DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2014, Old Temple / death metal / Polsko

Na mapě evropské extrémní hudební metalové scény zaujímá Polsko nezanedbatelné místo a zároveň je řadu let líhní zajímavých kapel, které se stávají časem exkluzivním artiklem světového formátu. Jeden příklad za všechny. Kdo by si pomyslel, jaké slávy dosáhnou VADER, když někdy v polovině devadesátých let hráli v hospodě za nádražím v Holubově pod Kletí, a podívejme se, kde jsou teď. Neříkám, že každá skupina se i přes nezměrnou píli může dostat na takové pozice. Ovšem, berme momentálně v potaz obtížné hledání nové cesty, která by zaujala něčím mimořádně výjimečným nebo vezměme poměrně nasycené posluchače všemi možnými subžánry metalové muziky. Zkrátka vejít dnes ve známost je neskutečně složité a to prakticky neuvažuji o možnosti jakéhosi komerčního úspěchu, což je ostatně možná dobře, protože, jak známo, peníze kazí člověka. Nicméně deathmetalový kvintet CINIS si dost důrazně řekl o pozornost svým druhým albem „Subterranean Antiquity“.

Kapela pochází z města Białystok, což je téměř u Běloruských hranic, a vznikla v roce 2003. První demo „Vile Angel“ vydala v roce 2005. Přepracovaná podoba stejnojmenné písně se objevuje i na jejich nové desce. Personální kolotoč se roztočil a z původní sestavy zbyl v sestavě při vydání první plnohodnotné desky o tři roky později jen bubeník Konrad. S vydáním druhého počinu si počkala kapela do roku 2014 a tentokrát se už měnil v uvozovkách jen post zpěváka a kytaristy. Kapela vždy hrála a hraje v pěti, na hudební projev ze studia tato konstelace sice takový vliv mít nemusí, ale zato koncertně by to mohlo být dobré, ale to jen tak na okraj. Jinak práce na novém titulu trvala tři a půl roku, nejprve byly nahrány bicí a o hodně později vznikl mix kytar, basy a zpěvu a na celkovém vyznění je znát, že horká nit album nešila. Je sympatické, že se na nahrávání podíleli i někteří bývalí členové a také není zanedbatelná spolupráce s Cyjanem, bubeníkem DEAD INFECTION a vynikajících EVIL MACHINE. Další zajímavostí je, že obal i celkovou sazbu a rozvržení bukletu má na svědomí Tomas „Hal“ Halicki, současný basák VADER. Z tohoto všeho plyne, že nám CINIS předkládají komplet nikterak odbytý a hodný povšimnutí.

První, co člověka zaujme a úplně nadzvedne, když si CD pustí, je zpěv. K čertu, Piotr Wiwczarek geneticky po Polsku šíří hlasové vlohy. Při pozornějším poslechu však proti jakémusi plagiátorství zpěváka Kreta musím vznést námitku, že se v pasážích skřeků přeci jen mírně liší. Ale mně se to líbí, tohle je vokální projev hutný, ostrý, masivní. Samoúčelně jsem se na začátku nezmiňoval o složitosti originality, totiž například v kompletu působí hudba velice tvrdě, ale vespodu je slyšet často melodický kytarový riff . S tímto efektem pracuje další polská veličina HATE. A zase DECAPITATED připomíná nekompromisní kulometná rytmika. Teď to vypadá, jako bych nechtěl nechat na kapele a nahrávce nit suchou, ale opak je pravdou. Jsem celkově spokojen, protože album působí rozmanitě, muzika si mě získala a jednotlivé skladby, nejen že nejsou jedna jako druhá, ale i vnitřně jsou skladatelsky zvládnuté a jen tak se neoposlouchají, disponují totiž takovou zvláštní, hlavně rytmickou nejednotvárností. Na tom má obrovský podíl basový kytarista Terefere, jehož je parádní poslouchat, a Konrad. To je bubeník, dynamická bomba, střelec, tempař i nepravidelný buchar, jedním slovem výborný. A poslední, čeho jsem si při poslechu povšimnul, je vlastně dnes originální věc, kapela se zvukově nesnaží být ani staroškolsky zašpiněná, ale neinklinuje ani k modernímu zvuku, který by tlačil tvorbu do škatulky modern death metal.

Trochu jako klišé zpočátku působí intro svou orientální drnkavou melodií, do níž vstupují postupně s mimořádnou agresivitou bicí a plynule přechází v následující „The First Manifesto“, skladbu, která nenechá nikoho na pochybách, že dech alba bude smrtící. Ale s potěšením zjišťuji, že zmíněný nástin exotické melodie se nakonec cyklicky vrátí v podtextu upozaděného riffu, zajímavé. A opět tak zvukově nepříjemně, jakoby rozsekaně, začíná třetí skladba „Fully Ossified“, jenomže zase tu je následující kontext a kapela z něho vytěží naléhavou uřvanou záležitost. Po ruchovém samplu následuje rytmicky výborná čtyřdobá „Darkness in Waves“ s osvěžujícími změnami tempa a parádním nevtíravým melodickým sólem. Velmi těsné riffy, kratičké výjezdy kytary a starobou zavánějící přechody se zřetelně projeví ve výše zmíněné, zrekonstruované „Vile Angels“, asi nejjednodušší (a to nemyslím pejorativně) skladbě celého kompletu. Kdo má rád VADER, tak bude nadmíru spokojen se skladbou „Snapshot“, hlavně díky mírně pomalejšímu, zato vražednému bušení. Hodně se mi líbí, že tu nechybí nikde moment překvapení, jen s přibývajícím časem by se možná mohlo ubrat na vokální četnosti a intenzitě, protože instrumentálně jsou kusy výborné a méně pozorným posluchačům by se pod hlasem mohly nástroje ztrácet. Výborný je ovšem poslední song „Nothing“, který je právě z dílny Cyjana a je načichlý punkovým rytmem a zakončený odříkávaným loučením o naší minulosti, budoucnosti a našem pádu.

Čtyřicet dva minut poměrně neúprosné a oddech málo poskytující hudby mi tentokrát přineslo slušný zážitek a další důkaz, že severní sousedi mají neskutečný potenciál. Koho tedy baví jmenované velké kapely polské deathmetalové scény a není ortodoxním příznivcem výjimečné originality, tomu mohu toto CD jen doporučit.

Seznam skladeb:
  1. The Edifice Crashes
  2. The First Manifesto
  3. Fully Ossified
  4. Darkness in Waves
  5. Vile Angels
  6. Snapshot
  7. Future Imperfect
  8. Architectural Antiquity Lies Dormant
  9. Subterranean Process of Rebirth
  10. Index: a. Absurdity
  11. Nothing

Čas: 42:06

Sestava:
  • Terefere - basová kytara
  • Konrad - bicí
  • Kret - zpěv
  • Łukasz Bielem - kytara
  • Iwan - kytara

www.cinis.pl
https://www.facebook.com/cinisofficial
https://cinis.bandcamp.com/


Zveřejněno: 25. 04. 2015
Přečteno:
3267 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 04. 2015 21:34 napsal/a pekop
CINIS – Subterranean Antiquity
Rozebrals kapelu doslova na šroubky a rychle složil. Dobrá recenze na výbornou kapelu, o které jsem ani nevěděl. Určitě zakoupím. 8 poctivejch bodů.