TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MCD 2016, Arachnophobia Records / experimental post rock/metal / Polsko

Polská metalová scéna, to je nepřeberné množství kapel. A většina z nich má velice slušnou úroveň, i když jde z mezinárodního pohledu o bezejmenné spolky. K nim řadím třeba VIDIAN, o jejichž existenci jsem se dověděl, až když nám jejich vydavatel poslal na recenzi aktuální materiál. Tím je čtyřskladbové EP, jemuž předcházela dvě plnohodnotná alba a jedno demo.

Kapela vznikla v roce 2008, takže už má nějaký kus cesty za sebou, aktuálně se nachází na jakémsi rozcestí, na nějž došla několika cestičkami, přičemž tu sáhla po deathmetalovém výrazivu, tu naťukla doommetalové, tu rockové teritorium a výrazný vliv asi měly i kapely typu NEUROSIS. Mix namíchaný z kdejakého metalového subžánru vedený hlavně ve středních a pomalých tempech navíc doplňují střídmě užité samply, nechybí lehce nervní melodie a zpěv/řev osciluje od čistých poloh po ostřejší, nikoliv však „blicí“.

Výsledkem je experimentální post metal, i když dnes už to tak divoké ani s tím „experimentální“, ani s tím „post“ není. Doba pokročila, kapel, které se podobné muzice věnují je řada, z níž VIDIAN nikterak nevybočují. Nutno ale zdůraznit, že ani směrem nahoru, ani směrem dolů. Tři zpívané skladby mají zajímavou atmosféru, hned úvodní „Constellations“ se z nenápadného polointra překlápí v pečlivě vystavěnou skladbu, která sice plyne hlavně pomalu, ale zajímavě se vyvíjí, chvíli ukolébává melodickými pasážemi s čistým procítěným zpěvem, aby během okamžiku zdrsněla a začala se protivně zakusovat po mozku - ať už frenetickým řevem, nebo nervními kytarami. Pozornost zasluhují i bicí, které jsou hrány hodně variabilně. V podstatě mě to takhle baví, na druhou stranu mi chybí nějaká přidaná hodnota, možná vystupňování oněch expresívních pasáží k většímu extrému, možná odvážnější zakomponování elektroniky v těch smířlivých. Po instrumentálním ambientním předělu se v „Pole Shift“ příběh víceméně opakuje, post rock se střídá s neurotickým metalem, přičemž refrén tady má o něco vyšší potenciál zaujmout, resp. se usadit v paměti. Přívětivé kytarové linky upomenou i takové ALCEST, v titulní „A Piece of the End“ je hlavní kytarový motiv chytlavý, rozbíjí ho ale docela depresivní pasáž, po níž skladba graduje ku potěše rozervanců všeho druhu.

Ač jde o neřadový počin nedosahující ani dvaceti minut, label jej vypravil poctivě. Booklet je skládačka o šesti polích 12x12 cm, obsahuje texty, fotku kapely i potřebné informace o nahrávání. Titulní fotografie pak k předkládané muzice velmi dobře zapadá a naznačuje, že tady se nic moc veselého ani standardního hrát nebude. Slušná práce po všech směrech, nadprůměrná určitě, dech beroucí nikoliv.

Seznam skladeb:

  1. Constellations
  2. Distorted
  3. Pole Shift
  4. A Piece of the End

Čas: 17:45

Sestava:

  • Szymon Brażkiewicz - vocal
  • Maciej Brzezinski - drums
  • Adam Borys - guitars, samples and electronics
  • Arkadiusz Orłowski - guitars
  • Aleksander Ziółkowski - bass

www.facebook.com/vidianpoland
www.arachnophobia.pl


Zveřejněno: 26. 11. 2016
Přečteno:
3488 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář