Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

ZODIAC – Never Say Never CD 2013, vlastní náklad

Nikdy neříkej nikdy. To si asi říkali přibyslavští ZODIAC, když se před dlouhými třinácti lety odmlčeli. Po nahrávkách Bůh tě hledá (1998) a I Love You (2000) se uložili k dlouhodobému spánku. I když jsem poměrně pamětník, jejich první dvě desky jsem ve své době nezaregistroval. Ale tenkrát nebyl internet (nebo já ho neměl) a tak se informace šířily o hodně pomaleji. Co jsem ale měl možnost slyšet za úryvky z předešlých desek, kapela ušla za tu dlouhou dobu notný kus cesty (a to jak muzikantsky, tak textařsky). Letos na nás zaútočili zbrusu novým a poměrně slušným albem Never Say Never.

Po úvodní předehře se na vás vyhrne smršť death metalu, který velice často přechází do thrashových rubanic. Kapela se drží svého řemesla velice poctivě a můžete si být jisti, že vám ani na chvilku nedá vydechnout. Mám trošinku problém se občas vyznat ve výše zmíněných thrashových pasážích. Na koncertech to musí asi fungovat dobře (mosh pit na koncertě v místě bydliště jistě zaručen!), ale při poslechu v cd přehrávači občas docházelo k tomu, že jsem nedovedl některé riffy rozeznat od sebe a slévaly se v jeden celek. To ale neznamená, že by deska nebyla jinak vcelku pestrá. Naopak. Songy jsou obohaceny melodickými vyhrávkami, které dovedou udržet moji pozornost. Jen ten „hobling“ je občas příliš dlouhý a občas se sklouzává až k melodiím jak vystřiženým od nějaké "zábavové" kapely.

Zvuk se zdá být vcelku v pořádku, je hutný a docela mi i chutná. Kapela dala celé cd zdarma na svých stránkách ke stažení a já si znovu uvědomil, že sebelepší mp3 (tady i možnost stažení ve formátu FLAC), se žádnému cd nevyrovná. Možná je to jen můj pocit, ale zvuk z cd je o nějaký řád plnější a můžete si tak hudbu o hodně lépe vychutnat. Výhodou rozšiřování mp3 je beze sporu to, že se Never Say Never dostane k více posluchačům. Obal desky – ruce držící mříže – je na můj vkus příliš jednoduchý, ale asi je to způsobeno možnostmi kapely.

ZODIAC pravděpodobně asi nebudou z těch, kteří by chtěli dobývat evropská pódia, ale na české poměry se jedná o vcelku slušnou nahrávku. Občas na vás vyskočí dobrý nápad. Určitě stojí za to si desku poslechnout a mít ji ve své sbírce. Dovedu si i představit, že kapelu vytáhnou nějací slavnější kolegové na české turné. Hraje se tady pro radost z death a thrash metalu. Songy dobře odsýpají, jen asi nebudu mít často chuť se k CD vracet. Bohužel dnes se nedá hodnotit jen v kontextu České republiky, ale aspoň minimálně Evropy. Zapřísáhlí milovníci pouze českých kapel si můžou klidně připočíst jeden bod navíc. Budu ZODIAC určitě i nadále vést v povědomí a jsem zvědavý na další jejich počiny. Jen doufám, že příště svoji nahrávku více oživí a nebudeme se pohybovat pouze v zavedených klišé a kapele se podaří vystoupit z šedého průměru.

Seznam skladeb:

  1. Never Say Never
  2. Dirty Money
  3. Vatican
  4. Bedlam
  5. Daemon
  6. Fire And Brimstone
  7. Thrashing
  8. Fucking Day
  9. I Hate Lies


Čas: 36:02

Sestava:

  • Paul  – kytara
  • Thomas – zpěv, kytara
  • Mojza – basa
  • Martin – bicí

ROZHOVOR

http://www.zodiac-band.com/
http://bandzone.cz/zodiac
https://www.facebook.com/ZodiacCZ


Zveřejněno: 09. 02. 2013
Přečteno:
3820 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář