ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

BÁRA ZEMANOVÁ A BAND – Magistrála CD 2009, 2P Production

Zpěvačka Bára Zemanová přichází s novinkovou deskou Magistrála. V pořadí druhé album je narozdíl od debutu celé autorské a nabízí mladý, hravý, lehce extravagantní cross-over. Název Magistrála odráží formu "moderní komunikace" kapely směrem k jejím posluchačům. Zároveň vyjadřuje místo, společný byt u pražské magistrály, kde všechny písničky vznikaly. Většinu textů napsala Bára Zemanová. Inspirací jí byly současné i minulé životní příběhy. Používá hesla a životní motta ostatních členů kapely. Nechybí špetka ironie za doprovodu ostrých riffů, ani něžná chvilka u piana.

V této tiskovce chybí jedna podstatná informace – že Bára Zemanová prošla soutěží Česko hledá SuperStar. Z uvedeného TV pořadu jsem neviděl ani minutu, takže o Bářině cestě tímto kláním nemám potuchy. Nicméně obavy z „popiny“ a komerce berou za své hned s první skladbou Sílu mi nech, která začíná ostrým kytarovým riffem, po němž následuje zvolnění a nástup zpěvu – zpočátku klidného, ale v refrénu nečekaně ostrého. Bára zpívat umí, o tom není sporu, s hlasem si hraje a v pohodě střídá mazlivé polohy, hlubší zpěv i „vyřvané“ refrény, ve kterých připomíná Martu Jandovou nebo Sandru Nasic.

Hudba na Magistrále, vydavatelem označená jako cross-over, nabízí porci svižného moderního kytarového rocku s trochou post grunge, dotyky art rocku a snad i punku. Nejjistěji kapela působí právě v rychlých skladbách, hlavně v Taxme tady, vypalovačce s chytlavým refrénem, nebo v Bylo nebylo, zpočátku křehké, posléze svižnější písničce s dalším do podvědomí se zakusujícím refrénem a zajímavými kytarovými vyhrávkami. Jistě, některé kousky jsou z lehce lacinějšího kraje, třeba Nevěrná mi přijde zbytečně jednoduchá, ale tak trochu se na jejím vyznění podepisuje nepříliš podařený text. Zvláštní atmosférou je nasáklá šestka Podzimní dítě, melancholické pasáže hlasem o něco vyšším než je u Báry obvyklé, s kytarami o mnoho umírněnějšími, než je běžné u jejího Bandu. Balada Spřízněná zem s jemným vybrnkáváním a procítěným zpěvem disponuje dvěma trumfy – kytarovým sólíčkem a rozumnou stopáží (být o minutu delší, začala by nudit, takhle funguje výborně). Závěr patří dvěma anglicky nazpívaným kompozicím, přičemž Audio Message pokračuje v duchu česky zpívaných kusů a závěrečná My Ocean připomene třeba Evanescence a jejich letitý „klavírní“ hit – nutno podotknout, že tahle křehká skladbička postupně graduje a je důstojnou tečkou vcelku zdařilého kompletu.

Pohled na Báru „skrz prsty“ (kvůli její minulosti) opravdu není na místě, narozdíl od spousty undergroundových zpěvaček zpívá suverénně a do muziky, která neurazí většinu rockových posluchačů.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Sílu mi nech
  3. Taxme tady
  4. Hodiny
  5. Nevěrná
  6. Podzimní dítě
  7. Magistrála
  8. Spřízněná zem
  9. Bylo nebylo
  10. Konec konců
  11. Audio Message
  12. My Ocean

Čas: 39:00

www.barazemanova.cz

Několik skladeb k poslechu na:
www.bandzone.cz/barazemanova

Zveřejněno: 13. 12. 2009
Přečteno:
3539 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 12. 2009 00:03 napsal/a Dharm
kde
jsou smajlíky????
13. 12. 2009 20:02 napsal/a DW
A
PRÍL!