TELEPATIE VI

O PERFECITIZEN během léta musel slyšet každý, kdo navštívil nějaký ten prestižní festival. Když k tomu připočtete vydanou debutovou desku \"Through\", témat k rozhovoru se našlo víc než dost.

Zdá se, že tento rok kapele PERFECITIZEN vychází dle jejich představ. Po vydání debutové desky se vrhli na koncertní pódia, neminula je účast na dvou českých top festivalech, a sklízejí plno pochvalných ohlasů. O nastále situaci, desce, chodu kapely atd. jsem si povídal  s Jardou Hažem, bubeníkem a pro tentokrát mluvčím kapely.

Právě skončila festivalová sezóna, kterou jste využili bezezbytku. Zahráli jste si na Antitrendu, OEF, Brutalu, léto zakončili vystoupením na Fekal Party. Jak proběhlé dva měsíce hodnotíte, co byl pro vás největší zážitek?


Letošek se nám povedl hodně a jsme strašně rádi, že jsme měli možnost si, nejen na zmiňovaných akcích, zahrát. Plánovali jsme vydat naše debut CD „Through“ na jaře, aby nám to pomohlo se na ty větší akce dostat, ale že se to povede až takhle, to jsme nečekali. Vypíchnout největší zážitek je těžké, i vzhledem k tomu, že sami vidíme toto léto jako celek. Náš velký dík patří Reefovi, Čurbymu, Fialkovi/Shindymu i Ossiemu za to že nám účast na zmiňovaných festech nabídli!!! O to bude 2014 těžší. Víš jak je to s hraním na těch samých festech dva roky za sebou, když už tohle vnímáme jako velký úspěch, ze kterého máme obrovskou radost!


Mohl bys porovnat z pohledu muzikanta průběh dvou českých nejlepších festivalu, mám tím na mysli OEF a Brutal Assault?  Každý má jistě své specifika, na BA jste hráli na malé scéně, ale i tak se účast počítá.
 
Tohle srovnávat nejde! Každý ten fest má svoje specifika, atmosféru, rozdílnou velikost. Obě dvě akce mají obrovské renomé! Zázemí a servis ze strany festivalové crew jsou v obou případech na té nejvyšší úrovni. Hrát na pódiích těchto festivalů je unikátní zážitek a příležitost pro kapelu! Jinak řečeno pokecat na Obscene Extreme s Cryptopsy a na Brutal Assaultu s Behemoth v backstage, to se počítá. (úsměv)


Jako PERFECITIZEN fungujete pouze v trojici, přičemž Olda jenom zpívá a žádný jiný nástroj neobsluhuje. Na muziku jakou děláte poměrně nezvyklá sestava. Jaký je hlavní důvod toho, že fungujete ve třech? Napadají mě myšlenky typu: jsou moc nároční a nikdo jim není dost dobrý, jako trio si perfektně rozumí, tak si nechtějí narušit klima, nikoho dalšího vlastně vůbec nepotřebují, je to jednoduší na logistiku, víc lidí v kapele - víc problémů atd. (úsměv)

Hele tys to úplně trefil. Je to souhra všech těch variant, které jsi vyjmenoval. Vedeme dlouhodobě diskuzi o tom, že by to asi chtělo živého basáka, že Tomášem nahraná basa ze studia pouštěná ze sampleru není to pravé ořechové. Že by nám „slušel“ DJ, který by obsluhoval sampler a byl nedílnou součástí i skladatelského procesu (pokud to čte nějaký nadějný „mašinkář“, který má hudební přesah od Death grindu po hip hop až do elektra ať napíše na band@perfecitizen.com). Jedinou věc, kterou bych rád uvedl na správnou míru je tvůj výraz „Olda jenom zpívá“. Olda je ten, kdo dává naší tvorbě xicht. Ten, kdo píše texty, dává do nich myšlenku, která je pro nás velmi důležitá! Ten, kdo reprezentuje kapelu. To On je hlas Perfecitizena! Bez něj by ta kapela nabyla tím čím je!  


Co jste svým názvem PERFECITIZEN chtěli říct, kromě toho, že dobře zní? I když se najdou určitě tací, kteří si při vyslovení názvu budou šlapat na jazyk a vymýšlet vám zkratku. (úsměv)

Je to novotvar. Je to, před tím, neexistující slovo. Je to výraz, který poukazuje na to, kým nás systém chce mít. Je to aura, která sebou nese to, že člověk ví, jak by „měl žít“ podle daných regulí a přitom cítí, že ne vždy je mu to po srsti. A ano lidé mají problém to vyslovit. (úsměv)


Proč zpíváte anglicky? Čeština vám nevyhovuje? Jaké témata pro texty volíte, a kdo je má na svědomí?

Angličtina vyplynula tak nějak přirozeně. Olda je autorem všech textů. Ty jsou pro nás nedílnou součástí naší tvorby. Můžeš namítnout, že lidé moc texty neřeší. To je možná pravda, ale my chceme tvořit něco, co je dotažené po všech stránkách. Pokud urveme něčí pozornost, tak si nemůžeme / nechceme dovolit to, že bychom předložili něco banálního. Všechny texty najdete na www.perfecitizen.com. Přečtěte si je a klidně nám napište. Vždyť i na našem CD „Through“ píšeme, že ideální způsob konzumace tohoto materiálu je posadit se, pustit si CD a k tomu si číst texty a hlavně mít otevřenou mysl. ;-)


Songy na desce jsou protkané intrama, jaké ta mají smysl? Mají třeba posluchači poskytnout chvilku na vydechnutí? Přece jen vaše muzika je na poslech dost náročná.

Desku jsme řešili jako koncepční dílo, které nejlépe funguje jako celek. Intra jsou to co má pomoci navodit atmosféru a přenést posluchače od songu k songu.


Vaší debutové desce „Through“ se dostává samých kladných přijetí. Za což musíte být rádi. Dá se říct, že jste s tím počítali a v podstatě vás reakce na ní nepřekvapují, protože sami nejlépe víte, že jste natočili kvalitní materiál?

Kdo by nechtěl mít kladné recenze? :D Moc nás to těší. Nahráli jsme to nejlepší, co jsme byli momentálně schopni nahrát. Vše jsme ladili do posledního detailu. Už jenom to, že jsme řešili jakou cestou a kde se nahrají jednotlivé nástroje, jak to bude s mixem a mesteringem… Nahráli jsme to, co nás baví! A to, že to sklízí úspěch, mohu-li to tak napsat :D nás samozřejmě velmi těší!


V našich končinách zníte poměrně nevšedně. Ne snad, že by nikdo tady nemixoval žánry jako jsou grind a death metal, ale ve vašem pojetí to zní moderně a nečesky. To co tvoříte byl prvotní záměr, nebo to tak nějak vyplynulo ze společného zkoušení?

Takhle to z nás prostě leze, nic víc nic míň. ;-)


Pohybujete se na scéně několik let, tudíž nějaké stavění vzdušných zámků u vás asi nehrozí. S jakým záměrem jste ale kapelu zakládali?

Člověče, my jsme založili kapelu a ne firmu :D Muzika nás všechny strašně baví, je to náš motor, náš relax, náš svět! Muzika je pro nás nepostradatelnou částí našich osobností, bez ní bychom byli „mrzáci“.


Tvé bubenické umění je evidentní. Jak se to vlastně stalo, že si se stal bubeníkem? Jsi samouk nebo jsi navštěvoval nějakou formu výuky?

Ó velmi děkuji ;-) Jsem samouk, vše jsem okoukal, nebo jsem si na to přišel sám. A tak mám samozřejmě mnoho bubenických zlozvyků, které mne tu a tam dost štvou. Kdybych býval byl chodil k učiteli, tak by to bylo asi všechno jinak, ale to bych taky možná hrál něco jiného. Pochybuju, že by mne v lidušce učili různé variace blastbeatů :D


Máš nějakou vysněnou bicí sestavu, na kterou by si chtěl někdy v budoucnu hrát, nebo jsi se svou současnou sestavou spokojen?

Jelikož jsem podporován bicími Mapex - www.mapex.cz, činely Anatolian - www.anatolian.cz a paličkami R-Stick - www.rstick.com jsem ultra šťastným bubeníkem! Všichni mi vyšli úžasně vstříc. Od výběru sady, individuálního výběru jednotlivých kusů činelů až po paličky na míru!!! Všechny můžu vřele doporučit!!! Pokoukávám po dvoukopákové sadě, ale to se ještě uvidí ;-)


Nebudu se tě ptát vyloženě na bubenický vzor, ale koho ze současných mistrů bubeníků by si vyzvedl a proč? Koho by si pak ocenil v tom našem UG rybníčku, je-li někdo hoden tvé pochvaly?

To je strašně složitý rozhodování. Jsou to tuny jmen. Kdybych všechny vyjmenoval a ty by sis je dal na YouTube do playlistu, tak ti pojedou drumcam videa 14 dní v kuse a konec bude v nedohlednu ;-) Sledujte SickDrummerMagazine.com a tam se to šílencema jen hemží ;-) Pak je tu plejáda jazzových ufonů… všechno má smysl sledovat! A když už zmiňovat někoho z našich luhů a hájů (myšleno ČR, na Slovensku je taky hojný výskyt ;-) tak bych jmenoval: Jurgen (Ingrowing, Heaving Earth), Třísy (Contrastic), Kalda (BYT), Honza (Keep on Rotting), Štefy (Brutally Deceassed), Kašpy (Jig-Ai) Milan (Epicardiectomy), a jmenoval bych ještě dlouho… určitě jsem na někoho zapomněl…


Jsou nějaké kapely, které by si jmenoval, jenž mají s PERFECITIZEN několik společných jmenovatelů, a dělají to dle tebe dobře?

To jsou otázky člověče… Těch je miliarda! Řeknu jen pár zahraničních kapel Cryptopsy, Origin, Cattle Decapitation, Meshuggah, Behemoth, Gojira,…. Musíš se snažit ze sebe dostat maximum, pak je to vidět a je to uvěřitelný!

S kapelou hrajete klubové koncerty, v létě nějaký ten festival, ale co dál? Máte nějakou vysněnou metu, něco čeho by se reálně mohlo v našich podmínkách dosáhnout, co by vás uspokojilo? Nebo míříte výš a chystáte si zaplatit nějaké zahraniční turné po boku slavné kapely, příští desku nejlépe vydat u zahraniční prestižní stáje, atd.? (úsměv)

Hele a to je jako málo? Klubové koncerty a fesťáky? Nějakej nenažranej :D Z vlastní zkušenosti vím, že zahraniční turné je něco úžasnýho, takže to je asi ta meta. Samozřejmě koncerty za velkou louží jsou taky lákadlo ;-) Ohledně placení turné po boku slavné kapely. Dlouho jsme to diskutovali a ne to není naše cesta, aspoň momentálně. Naše první CD „Through“, které nám pomohl vydat Ossie z L´inphantile Collective se nám podařilo upíchnout distribučně v severní Americe a Austrálii. Pokusit se sehnat velký label může být ta cesta, ale víme jak je to těžký, takže možnou cestou je sehnat partnerské labely na jednotlivých kontinentech ;-)

Máte hezky barevně zpracovaný booklet, ve stejné tyrkysové barvě máte vyveden i vkusný web. Vše kolem vás vypadá perfektně. Je evidentní, že myslíte na všechny složky a nejen na tu hudební a berete to komplexně. Je to tak, že PEREFECITIZEN chtějí mít vše perfektní? (úsměv)

Perfecitizen grafiku dělám já a děkuju ti za pochvalná slova ;-) Web programuje kytarista Tomáš. Ano snažíme se mít vše PERFE, muziku, texty, grafiku, styl, komunikaci… Perfecitizen je de facto sekta perfekcionalistů ;-)

Díky za odpovědi a tvůj čas.

Já děkuju za prostor, který jsi nám dal. Děkuju za to, jak otevřeně jsi přistoupil k naší tvorbě! Tomu kdo dočetl až sem, děkuju za jeho čas, zájem a energii. A přijďte na koncert kouknout jestli nám to taky hraje minimálně tak, jak se tady vykecávám ;-)

www.perfecitizen.com  
www.bandzone.cz/perfecitizen
www.facebook.com/perfecitizen
www.youtube.com/perfecitizen
www.soundcloud.com/perfecitizen
www.twitter.com/perfecitizen

Zveřejněno: 15. 09. 2013
Přečteno:
3523 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář