HEIDEN – Andzjel

MASS GENOCIDE PROCESS – Poetry Of The Damned LP 2013, kooperace 6 vydavatelů

Po takřka pěti letech od nahrání konečně spatřila temno světa poslední nahrávka moravských metalických crusterů MASS GENOCIDE PROCESS. Pohrobek (kapela se krátce po nahrání rozešla) vyšel v kooperaci šesti vydavatelů a je velmi hezky zpracován. Samotný vinyl má příjemnou šedivou barvu a strany jsou na něm označeny jedním resp. dvěma obrácenými kříži. Kapsa je sice obyčejná (černá), zato přebal luxusní, gatefold s velmi silným hřbetem (9 mm). Fotka na přední a zadní straně je z nějakého hřbitova (asi paralela se skonem kapely), uvnitř nechybí další hroby a fotky členů kapely z koncertu, texty a sestava. Na pohled vypadá vše velmi pěkně, řekněme stylově.

Špína. To je první, dnes hojně používané slovo, které mě při poslechu téhle „poetické“ nahrávky napadlo. Používáme slovo špína pro rychlé zařazení punk/crust/core/metal kapel, kterých se v poslední době vylíhla celá řada. Kapel, které míchají dříve neslučitelné žánry a které zní dostatečně hrubě, aby zaujaly metalisty, ale taky dostatečně punkově, aby zaujaly hardcoristy, crustery a drsnější pankáče. Na jejich koncertech se schází značně nesourodá směs a z mého pohledu je to jen a jen dobře.

MAS GENOCIDE PROCESS plují na „Poetry Of The Damned“ přesně v takových vodách. Stará škola thrash a death metalu, surovost hard core, nečekaně chytlavé melodie. Songy valí jako o život, rychlost vítězí, je to zlé, je to špinavé, smrdí to hnilobou, a z toho marasmu tu a tam vyjede parádní kytarová vyhrávka, která mě dokáže doslova uhranout, nechybí samozřejmě ani občasné zvolnění tempa a cosi jako mezihra. Líbí se mi i vokály, samozřejmě řádné rašple, které do muziky výborně zapadají. Až mi přijde neuvěřitelné, že takhle silná nahrávka čekala tak dlouho v šuplíku a nikdo ji nevydal dřív.

Ku prospěchu věci je i délka songů, vesměs kolem tří minut, takže nehrozí, že by se kapela v jedné skladbě opakovala. Ku prospěchu věci je i vzácná vyrovnanost materiálu, protože marně hledám nějakou nahoru či dolů vybočující skladbu. Možná úvodní rachota „Temple of Mist“ se mi líbí na první straně víc než zbytek, ale sotva dohraje, baví mě i následující titulní song a v něm parádní kytarová sólíčka. A tak bych mohl pokračovat dále...

Ravens are twirling above rotting corpse of life
Air has smack of death and days are passing


Tak by se možná dala shrnout filosofie kapely obsažená v textech. Žádné pěkné věci v nich nejsou, převládá strach, hledání místa pro život, čekání na lepší časy... prostě společensko-sociální záležitosti, často umě zaobalené třeba pod přírodními motivy.

Zvuk se pořizoval v Šopě, kde nahrávají spíše melodičtější party, ale i rachot tam umí udělat na velmi slušné úrovni. Deska zní možná až nečekaně čistě, ale já raději slyším pěkně všechny nástroje než nějaký, možná stylový, bordel.

Velmi milé překvapení, podobné, jako mi v posledních měsících přichystali MÖRKHIMMEL, ČAD, EVIDENCE SMRTI, TOMORROW´S HELL nebo MARCH OF THE HORDES. Ostatně fanoušci uvedených kapel by neměli s pořízením „Poezie zatracených“ váhat ani vteřinu.

P.S. Vinyl se točí na 45 otáček, v obalu je vložena kartička s kódem na stažení elektronické verze alba.

Seznam skladeb:

Strana Jeden obrácený kříž:
  1. Temple of Mist
  2. Poetry of the Damned
  3. Genocide Angels
  4. World of Contrast

Strana Dva obrácené kříže:
  1. Cespool of Depression
  2. Silence of Eterniity
  3. My New Time
  4. At the End of the Road

Čas: cca 25 min.

Sestava:
  • Roman „Massgenocide“ – guitar and voice
  • Jaköb „Massgenocide“ – bass and voice
  • Kärel „Massgenocide“ – guitar
  • Bohdan „Massgenocide“ – drums

www.bandzone.cz/massgenocideprocess
http://www.wakingthedead.cz


Zveřejněno: 22. 08. 2013
Přečteno:
3689 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 08. 2013 19:32 napsal/a zlej bob
dik za recku
dík za recku . je to zlé a špínavé fakt potěšílo !!!!!
23. 08. 2013 09:09 napsal/a kubánec
mgpmaster
opravdu hezky napsaná recenze, díky...
22. 08. 2013 22:08 napsal/a Coornelus
Přesně tak
tohle je potřeba mít doma:-) Johan výborně navnadil.
22. 08. 2013 16:10 napsal/a KubaAjz
crust
ke mě už deska cestuje poštou:-)
22. 08. 2013 15:39 napsal/a Peťan
mezera ve vzdělání...
...díky za pěknou recenzi a doplnění znalostí :-) MGP jsem neznal, po poslechu výborný metal/crust. Jdu do vinylu :-)