F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP/CD 2016, Hells Headbangers Records / black, speed, thrash, punk / Itálie

Po dvou letech znovu vylézají na povrch zemský, aby zde začali šířit Satanovu víru (úsměv). Řeč je o italském triu BARBARIAN, které v posledních letech nezahálí a poctivě střídá nahrávání nových desek s koncertováním. Před dvěma roky jsem se zde rozepisoval o druhém zářezu "Faith Extinguisher", který mi svojí syrovostí vzal všechen vítr z plachet. Tehdy deska vyšla u tuzemského labelu Doomentia Records. Toto spojení čertužel již neplatí a BARBARIAN své třetí album vydali u amerického vydavatelství Hells Headbangers Records, které je doslova zaslíbené pro undergroundové extrémní kapely. "Cult of the Empty Grave", jak se nová deska jmenuje, samozřejmě vyšlo jak na CD, tak především na vinylu.

Jak už sympatická trojice z Florencie avizovala na prosincovém pražském koncertě, nové album se nebude nijak vymykat zaběhnutým standardům. A to v podstatě ani po stránce grafiky, kdy na obalu desky opět dominuje "zombie-barbar", tentokrát na hromadě lebek. Kult prázdného hrobu tak dostává svého pravého významu (úsměv). BARBARIAN pak desku nahráli už v létě loňského roku v Hammered Sound Studiu. Takže zde je první změna oproti předchozí nahrávce.

Také novinka "Cult of the Empty Grave" obsahuje sedm nových válů, které vydají na čtyřiatřicet minut. Otvírák "Bridgeburner" se po pomalejším rozjezdu dostává tam, kde mám BARBARIAN nejraději. Tedy jednoduchý mix metalu a punku, přičemž trojice čerpá něco z prastarého blacku ve stylu raných HELLHAMMER a VENOM, nechybí thrashové kytarové riffy a BARBARIAN nabízejí i kytarová sóla, která jsou povětšinou krátká, ale o to více intenzivní. Tak jako například ve skladbě "Whores of Redemption". Nehledejte nic extra, sóla spíše kopírují hlavní riff. BARBARIAN nabízejí mnoho melodií, které mají původ kdesi v klasickém heavy metalu. K tomu přidejte chorobný, ale dobře srozumitelný vokál kytaristy Boryse a zlo je na světě. Změna studia se na zvuku BARBARIAN nijak nepodepsala. Možná, že je deska "Cult of the Empty Grave" oproti předchůdcům více čitelná, ale ten zahnilý, chrastivý a zastřený zvuk je zde pořád. Alespoň ještě více vyleze zvuk baskytary, bez kterého by byli BARBARIAN poloviční. Za největší pecku považuji válec "Absolute Metal". Typické "UHHH" na začátku a pak už to BARBARIAN sypou v tom nejrouhavějším stylu. Na desce jsou ale slabší momenty. Ne, že by se přímo jednalo o instrumentální nedostatky, ale stopáž jednotlivých skladeb je někdy příliš dlouhá na to, jakou muziku BARBARIAN hrají. Závěrečná skladba "Remorseless Fury" je tak pro mě téměř nekonečná. Paradoxem ale zůstává, že nejdelší skladba "Bone Knife" mě opravdu baví (úsměv). A to i přes to, že se až do své poloviny nese v rytmu jediného riffu a BARBARIAN jedou tak na půl plynu. Po zlomu skladby dochází na nejlepší sólo na desce i k postupnému vyvrcholení skladby, aby Italové uzavřeli kruh a vrátili se ke stejnému riffu jako na počátku. Album "Cult of the Empty Grave" je bezesporu velmi dobré, nicméně postrádám více tutovek, jakými jsou například „Inhale the Dead“ nebo „Total Metal“ ze starší tvorby.

Třetí deska BARBARIAN si udržuje vysoký standard, nicméně oproti předešlému počinu o něco zaostává. Chybí mi trochu větší drive, a i když je deska přímočará, místy se na můj vkus unáší až příliš ve středních tempech. Ano, rychlost samozřejmě není vše, ale "Cult of the Empty Grave" mě tolik nenakoplo prdel. Nicméně i tak se jedná o velice kvalitní počin, kterým Italové v žádném případě nezklamali. Pokud chcete tuto partu poznat, bude asi stejně jedno, po které desce sáhnete. Špinavý underground ze slunné Itále je jako stvořený pro fanoušky old school metal/punku. Nejdůležitější je, že album "Cult of the Empty Grave" kapele naprosto věřím. Absolute Metal!

Seznam skladeb:

  1. Bridgeburner
  2. Whores of Redemption
  3. Cult of the Empty Grave
  4. Absolute Metal
  5. Supreme Gift
  6. Bone Knife
  7. Remorseless Fury

Čas: 34:11

Sestava:

  • D.D. Prowler - baskytara
  • Lore - bicí
  • Borys Crossburn - kytara, vokály

Facebook


Zveřejněno: 02. 06. 2016
Přečteno:
3527 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář