Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
INSANIA

PUTERAEON – The Crawling Chaos CD 2014, Cyclone Empire

Začíná mi zase pořádně praskat v kostech. Klouby mají co dělat, aby vydržely ten nápor švédského death metalu a nevyskočily z lety vymletých jamek. PUTERAEON a jejich novinka „The Crawling Chaos“ navazuje tam, kde před dvěma lety kapela skončila. V chřestivém záhrobí, v otevřených hrobech, v opuštěných kobkách. Tam, někde na severu, kde kdysi tento dynamický a špinavý styl vznikl, jsou jedněmi z těch, kteří drží dál odkaz DISMEMBER, GRAVE, NIHILIST, CENTINEX, ENTOMBED apod. živý a se sveřepě sevřenými čelistmi. Přijde mi, že tahle smečka byla od devadesátých let uložena někde v laboratořích, uspána, zalita lihem a hibernována. Probuzena pak byla v roce 2008 a od té doby bojuje z plných sil za „jediný pravý“ death metal. Letošní album je jejich v pořadí třetí a dalo by se říct, že vlastně opět nepřináší nic nového. Jedná se vlastně o další esenci toho nejlepšího, co kdy bylo v severském (švédském) smrtícím kovu stvořeno. Zde je pak vše řádně zamícháno, ošetřeno velmi dobrým, řezajícím zvukem (Andy La Rocque) a vyvrhnuto do spárů Satanových s krásným obalem (Christoffer Fredriksson).

PUTERAEON si na nic nehrají, působí vždy a všude velmi uvolněným dojmem a jejich džínové vesty, doslova poseté nášivkami starých dobrých kapel, jsou takovým malým důkazem toho, že to myslí smrtelně vážně. A pokud se oprostím od klišé, že vše bylo v death metalu už dávno řečeno, musím od prvního okamžiku (až do konce) uznat, že tahle procházka s dámou, která si říká Smrt, je velmi příjemná, studená a jako pamětníkovi mi dělá velmi dobře. Do uší mi pronikají razantní údery bicí soupravy, basa si mě chrastivě podmaňuje a kytarové vyhrávky mě chladí až do morku kostí. K tomu si přidejte vokalistu, který svým projevem dovede bourat zdi a najednou je ten výlet do starých časů reálný, až to krásně bolí. Některé songy jsou zběsilé, přímo stvořené pro zuřivý mosh-pit pod pódiem, jiné zase uctívají konec našich životů v pokorném pokleku. Ještě mám v dlaních zaryté třísky, které mi tam omylem zůstaly po společném otvírání rakví. Jsou tam zaryty na památku a pokaždé, když se do toho PUTERAEON pořádně opřou, bolestivě se připomenou.

Ty kreace, které vytvořil z naskládaných koster v této kobce čas, jsou někdy až komicky úsměvné. Je zajímavé, jak nakonec to, z čeho máme celý život strach, působí legračně a příjemně. Jenom ten puch, ten je nesnesitelný. Nasáváte nosem nánosy prachu, vzpomínek a od stěn téhle starodávné kobky se odrážejí neklidné, jiskřící tóny smrtícího kovu. PUTERAEON jsou přesně ten typ kapely, která nikdy nevyleze z podsvětí. Světlo by jim mohlo ublížit a zničit tu temnotou zářící auru záhrobí. Neříkejte mi, že vás nikdy nenapadlo, jaké by to bylo, kdybychom mohli nahlédnout do budoucnosti. Tady máte možnost. Dotkněme se spolu s těmito šílenými Švédy jisté neodvratitelnosti smrti. Nakonec stejně všichni zjistíme, že jsme jen prach, prach jsme byli a opět se v něj obrátíme. Otočme na chvilku všechny kříže vzhůru nohama a modleme se pozpátku odříkávanými modlitbami. Bůh nás všechny stejně už dávno opustil. Zůstal jen strach a old school death metal.

„The Crawling Chaos“ je poctivým, drsným albem. Je na něm jasně slyšet, že „pravý“ švédský death metal umí nejlépe zahrát stejně hlavně ve Švédsku (čest výjimkám!). Deska je doslova prodchnuta chladem, smrtí, rozprávěním starých hrobníků, ševelem listí nad náhrobky, cestičkami vyšlapanými od brouků z čeledi hrobaříků, pomatenými dušemi hledajícími svůj klid i mrazem a syrovostí právě vykopané zeminy. Jestli mě jednou ponesou na lafetě v posledním průvodu do země nikoho, dovedl bych si představit, že se bude tato muzika vznášet nad hlavami pozůstalých. PUTERAEON se svojí třetí deskou probojovali mezi stálice mých „švédských“ večerů. Beru do ruky baterku a náčiní, které mám vždy po ruce. Čekám, až se setmí a pak můžeme vyrazit. Dnes se bude exhumovat starý dobrý smrtící kov. Začneme třeba od náhrobků s nápisy začínajícími na Š, jako Švédsko. Pure swedish death metal!

Seznam skladeb:

  1. Wrath
  2. In Dreamdead Sleep
  3. Path To Oblivion
  4. Pickmans Model
  5. From The Ethereal Vortex
  6. The Crawling Chaos
  7. The Abyssal
  8. Asenath
  9. Rotten Aeon
  10. Welcome Death


Čas: 45:29

Sestava:

  • Daniel Vandija – basa
  • Anders Malmstrom – bicí
  • Jonas Lindblood – zpěv, kytara
  • Rude Foss – kytara


http://www.puteraeon.com/
https://www.facebook.com/PUTERAEON
http://www.last.fm/music/Puteraeon
http://www.reverbnation.com/puteraeon
http://www.cyclone-empire.com/


Zveřejněno: 08. 08. 2014
Přečteno:
3416 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář