ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

26.3.2013, Praha – Nová Chmelnice

TESTAMENT – to je na thrash metalové scéně opravdový pojem; a když kapela v minulém roce oznámila turné ke své nové desce „Dark Roots of Earth“ okamžitě jsem věděl, že tohle si prostě nemohu nechat ujít. TESTAMENT jsou ale také kapela, která snad neustále přitahuje organizační problémy – odkládání vydání desek i koncertů. Místo listopadového termínu tak TESTAMENT do pražského klubu Nová Chmelnice dorazili až na sklonku března letošního roku. Společnost v roli předkapel jim dělali DEW-SCENTED a BLEED FROM WITHIN. Po práci jsem posbíral „přespolní“ kamarády a vyrážíme na pouze čtyřminutovou jízdu tramvají na Chmelnici… (Peťan)

Už před koncertem jsem měl obavy, jak to vůbec na rekonstruované Chmelnici bude vypadat při kapele takového kalibru. Dlouhá fronta u vstupu a šatny dává tušit, že dnes bude mimořádně narváno. Vedro, hlava na hlavě, fronty u baru, prodírání se davem… na to už nějak nejsem zvyklý (úsměv). Potkáváme se s početnou výpravou z jihu Čech, dáváme Svijany (velký plus – posledně se ten Podkovák nedal pít) a z pódia už se nějakou dobu valí metalcore od BLEED FROM WITHIN. Narovinu říkám, že metalcore, deathcore a podobnou modernu nemám vůbec rád a tak mě celý set nebere. Melodické linky, stále stejné postupy a každá skladba předvídatelná. Celé kapele se nedá upřít nasazení a energie. Zejména zpěvák do toho dával skutečně vše. Pro mě však byla tato zhruba půlhodinka nekonečná. (Peťan)

Nejprve se musím omluvit, že nebudu popisovat první předkapelu BLEED FROM WITHIN. Do Prahy jsem jel hned po práci a dorazil jsem do klubu na konec představení deathcore smečky. Mohl bych popsat ten malý kus, ale to by nebylo objektivní. Stejně jako jsem neměl čas na vyfocení jejich prezentace na pódiu. (Míra)

V tomto malém odstavci si trochu postěžuji. Sice mi to nepřísluší, ale nevím proč pro kapelu formátu TESTAMENT byl zvolen tak malý klub. Kapela tady v klubu nehrála hodně dlouho a v Praze jakbysmet. Fronty na všechno (šatna, bar, WC), tlačenice v prostoru a pokud byl někdo menší než 190 cm, tak neviděl nic. Dost mi to připomnělo nedávný koncert ANTHRAX. (Míra)

DEW-SCENTED mi z desek sedí a vzhledem k tomu, že jsem jejich koncerty u nás vždy nějak propásl, celkem jsem se těšil. Němci nastoupili na úplně jinou vlnu než jejich předchůdci a řezavý thrash metal začali sypat do narvané Chmelnice. Jeden vál za druhým, na co také čekat? Zahrát si na jedné stage s legendou Testament je pořádná motivace. Set DEW-SCENTED sice provázel trochu horší zvuk, ale jinak bylo vše v pořádku. Mix thrashe a deathu s lehkým nádechem moderního metalu nezklamal. I když je pravda, že jsem čekal o něco víc a ve výsledku si říkám, že bych si raději pustil desku… Asi největší pochvalu zaslouží nová tvář v kapele - bubeník Koen Herfst, který se pro tuto již prověřenou bandu stal tím správným pohonem. Peťan)

Něco málo po osmé hodině večerní nastoupil německý spolek DEW-SCENTED, který holduje thrash/death metalu už od roku 1992. Poprvé jsem je zažil na festivalu Brutal Assault v roce 2009. Musím pochválit, že Němci měli skvělý zvuk. Vše bylo dobře slyšet a zároveň bylo vše tvrdé a přesné. Bylo znát dobré rozpoložení celé kapely a především frontman Leif Jensen si to užíval. Playlist byl šikovně namíchán především z poslední desky „Icarus“ (Hubris, Sworn to Obey, Storm Within a Thrown to the Lions) i ze starších nahrávek. Došlo třeba na Cities of the Dead z alba „Impact“ anebo Never to Return z „Issue VI“. Zabijácký thrash/death se dá přirovnat k holandským LEGION OF THE DAMNED a spolehlivě zahřeje každého thrashera. (Míra)

Čas se nachýlil pro hlavní hvězdy večera. Vybírám místo kousek od pódia vlevo. Krátké intro, za bicí soupravu usedá mistr svého řemesla Gene Hoglan a vyplenění Chmelnice může začít. Při otvíráku „Rise Up“ bouří celý klub. Zklamáním je ale zvuková koule, která se na mě valí a kvalitně slyšet je pouze Hoglan a Alexova sóla. Při následující skladbě „More Than Meets the Eye“ má Eric Peterson s druhou kytarou zřejmě technický problém, protože úplně vypadne. Naštěstí zhruba po třetině setu se i zvuk podaří o něco zlepšit a můžeme si legendu TESTAMENT užívat naplno. Charismatický frontman Chuck Billy chrlí jednu skladbu za druhou, usmívá se na všechny strany, šklebí se a vyplazuje jazyk. Do toho všeho šermuje s mikrofonem a všem dokazuje, že on i celá kapela je ve výborné náladě. Samostatnou kapitolou je pan kytarista – Alex Skolnick. Jeho hra je neuvěřitelná a člověku padá brada. Evidentně si užívá každé sólo, každý riff. Jeden z nejlepších kytaristů celé metalové scény znovu dokázal své nesporné kvality. Kalifornský thrash metal funguje na jedničku. Skladby z nové desky vedle těch prověřených působí jako svěží vítr a pochybnosti, že snad TESTAMENT ubrali na údernosti, mohou jít stranou. TESTAMENT nasypali z nové desky skladby „Native Blood“, „True American Hate“, „Dark Roots of Earth“. Nejvíce ale samozřejmě bavil „historický“ blok s peckami z prvních desek. Nesmrtelné klasiky „Into the Pit“, „Practice What You Preach“, „Over the Wall“, „The Haunting“, „The New Order“ zkrátka musely bavit. Po odehrání dalších dvou skladeb „D.N.R.“ a „3 Days in Darkness“ však přišlo krátké Chuckovo rozloučení, naházení trsátek do prvních řad a kapela se odebrala do backstage. I přes vyvolávání fans se v klubu rozsvítilo a bylo jasné, že žádný přídavek už nepřijde. (Peťan)

Trochu zklamání na závěr, ale nikdo nemůže po kapele s takovým nasazením chtít, aby hrála dvě hodiny. Necelých 90 minut bohatě stačilo. Celý koncert TESTMANET byl poznamenaný horším zvukem a trochu nešťastným výběrem klubu. I když se dá pochopit, že pronájem prostorů Chmelnice je finančně daleko výhodnější než větší pražské kluby. To se však možná odrazilo i na celkové atmosféře koncertu. I když les zdvižených rukou byl pořádně hustý, mosh pit byl takřka symbolický. Na pověstnou „wall of death“ naopak nedošlo vůbec. O stage divingu díky zábranám u pódia nemohla být ani řeč. Vždy jsem chtěl TESTAMENT vidět v klubu, ale dnes mohu jejich předchozí sety na Brutal Assaultu i ve Spáleném Poříčí zařadit o něco výše. Zkrátka každý den nemůže být posvícení… I přesto koncert TESTAMENT potvrdil neotřesitelné místo kapely na thrash metalové scéně. (Peťan)

Celé aktuální turné TESTAMENT se motá kolem poslední řadovky „Dark Roots Of Earth“, ze které se také ihned započalo a to otvírákem Rise Up. Okamžitě se navázalo na předchozí počin „Formation Of Damnation“ a dostalo se na More Than Meets The Eye. Začátek nezastihuje kalifornské veterány v dobrém světle. Masivní zesílení oproti předkapelám vede jen k zahlcení a to už jsem radši nasadil ušní ucpávky. U DEW-SCENTED nebyly třeba. Při další zástupkyni z posledního zářezu Native Blood hrdě Chuck Billy odkazoval na svůj indiánský původ, který dokládal i obrázkem na pěkném tour-shirt, které měl na sobě. Celkově byla první polovina celého představení složena z materiálu aktuální desky, tedy až na jednu výjimku Burnt Offerings. Chuck Billy si pak vzal malé promo okénko a pokáral Českou republiku, že zde není prodáno více posledního alba. Druhá polovina thrashového utkání se nesla v old school duchu. Totální moshpitové hitovky jako Into the Pit a Over the Wall rozproudily krev každému. Moshpit mohl být větší, ale to bylo díky malému prostoru.  Měl jsem krásný výhled na Alexe Skolnicka. Všechna jeho kytarová sóla byla radost sledovat. Skutečný pan kytarista nejen v thrash metalovém měřítku. Potěšilo mě, že se ke konci hrálo i z desky „The Gathering“, kterou mám jako TOP od této kalifornské legendy. Do Not Resuscitate a 3 Days in Darkness rozpumpovaly moje thrashové srdéčko. Pak se TESTAMENT rozloučili a byl konec celé show. Čekání na přídavek bylo marné. Celý program byl proti koncertů v Německu zkrácen o tři skladby a hrací čas jsem odhadl na cca 75 - 80 minut. Samozřejmì jsem byl spokojený, protože vidět TESTAMENT v klubu se často nepoštěstí. Myslím si, že jednu skladbu jako poděkování mohli přidat. (Míra)

Thrashová pomlázka byla jinak podařená akce a dostal jsem za své peníze dostatek thrashových vajíček. Krátce po sobě jsem zastihl dvě legendy thrashe v klubu (ANTHRAX a TESTAMENT) a na to budu dlouho vzpomínat. (Míra)

Fotky: Míra



Zveřejněno: 01. 04. 2013
Přečteno:
3288 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 04. 2013 17:58 napsal/a ov42
Nejhorší koncert
Nejhorší koncert mýho života. Totálně tragickej zvuk, ve kterrym nebylo poznat nic, a Chuckův zpěv byl jen jakýsi hlukový lomoz mezi kytarovou koulí. Totální průser. Možná proto set o tři písně zkrátili, protože za takového výsledku nemělo absolutní cenu pokračovat. Konec byl tentokrát víc vysvobozením, než čímkoli jiným.