju pro Sheogoratha – boha šílenství. Tak samozřejmě, miluje sýr. Proto u mě na plné čáře vyhrál. Přesto herní questy spojené s jeho postavou mě neuchvátily, s výjimkou Daedric questu v Oblivion. Tento úkol byla opravdu zábava plnit)

Jak se vaše sestava dala dohromady? Je to celkem neobvyklý a zajímavý projekt. Hledali jste členy na fanouškovských fórách TES? Můžete nám představit vaší kapelu?

Y: No. Nápad založit kapelu jsme já a Steini měli před deseti lety. A až v roce 2012 jsme měli kompletní sestavu, zvedli zadky a začali makat a hrát hudbu. Náš basák Matze a bubeník Griller jsou mými kamarády už ze školních let. Jsou zodpovědní, talentovaní a hlavně v pohodě kluci. Takže kluky jsem do kapely vzal hned. V době, kdy jsme hledali zpěvačku na hudebních fórech, Alexandra se nám ozvala sama od sebe. Ale Daniel již dříve také uviděl inzerát a tak se stal doplňujícím třetím kytaristou.  Náš starý klávesák z kapely odešel, takže Daniel začal brouzdat na internetu a nalezl talentovaného Gonzala.
Co se týče fan fóra TES, tak tak jsem hudebníky nehledali, protože jsme chtěli najít opravdu kvalitní hudebníky nikoli obrovské fanoušky Elder Schrolls. Chceme hrát, a ne se pouze a jen bavit o hře (třeba Daniel s Grillerem se na každé zkoušce baví o Counter Strike, je to unavující, ale já s tím bohužel udělat nemůžu - úsměv)). I kdybychom našli hudebníky na TES fóru, byla by malá pravděpodobnost,  že by byli z Vídně.

Pokud máte tolik členů v kapele, je asi velmi těžké vše dobře zorganizovat. Každý má svoje povinnosti a je složité zorganizovat koncert a co teprv zkoušku. Jak tuhle složitou situaci řešíte?

Y: No, mít kapelu je práce. Nezáleží na počtu hudebníků v kapele. Ale máš pravdu, že vše jde mnohem pomaleji, hlavně co se týče konverzace a ustálení přesného termínu, který se hodí všem sedmi členům DAEDRIC TALES. K usnadnění práce používáme v kapele aplikaci „Slack“, která i přes pár nedostatků funguje velmi dobře.
Být součástí kapely neznamená pouze zábavu, koncerty slávu a peníze. Ale obsahuje to mnoho zodpovědných věcí, a jedna z toho je, že potřeby v kapele musí být prioritou před osobním životem. To znamená, že pokud máme možnost odehrát koncert s dobrými podmínkami, tak to pro všechny členy musí být priorita č. 1. Jak se kapela později vyvíjí a roste, tak se to vše stává samozřejmostí.
Ale také chci říct, že tolik členů v kapele je také výhoda. V dnešní době malá DIY a dokonce i pod křídly nějakého labelu kapela musí investovat skoro všechny svoje peníze do kapely. Pro nás je například mnohem jednodušší se vypořádat s investováním do studia, zkušebny a kapely, protože celkovou částku rozdělíme mezi sedm lidí, a je to mnohem méně peněz, než třeba by musel jednotlivec platit v tříčlenné kapele. Ale je pravda, že zase malá kapela ušetří na ubytování, palivu a nepotřebuje tolik hudebního vybavení.

Vaše hudba mi hodně připomíná klasické epické metalové kapely jako třeba HAMMERFALL nebo RHAPSODY OF FIRE, ale také tam slyším trochu NIGHTWISH. Inspirovaly vás tyto kapely nebo  to bylo úplně něco odlišného?

A: Všichni v kapele máme rozmanitý hudební vkus, takže není zas tak úplně možné povědět, která přesně kapela nás inspirovala. Je pravda, že část z nás poslouchá hodně symfonický metal, ale jsou i tací, kteří poslouchají něco úplně jiného, a tím se také inspirují.

Y: Dobrá. Máš pravdu. Gonzalo je z nás asi největší fanoušek symfonického metalu, a určitě ho hodně inspirují NIGHTWISH. A také opět je pravda, že Daniel vyrůstal na ROF a je velkým fanouškem HAMMERFALL. Takže u nich je inspirace jasná. Ale Steini a já jsme složili hodně riffů, které dneska hrajeme a přesto máme úplně jiný hudební vkus. Začalo to vše pagan/black metalovou érou, která nás s Steinim hodně pohltila. Ale poté, jak jsme založili kapelu, tak mě asi nejvíce inspirovala kapela STORMWARRIOR (což můžete trochu slyšet na kytaře na našem EP „Hircine’s Call” z roku 2013). Ale teď mohu s hrdostí prohlásit, že jsme si vytvořili svůj vlastní styl, který je dle mého názoru mnohem zajímavější než klasický symfonický nebo power metal.

V roce 2016 jste vydali vaše nové EP „Cult of Ashes“ a už jste taky vyhlásili, že chystáte plnohodnotné album. Kdy se to chystáte vydat a o jaké bude hlavní téma celého alba?

A: Naše první album „The Divine Menace“ už vyšlo, 25.2.2017. Co se týče tématu, o čem je celé album, mělo již počátky na EP „Cult Of Ashes“ a stejný příběh se odehrává i na naší plnohodnotné desce. Příběh je vlastně o skupině vládců, kteří si dokázali získat nadpřirozené schopnosti bohů a prohlašovali se za bohy. Pochází z antické rasy, která se nazývá Chimer. Tato takzvaná chamtivost Tribunálů po moci vedla k tomu, že dokázali vzdorovat opravdovým bohům – takzvaná Daedra – a to ještě více přilákalo božský hněv. A skladby vám postupně vypráví příběh o tom, jak se tato skupina vládců setkala s jejich koncem a pádem celého rodu.

Y: Ano, je to celkem dojemný příběh. Každá skladba se poté zvlášť zaměřuje na různé perspektivy jednotlivých postav, kteří se objevují v příběhu, a myslím, že nabízí dosti obsáhlý přehled. Přirozeně to obsahuje velkou škálu různých druhů emocí, které vznikly z důvodu různých pohledů na věc, a hlavně z tohoto důvodu si myslím, že bylo opravdu složité celé album složit. Chtěli jsme na jedné straně vyjádřit různé stavy mysli a duševních chorob, ale také to propojit s hodně různorodými pocity a v neposlední řadě jsme se snažili zachovat si svůj styl, aby ty skladby nebyly až tak různorodé. A podle toho, co o nás napsali v různých hudebních časopisech, tak se nám ten těžký úkol podařilo úspěšně splnit. (úsměv)

Jaké máte další plány v tomto roce?

A: Na konci března a počátku dubna se chystáme na naše první malé turné. Samozřejmě budeme skládat hudbu na nadcházející album a hrát hodně koncertů. Pro více informací je naše kapela na všech sociálních sítích, které asi většina z vás používá (Facebook, Instagram, Snapchat nebo Twitter například) nebo zavítejte na naše webové stránky www.daedrictales.com!

Y: Jojooo, Hellhammer Festival 2017 bude skvělá akce! Strašně se těším na tuto událost, ale hlavně, že budeme mít možnost si zahrát po boku velmi talentovaných kapel. Také se DAEDRIC TALES objeví na různorodých letních hudebních festivalech, na podzim 2017 se chystáme na naše samostatné tour, ale nebudeme zatím zacházet více do podrobností. Prozatím si pojďme společně užít Hellhammer Festival 2017 v Rakousku a České Republice!

Hráli jste na Hellhammer Festivalu už někdy předtím? Co očekáváte od českého publika?

A: Nene, letos to bude naše první vystoupení na tomto festivalu. A doufáme, že máte v České republice velice aktivní fanoušky!

Y: Ano, jako DAEDRIC TALES ještě na tomto festivalu nehráli, ale já a Griller už jo! Tehdy jsme hráli spolu v kapele NUCLEAR MONSTROSITY. Byli jsme, myslím si, celkem populární zahraniční grind-core kapelou v České republice, než se v říjnu roku 2016 kapela rozpadla. Musím říct, že nás vždy české publikum nesmírně podporovalo a nikdy nezklamalo a vždy se rád do ČR vracím. Musím přiznat, že i to nejvíce unavené nevyspalé české publikum dělalo pod podiem větší „bordel“ než jakékoli jiné publikum z Evropy. A to proto, že v Čechách neexistují žádní nevyspaní a unavení fanoušci! Lidi, vy jste prostě nesmrtelní „pařmeni“ a vytváříte tím nezapomenutelnou atmosféru.

Mockrát děkujeme za rozhovor! Chtěli byste něco nakonec vzkázat českým fanouškům?

A: Díky za rozhovor a těšíme se na Vás!

www.daedrictales.com


Zveřejněno: 08. 04. 2017
Přečteno:
3761 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář