HUSMAN FEST

V pátečním ránu mě budí zvuk hovnocucu a v závodu být první na vyvoněné \"tojce\" končím druhý, přičemž Márty získává solidní předposlední pozici.

Hard core metal říznutý s metalcorem předvedli na úvod pátku mostečtí ACTION. No byla to klasika - úderný, záseky, brutal vokál, hlavně plno respektu. Rozhodně neurazili a na desátou byl i pěkný kotel. (Manafob)

CASKETGARDEN aneb death metal ve švédském střihu s příchutí maďarského guláše, opakuju se, ale je to pravda. Každopádně pánové začali bez nějakého velkého intra. Do kladu koncertu a muziky bylo, že se soustředili především na hraní, takže trochu trpěla show. Na pořadu dne byly především poslední dvě alba. Viděl jsem je již po několikáté a opět vysoký standard. (Manafob)

FORGOTTEN SILENCE lze považovat za jednu z kultovních českých kapel. Svůj post ale jakoby ne a ne uhájit. Nepomohlo ani angažování (opravdu kultovní postavy) Bruna (ex-Krabathor, ex-Hypnos). Vystoupení postrádalo potřebný spád a tah na branku. Těžko říci, jestli to bylo novější tvorbou nebo tím, že kapela je už delší dobu prakticky koncertně nečinná. Zahrnout do playlistu songy z Thots by určitě velmi statickou hudební prezentaci oživilo. (Corbow) Mě se Forgotten Silence líbili velmi. Posledně jsem je viděl v pražském Rock Café, kde byl playlist poskládán více podle tehdy stále aktuálního alba Kro Ni Ka. Dnes se sázelo na tvrdší věci, přesto mě ale nakonec potěšila parádní instrumentálka Mezzocaine, právě z poslední řadovky. (Dharm)

To OBSCURA bylo naprosto jiné kafe. Pro mné osobně je jejich aktuální deska "Cosmogenesis" horkým kandidátem na desku roku 2009 a nejen já jsem byl zvědavý, jak se hoši se všemi ekvilibristikami na hmatnících živě poperou. A nezklamali. Zvuk nebyl sice od začátku nejčistčí, ale postupem času se vše srovnávalo. Vtipné uvádění a jedinečná hra Jerden Paula na basu hnala kapelu pořád vpřed. Škoda, že nedostali prostor v nočních hodinách. Pak by to byl naprosto nekompromisní masakr. Jo, a komu si myslíte, že Steve DiGiorgio dělá bedňáka?:)) S kapelou připravujeme i rozhovor. *THUMBS UP* (Dharm)

DEPRESY mě potom, co jsem je shlédnul letos na Czech Death festu, moc nebavili. Nový materiál je třeba nejdříve naposlouchat a vzhledem k tomu, že nová deska vychází už víc jak rok, tak snad se letos dočkáme. (Márty) 

Moje srdcovka PSYCROPTIC opět nezklamala. Australané nám naservírovali svůj techničtěji podaný death/grind provotřídně a za publikum jsem velmi rád, že byli vřele přijati (ne jako v pražském Exitu, kde dokonalé vystoupení kvitovala pouze hrstka posluchačů). Poslední placka Ob(Servant) vydaná u Nuclear Blastu otevřela kapele dosud netušené možnosti a ač mám toto album velmi rád, byl jsem velmi příjemně potěšen, že kapela zařadila i songy starší, například úvodní věc z alba The Scepter Of The Ancients - The Coulour Of Sleep. Naživo byla dokonalá také titulní věc z posledního alba (Ob)Servant. Pro mě zatím nejlepší kapela. (Dharm)

Na NEGURU BUNGET jsem se hodně těšila a pro mé velké překvapení mě ani v nejmenším nezklamala. Kapela nastoupila v plné sestavě a všechny folkové nástroje tak byly na živo. Transylvánský čertíci svůj set uvedli temným intrem, po kterém následovala série skladeb z alb Inarborat Kosmos a Om doplněná novými peckami. Mimo docela špatného zvuku baskytary vše ostatní bylo výborně slyšet, pro mě z dnes absolvovaných kapel nejlepší výkon.(Nathanella)

Na švédské old school deathaře VOMITORY jsem se celkem těšil. Jejich opravdu dřevně pojatý death metal si čas od času moc rád poslechnu, ovšem naživo tentokrát nezabodovali a hlavní roli v tom sehrál otřesný zvuk. Přesto jsem si  spokojeně pokýval hlavou na songy jako Chaos Fury, Blood Rapture apod. (Dharm) Ani já neskákal nadšením, z alba jsou VOMITORY mnohem přesvědčivější. (Johan)

GADGET bohužel nikdo neviděl, neb jsme dokončovali rozhovor s OBSCUROU...

švédští GRAVE si drhnou svůj špinavej death metal stále stejně, ovšem jejich u-ca, u-ca kolovrátek mě narozdíl od Entombed, Dismember nebo Vomitory opravdu nebaví. Nuda. (Dharm)

DAGOBA nepřijela....a nepřijede.

ATHEIST byla křeč. Image jak z čínského hip hop campu by jim člověk snad i odpustil, ale odehrát koncert zády k lidem ne. Navíc dlooooouhé zvučení a technické problémy. Před pár lety v Praze super, teď  i přes statut metalové legendy jen velké zklamání. (Corbow) Přesně tak, největší zklamání dnešního programu. Kromě uvedených nešvarů nepotěšil ani podivný zpěv. Všechno špatně. (Johan)

Kanadští BENEATH THE MASSACRE loni vydali své druhé plnohodnotné album Dystopia, ze kterého byla poskládána velká část dnešního setu. Nemohu soudit, jak moc se jim to povedlo, protože jsem to ještě neslyšel. Nezapomnělo se však na prvotinu Mechanics Of Disfunction, kterou jsem po vydání sjížděl velmi často a musím smeknout, živá prezentace byla bezchybná. Bratři Bradleyovi za kytarou a basou předváděli nepochopitelné kousky a mix coru a brutal death metalu ve výsledku vyzněl ještě lépe, než jsem očekával. Pro mě další z vrcholů dnešního dne. (Dharm)

Při VREID jsem zapomněl na zklamání, které mi připravili ATHEIST a VOMITORY. Víceméně ze zvědavosti jsem se pod pódium vypravil a zůstal koukat s otevřenou pusou. Profi kapela se vším všudy, výborný zvuk (a pak že to nejde...) a muzikanti skutečně chtěli. Darkmetalová jízda se spoustou krásných melodií, atmosférických pasáží a občasným přitvrzením (to byl ten slibovaný black), na jejíž kráse jsem našel jedinou trochu diskutabilní věc - občasný čistý zpěv, který nedosahoval potřebných kvalit. Jinak ale VREID jednoznačná jednička pátečního programu. (Johan)

Stará škola doom metalu má léta mé sympatie a NOVEMBERS DOOM jej zahráli přesně tak, jak třeba (= přesvědčivě). Hrdelní řev se střídal s kvalitním čistým zpěvem, zatěžkané riffy tvrdily muziku a pochvala patří i bicmenovi, který na stylové poměry předvedl pestrý a přesvědčivý výkon. (Johan) Opět musím souhlasit. Doom v podání NOVEMBERS DOOM není pomalým rozjímáním ale nabízí hodně death metalem inspirovaných okamihů, díky kterým bylo i dnešní vystoupení pestré a zajímavé. V playlistu dominovaly skladby z aktuálně vydané desky Into Night's Requiem Infernal (např. skladba I Hurt Those I Adore), ale kapela se vrátila i ke starším nahrávkám The Pale Haunt Departure a The Novella Reservoir (s úvodní Rain). Skvělý výkon a příjemný zážitek. (Nathanella)

Velmi očekávána banda PESTILENCE a jejich comeback, což je nyní hodně moderní. Bohužel pro mě, neužil jsem si je tak jak jsem očekával. Možná za to mohl horší zvuk, možná skutečnost, že mám nejradší jejich nejstarší tvorbu, také možná souhra náhod a situace... (Márty)

BRUJERIA - tyhle brutální maskované týpky jsem měl možnost vidět poprvé a musím podotknout, že jsem nelitoval. Znám pouze hodně letmo jejich prvotinu Matando Gueros, takže tady jsem si jejich set velmi užíval. Živelný mix grindu, deathu, punku a thrashe doporučuji všem kteří je neznají, pokud někdo takový je. Ideální zpestření pro BA. Hlavně na ně bylo i dost narváno. (Márty)

Progresivní OPETH zahájili svůj "krátký" set sklabou Heir Apperent z posledního alba Watershed. Následoval krok zpět, přesněji song Ghost of Perdition. Moje očekávání se naplnilo pouze z poloviny. Díky krátkému setu (obsahoval pouze 5 skladeb) vystřídali alba Watershed, Ghost of Reveries, Blackwater Park, Damnation a Deliverance. Smutek panoval v mém srdci, vše zachraňuje poslední skladba Deliverance, která je prostě nej. Celkový dojem mám proto rozporuplný, Opeth je kapela do klubu, nebo do větší haly, kde si zahraje více jak 5 skladeb. Těžký výběr z tak bohaté diskografie, těžký výběr pro jednotlivé onanisty v podobě velkých fandů Opeth, jako jsem já. Páteční BA výstup Švédů byl výborný, ale také velmi krátký, škoda. Doufejme, že pro příště budou bohatší a pustí nám pořádně žilou. Přesto Mike hýřil optimismem a mezi skladbami vtipkoval. Kapela prošla v poslední době částečnými změnami, které zahrnují výměnu bubeníka a kytaristy. Pravdou pro mne zůstává, že předešlá formace mi byla daleko sympatičtější a věrohodnější. (Orbb) Má osobní jednička na letošním BA a nejvíce očekávaná kapela. Po častých problémech se zvukem jsem se úvodních skladeb docela obávala, díky bohu na tuto švédskou bandu padl „dobrý los“. Pánové nastoupili ve velkém stylu a úvodní trojicí písní představili poslední řadovou desku Watershed. Druhá polovina vystoupení pak nabídla kombinaci nových pecek se staršími skladbami z alb Morningrise nebo Blackwater Park. Provedení bylo snad bez jediné chybičky. Složitá, propracovaná, progresivní sóla střídaly něžné pomalejší pasáže a snivé chvilky. Vokál bez nejmenších problémů proklouzával od hlubokého murmuru po sytý vysoký zpěv a výbornou kytarovou práci doplnily skvělé bicí. Příliš mnoho superlativů, ale skutečně mě nenapadá jediná věc, která by se provedení tohoto vystoupení dala vytknout. Uvítala bych větší počet starších skladeb, ale to by kapela musela hrát půlku večera. Třešničkou na „dortu“ byly velice příjemné, přirozené a vtipné průpovídky Mikaela například o tom, že se rozhodl naučit hrát na kytaru proto, aby se stal nejvíce sexy mužem v kapele, což se mu podle jeho slov také více než podařilo. Milé zpříjemnění výborného vystoupení. (Nathanella)

TESTAMENT byli svého času rovnocenými soupeři Metallice a kdyby panové z Atlantisu vrhli kostky osudu trochu jiným směrem, mohli jsme dneska místo Nothing Else Matters poslouchat Practise what you preach... Každopádně, když se velký indoš zjevil na pódiu, nejedno thrasherské srdce zaplesalo. S Chuckem jsou na pódiu samozřejmě další ze silné San franciské pětky. Kultovní koncertní otvírák The Preacher a už to jelo. Škoda jen nahuleného zvuku. Z mého místa u zvukaře jsem občas slyšel jen pěknou kouli. V první části se jen vzpomínalo... Practise What You Preach, Over The Wall, Burnt Offerings, ale kupodivu hitovka Alone in the Dark nezazněla, (což dost lidí naštvalo) stejně tak jako v druhé části, kde se kapela prezentovala s novou tváří, chyběl vál Low. (Corbow) ANO, bylo to super vystoupení, o tom není pochyb, nicméně ke konci setu už se tu a tam mrkla mrcha nuda. Chybělo mi pár songů určitě jeden z nich třeba Low. Jinak ale špica. (Márty)

ULVER jsem stihl jen závěr a považuji jejich zařazení mezi TESTAMENT a DARK FUNERAL za dramaturgický přešlap. Ambientní tóny se zvolna linuly z pódia a ještě štěstí, že je doplňovala videoprezentace, jinak by to byla totální nuda. Kdyby tahle "muzika" hrála jako poslední na "dobrou noc", nic proti, ale tohle se asi minulo účinkem. (Johan)

Podle programu, jsou DARK FUNERAL z Francie, nicméně mám takový dojem, že autor publikace je trochu slabý v zeměpise. Ale na tom nesejde, i kdyby byli DARK FUNERAL z Kašmíru, stejně bych k nim neměl slitování. Nevím, jestli byl hlavní podíl viny u pána za mixážním pultem nebo přímo u pánů muzikantů, ale mě DARK FUNERAL přišli úplně mimo a připravili mi ještě větší zklamání, než ATHEIST. Hlukometal, který se z pódia linul, působil i na další posluchače tak, jako na mě, takže diváků postupně ubývalo. Od poloviny setu se sice zvuk trochu srovnal, ale celkově zklamání. (Johan) Už snad klasicky nemůžu souhlasit. Je pravda, že úvod setu DARK FUNERAL byl hodně poznačený špatným zvukem, jinak se mi to ale hodně líbilo. Rychlé rify, výborné bicí a zajímavý vokál jsou kombinací, která dala dnešnímu vystoupení říz a odchod několika lidí bych určitě neviděla ve špatném výkonu kapely. Pokud se nepletu, zahráli tito švédští „zlouni“ i nějaké nové skladby, které doplnili starými peckami Attera Totus Sanctus nebo Atrum Regina. (Nathanella)


Zveřejněno: 07. 08. 2009
Přečteno:
3205 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 08. 2009 06:23 napsal/a manafob
fotky komplet
fotky z druheho dne jsou kompletni...
20. 08. 2009 16:25 napsal/a SkullFace
Ulver
Pro mě taky Ulver představovali jeden z vrcholů festu. A podle mne mají na BA svoje místo nejen kvůli koketování s black metalem ve svých počátcích. Je pravda, že to není hudba pro každého, je pravda, že se na podiu krom produkce zdánlivě (zdůrazňuji zdánlivě) nic neodehrálo. Jenže co byste od takové kapely čekali? Slow motion vlasové vrtule? Bouřlivou fireshow? Vadila vám absence jakékoliv show třeba u Cynic, nebo Skepticism? Mně tedy ne, k takovým kapelám prostě komornější atmosféra patří. Ani s hodnocením návštěvnosti nesouhlasím, v areálu se našlo dost příznivců jak před podiem, tak i na přírodní tribuně. Byť jich samozřejmě nebylo tolik, jako hlavní taháky festivalu. Srovnání s dopoledními kapelami je ale hrubě mimo.
10. 08. 2009 16:27 napsal/a Orbb
OPETH
Nathi: Opeth byli jedno velký zklamání...hráčský výkony všech muzikantů super, akorát mi přišlo, že druhý kytarista byl celkem nejistý. Mikeův zpěv paráda, jen to nevyzpíval tak jak jsem zvyklej, jinak všechna čest...bylo to jako když posloucháš CD:-) Čekal jsem od nich víc a dostal hrozně málo..:(((
10. 08. 2009 12:58 napsal/a Zodiac
re
pro me byli Ulver spolu s AN vrcholem festivalu, holt 100 lidi, 100 nazoru .)
10. 08. 2009 08:23 napsal/a immortal
:-))
Tak tento den to bylo s hladinkou slivovice O. K. a Johanem se dá vesměs souhlasit. Jen naokraj, set Dark Funera, ten soudruh od mixu totálně dojebal a měl velké štěstí, že mne kamarád Dave držel, jinak bych mu z plátěného přístřeší udělal směs masa, kostí, trubek, hadrů a elektronickejch součástek!!! A to jsem se na ně tak těšil.