Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

7\" vinyl 2015, Jihosound Records / black metal / Česko

František Štorm řádí jako černá ruka. Politý živou vodou doslova chrlí materiál, až se v tom jeden pomalu přestává orientovat a možná z toho mít i radost. Po dnes již legendární desce „Vracejte konve na místo“ se utrhl a servíruje v rozpětí tří let už sedmou nahrávku, ať už formou nového materiálu nebo reedic. Pro jednoho pozitivní zpráva a tzv. KVLT, u druhého se už může dostavit pocit přežrání, nedej bože i něčeho horšího. Při čerstvém představení žebrácké komedie MORTAL CABINET, přiznávám, jsem v silných rozpacích a nevím, co si o tom všem dění okolo hlavního protagonisty tohoto legendárního souboru myslet.

Červen, rok 2015 a na světě je vydaný nový sedmipalec, který nedostal žádný název a obsahuje po jedné skladbě na každé straně. Celý singl je věnován kultu. Strana A patří kultu mládí; to už se Františka netýká. Strana B se zaobírá kultem mrazu. Obě dvě skladby jsou tradičně vyvedeny ve vysoké textové kvalitě, i když k Františkovým vrcholným slovním obratům to má tentokrát dále než blíž.

Hudební standard z posledních let je pochopitelně zaručen také. Za typický lze už považovat i sound, v kterém se v posledním období MASTER´S HAMMER představují. Kromě Štorma přispěl rukou k dílu Necrocock, jehož rukopis evidentně vrchního leadera týmu ovlivňuje. Ať už jeho vysoko postaveným hlasem, který se ozve v „Kultu mrazu“, nebo elektronickými vsuvkami, typickými pro Necrocockovu tvorbu. V tomto směru mi přijde „Kult mládí“ díky svému pomalejšímu tempu hodně podobný Necrocokovým projektům. Pár lehčích úprav a tahle věc by klidně mohla strašit na „pavilónech“. „Kult mládí“ je celkem příjemnou věcí, v které mi akorát lehce vadí Františkova kadence slov, kdy se téměř po celou dobu touží vyzpívat světu. Víc instrumentálních míst by nebylo na škodu, při poslechu mě na chvíli přepadla kacířská myšlenka, že by bylo fajn, kdyby na moment zavřel h...

„Kult mrazu“ oproti jednolité předcházející skladbě je více variabilnější. Samply výraznější, ke konci skladby vyloženě divoké a nastává víc změn a to i po vokální stránce, kdy František střídá svůj typický blackový skřehot s civilním hlasem.

Obě skladby rozhodně neuráží, nenudí a poslouchají se dobře. Na druhou stranu se nejedná o nějaký nadstandardní materiál, který musel být za každou cenu zvěčněn ve drážkách vinylu. Jen doufám, že se nebude opakovat situace z „Transgalaktického řezníka“. Jestli jedna ze skladeb vyjde na příští velké desce, tak přísahám, že tenhle vinyl hodím do kamen.

Po grafické stránce nastala změna, kdy tradiční malby a fonty vyměnil František za psychedelickou malbu, která vypadá jak od nějaké hippie stoner party. Těžko říct, komu ty hlavičky na obalu patří, mně nejvíc připomínají hlavy hlemýžďů, ale uznávám, že má představivost v tomhle směru dost pokulhává. Asi to bude chtít začít hulit, ale i bez lehčích drog se mi obal celkem líbí.

Tak že jo. Je tady další nahrávka MASTER´S HAMMER. Ultras příznivci zaplesají, rejpalové si za rýpou, všichni si to stejně koupí, zanadávaj u toho na cenu 135,- Kč bez DPH a svět se bude točit dál.

Seznam skladeb:
  • A: Kult mládí
  • B: Kult mrazu

Čas:
cca 9 min.

Sestava:
  • sick vocals and harmonies by NECROCOCK
  • drums by MORFEUS
  • other sounds, lyrics and art by STORM

http://www.mastershammer.com



Zveřejněno: 29. 06. 2015
Přečteno:
4091 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 07. 2015 23:47 napsal/a immortal
I já...
I já jsem jakožto bezbřehý nadšenec a vyznavač MH zakoupil jeden kousek. Za tu cenu nekup to. Johan nechť je mi svědkem, že jsem prohlásíl beru, ale už to začíná bejt nějak kurva drahý a zajímalo by mne kam až chce pan mistr tu cenu za singly šponovat. Jinak hudba o.k., i když Konve v novodobé historii asi nic nepřekoná, ale ten obal Františku v tvém věku? To je ostuda. Mortal Cabinet no coment, myslím si, že legenda nemá zapotřebí tvořit takovejhle paskvil a ještě koketovat s myšlenkou vylézt s tím na pódium před lidi. Nechápu v kontextu toho, když se tvrdohlavě odmítá živé hraní s MH. Ale proti gustu a když se chce někdo ztrapnit, proč ne.
29. 06. 2015 22:59 napsal/a Oliva
Foto k níže uvedené odpovědi na dotaz
http://www.popsike.com/MASTERS-HAMMER-Zashla-Krev-Dry-Blood-7-EP-Ltd-100/160512036336.html
29. 06. 2015 22:51 napsal/a Oliva
Odpověď na dotaz
Singlem z roku 1999 míním neoficiální, pirátský a tedy bootlegový (nicméně skutečně vydaný) singl s dvěma zvukově mizernými demofragmenty z nerealizovaného projektu \"Zaschlá krev\", původně chystaného roku 1993 coby třetí album. Toho singlu údajně vyšlo pouze 100 kusů, takže je to vyloženě jen pro ortodoxní sběratele.
29. 06. 2015 22:15 napsal/a Johan
Cena, limit, singly...
Cena se mi teda přemrštěná zdá, protože těch 135 je bez daně, s daní to je 163 a to už je za hranou. Jenže jsem taky takovej pitomec, kterej to prostě mít musí. :-) A celkem se mi to zase líbí, 7/10 bych dal... Jinak singly považuju za zlo, kdo má pořád běhat ke gramofonu? :-) Už jsem se zařekl, že si je kupovat nebudu, a zase jsem to nevydržel. A za rok to nevydržím zase a pak si koupím i velkej vinyl se všema těma singlama... :-) Je to holt nemoc a dobrej pocit to mít a třeba pak vidět, že ta limitka se nedá sehnat nebo se prodává za nějakej ranec, za kterej bych to stejně neprodal. :-) Láďo, co myslíš singlem z roku 1999?
29. 06. 2015 21:50 napsal/a Oliva
Raději hned než za pár let s problémy
Ať už jsou pohnutky chrlení nahrávek ekonomické či jakékoli jiné, i tento historicky již šestý sedmipalec MH (1991, 1999, 2012, 2013, 2014, 2015) mám. Je možné, že postoj mnohých nynějších odmítačů (které částečně chápu) se časem může změnit a za pár let budou všechny ty nyní ignorované singly najednou shánět, jenže marně, protože mezitím již budou dávno vyprodané...