F.O.B. - Outside The Palace Walls

Severomoravská doommetalová scéna devadesátých let se stala fenoménem, který nikdo nezaložil uměle, nýbrž vzniknul spontánně, trval jen několik let a zůstaly na něj nesmazatelné vzpomínky. Kapely se v následujících letech hudebně vyvíjely a více či méně opouštěly svoje kořeny. Vedle jmen, která fanouškům nejen tuzemského podzemí nemohou být neznámá (například DISSOLVING OF PRODIGY, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, HYPNOTIC SCENERY nebo ENDLESS) však doomové devadesátky na severní Moravě připravily živnou půdu pro formace, jejichž dávnou existenci už si vybaví jen pamětníci. Mezi takové patří i havířovská RHEA, která na sebe v roce 1999 upozornila povedeným demosnímkem „Aurasounds“.

Do roku 2003 za sebou RHEA zanechala pouhých šest skladeb, z toho čtyři na kazetovém demu „Aurasounds“. Na CD verzi “Aurasounds” najdete skladeb pět. Jaké a proč… o tom později.

Nicméně kapela RHEA není dávnou minulostí, jak by se mohlo zdát. Od začátku loňského roku v částečně obměněné sestavě pokračuje dál s cílem dokončit album načaté v roce 2003.

V roce 2024 uplynulo 25 let od vydání „Aurasounds“ a právě toto výročí mě inspirovalo k tomu, abych pro mnohé nejspíš už zapomenutou nahrávku mých kamarádů z rodného města vydal poprvé na CD. Předobjednávky na CD a trička budou v Pařátshopu spuštěny 5. května, datum vydání je stanoveno na 28. května. 

https://paratshop.cz

 


Publikováno: 26. 03. 2024
Autor: Bury

Fotogalerie