HUSMAN FEST

O nové desce, situaci v kapele, kultovnímu \"Divočák festu\" a jiných záležitostech kolem kapely jsem si povídal s kytaristou Martinem.

Zdravím COWARD, vaše čerstvé CD „Reunion“ je venku poměrně krátce, ale jaké jste již zaznamenali na něj ohlasy? Pozitivní/negativní? Vyšla nějaká recenze třeba i v zahraničí?

Ahoj! Zaznamenali jsme pár ohlasů, k naší radosti víceméně kladných. Snad krom jednoho časáku, kde kritik absolutně nepochopil koncept a např. intro přirovnal téměř k pornu. Ani nevěřím, že CD slyšel celé. Člověk se pak hodně diví. Co je ale zásadní, že po takové recenzi si CD těžko někdo objedná. Samozřejmě každý má právo na svůj názor, jen by měl být trochu nad věcí a měl by se zamyslet eventuelně nad dopadem svého hodnocení, v zemi kde kvete blbost, neexistuje žádná podpora a hudebníci si vše hodně tvrdě zasluhují. V zahraničí nic nevyšlo, protože krom vydavatelských firem jsme to nikam neposílali

Kde bylo CD natočeno a jak jste spokojeni s výsledkem, je chuť něco měnit, příště udělat jinak?

CD jsme točili ve studiu Fialka ve Stříbře. Celkově spokojenost, obětovali jsme tomu hrozně moc. Hodně nám na tom záleželo a dost jsme se s tím piplali. Jednotlivě, se zvukem, muzikantskými výkony a míchačkou jsem taktéž spokojen, protože vím, že v tu chvíli jsme v daných podmínkách odvedli maximum a navíc jsme neměli. S odstupem času samozřejmě člověk ledacos odhalí, ale to je normální. Rozhodně bych se k tomu nevracel, je čas tvořit nové věci.

Další otázku bych rád směřoval k sestavě, „REUNION“ je natočen v nové sestavě, zpěvák Fazi i basák Karl zapadli do kapely velice dobře, mě ale zajímá, proč docházelo k tak častým změnám a to hlavně na postu vokalisty – rošády Jarda/Ronny, potom sezóna s Alfonzem, návrat klávesisty Michala…

To jsou pro Coward velmi těžké a složité etapy. Nahráli jsme mezi Ten Years After a Reunionem nepočítaje Hysterii, tři hotové CD bez zpěvu. Zpěváci ovšem nebyli dostatečně připraveni a k dotočení již nikdy nedošlo. Pokaždé jsme pro nového zpěváka upravovali hudbu, měnili skladby, ale vše marně. To byli pro mě nejhorší časy kapely, kdy jsem díky těmto událostem musel radikálně změnit postoj k životu. Karl s Fazim jsou zkušení muzikanti na velmi vysoké úrovni. Nebyl to takový problém, i když než to dostalo ten správný výraz, také to chvíli trvalo. Lidé si na sebe musí zvyknout a pochopit jeden druhého a klaplo to! Michal byl na Reunionu pouze hostem, ale po natočení a úžasné spolupráci, jsme byli natolik unešeni, že jsme to dali zpět dohromady.

Když jsme u členů, představte nám nového vokalistu a nového basáka.

Fazi s Karlem mají za sebou bohatou hudební minulost. Fazi např. J.I.P., Testimony, Mysery, Evil Dream a v současnosti jako sólo kytara v Securitate. Karl - Nachzerer, Fatmen, Evil Dream, Sodanton, Aira. Raritou toho všeho je, že jsme se všichni setkali na stejném pódiu v Boru na prvním koncertu Coward, kde Michal ještě bubnoval, Ropucho drtil basu, Fazi hrál s J.I.P. a Karl s Nachzererem!

Zamíříme opět do minulosti, proč už se nevracíte na koncertech ke starým skladbám a hrajete výhradně z posledního CD? Třeba takový „Hot white rain“ by byl naživo parádní, zvlášť když s vámi opět hraje klávesák Michal.


Já vím, jsou to nádherný skladby. Mám k nim velkou úctu. Naposled zazněly v dubnu 2012 na 20. výročí Coward s Lapajdou, Jardou, Ronnym i se Sparkym, kdy jsme je hráli v adekvátní sestavě. V současné sestavě máme nové věci a ty mají přednost. Nejsme kapela se světovým jménem, abychom dostali 2h. hracího času... takže tak.

Kytarista Martin má velice osobitý hráčský i skladatelský rukopis, zajímalo by mě Martine, kde čerpáš inspiraci, popřípadě máš nějaké zvláště oblíbené kytaristy? Pokud ano, prozradíš je?


Ó, teď jsi mě přivedl do rozpaků. Inspiraci čerpám hlavně ze své fantazie, ze svých pocitů, zážitků, radostí, bolestí. Samo, že mám své milované hudebníky a kapely z československých např. Petr Henych, Marek Ashok Šmerda, Michal Pavlíček, Karel Tomášek, Jarek Nohavica, Arakain, Team, Tublatanka, Kreyson, Vitacit, ROOT, Pandemia, Neurotic Machinery, Čechomor, B. Smetana aj...zahraničí např. Joe Satriani, Jeff Waters, Dave Lombardo, Gary Moore, Soilwork, Judas Priest, Megadeth, Devin Townsend, Enigma, skandinávská scéna, Death, Pestilence...
Ale snažím se vyhýbat jakémukoliv kopírování a napodobování. Neboť člověk je jedinečný jen svojí jedinečností.

Ke COWARD také nerozlučně patří festival Divočák fest který již tradičně pořádáte ve vašem domovském Stříbře, popište nám tenhle fest, klidně popište historii, vypíchněte zajímavé ročníky, zkrátka udělejte malou pozvánku pro naše čtenáře, napište proč festival navštívit a popište dramaturgii festivalu – jaké žánry je možno na Divočákovi zaslechnout? Držíte se striktně metalové dramaturgie, nebo dáváte možnost vystoupit i jinak žánrově orientovaným kapelám?


Tak Divočáka děláme již 14. rokem. Je těžké vyzdvihovat jednotlivé ročníky... snad 1,3,9 byly asi nejvydařenější. Je to festík orientovaný hlavně na tvrdší odnože metalu, ale samozřejmě pro zpestření nejsou výjimečné ani nemetalové soubory. Škoda, že Stříbro nemůže po ukončení éry letního kina nabídnout důstojné letní místo pro koncertování kapel. Z tohoto důvodu se Divočák stal klubovou záležitostí, což chceme příštím rokem opět změnit na open air, i za cenu změny lokality. Proč přijít? Rozhodně z lásky k této hudbě, podpoře zúčastněných kapel a parádní atmošce v klubu Rockstar!!!

Coward hojně vystupoval také v zahraničí, chystáte v blízké době nějaké vystoupení mimo ČR?

To je fakt, ale kdy zas vytáhnem za hranice momentálně nevím. Potřebujeme hlavně management, člověka, který se bude starat o koncerty, distribuci. To bohužel dělám na mizerný úrovni, vše já. Mám rodinu, časově náročnou práci, barák, sháním koncerty a starám se o chod kapely. Někdy je to takovej masakr, že jsem si myslel, že přijdu o rodinu, a když nemá člověk zázemí, je to hodně špatný. Naštěstí nejsem pštros, abych schovával palici do písku.

Co nějaké plány do budoucna, už se rýsuje nový materiál?


Jasně už pilně makáme na nových věcech! Slibuju, že pokud budeme živi a zdrávi bude nový matroš takový šmelc, že se z toho všichni poserou. Stejně to ale bude zajímat jen pár fans a kamarády od kapel, kteří také bojují celý život s větrnými mlýny za svobodu a pochopení. Ale i tak, pro těch pár krásných lidí to za to kurva stojí!!!!

Mají členové COWARD další koníčky, nebo jste všichni tělem i duší výhradně hudebníci?

Jo, jo, máme. Brácha dělá abstraktní obrazy a vymýšlí zajímavé motivy. Já dělám sochy ze dřeva a hlíny. S bráchou a tátou jsme takto činní a jsme sdruženi pod umělci Borska. Vystavujeme svá díla společně i sólo a nejen v ČR. Michal je vášnivým modelářem. Vždy něco sestrojí, slepí  apod., pak mu to stejně nedá a stejně věc podpálí, nebo jinak zničí. Fazi chodí krmit v zimě do lesa zvěř. A Karl chová v Národním parku Přimda bobry ve volné přírodě.

Díky za rozhovor, závěrečné slovo patří tobě. Vyřiď čtenářům, co chceš, poděkuj jim, vynadej jim… jak je libo….

Přál bych si, aby lidé k sobě nebyli lhostejní, pomáhali si, vážili si jeden druhého, nejen svojí práce, ale i ostatních, aby byli tolerantní a maximálně šetrní k Přírodě. Myslím si, že pokud člověk chce něco zlepšit, musí nejdříve začít u sebe. Třeba jen tím, že kolem sebe šíří dobrou náladu, nebo když jde do lesa sebere občas nějaký odpadek a hodí do popelnice... lze to aplikovat všude. Na druhé straně je třeba tvrdě se postavit zkurvencům, kteří potírají práva poctivých lidí. Bohužel to je to nejtěžší, protože nám vládnou největší zločinci. Lidi se musí naučit postavit se za sebe a svá práva!!! Díky za fajn rozhovor Kubo. Přeji mnoho úspěchů:-)

Já děkuji tobě za vaši hudbu a čas, který jsi nám věnoval.


http://bandzone.cz/coward

Foto: Bára "Sirah" Vlková

Zveřejněno: 28. 10. 2012
Přečteno:
3579 x
Autor: Sir | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář