Nejbližší koncerty
INSANIA

AYREON – 01011001, CD+DVD, 2008, InsideOut/SPV

Je zvláštní, jaké se ve světě hudebního businessu dějí náhody. To, že v lednu vycházejí hned dvě z nejsledovanějších „rockových oper“ by ještě mohla být náhoda, ale to, že obě vycházejí 25. ledna už je přinejmenším podezřelé. A navíc jsou na obou dílech k zaslechnutí hlasy Jorna Landeho a Boba Catleyho... Fanoušci, rvěte si vlasy, souboj začíná!

Je to již nějaký ten pátek, co se narodil zprvu nenápadný talentovaný kytarista, který zpočátku působil ve více či méně významných kapelách. Kapelách, kterým ale neustále někdo ukazoval, kam směřovat, co by měly dělat a neustále je postrkoval někam, kde je zrovna chtěl mít. To se našemu mladému kytaristovi znelíbilo, a kapely nechal kapelami, dal si pauzu a založil vlastní projekt.

Dnes je již z mladého pana Lucassena zralý skladatel s talentem, který mu dovoluje nejen vydávat ve víceméně pravidelných odstupech řadu alb, ale tyto alba chrlit rovnou na dvojplackách. Kromě hlavního projektu AYREON, si Arjen navíc najde vždy čas na nějaké rozptýlení mimo – třeba na překopání klasik ve STRANGE HOBBY, ještě větší zasnění se v AMBEON, na trochu řízného metalu ve STAR ONE nebo na zatím poslední romantičtější projekt STREAM OF PASSION.

Lucassenova hyperaktivita je prostě notoricky známým faktem a minulý rok vyústila v natočení nového alba, pojmenovaného (poněkud FAVácky) 01011001. Na rozdíl od předchozího recenzovaného alba Tobiase Sammeta The Scarecrow, si Arjen rozhodně nebere nějaké hranice co se týče počtu hostů na albu, a tak jeho výběr zpěváků skončil až na čísle 17, které doplňuje ještě seznam devíti instrumentalistů.

Už při pohledu na seznam skladeb alba je jasné, že tentokráte nepůjde o vyloženě písňový projekt, jako byla předchozí The Human Equation. Arjen se opět vrátil ke složitější stavbě alba a písní, tak jak tomu bylo u jeho dřívějších nahrávek. Trochu tím sice trpí poslouchatelnost alba, které tak nezaujme vyloženě na první poslech, jsou to ale právě ony dlouhé propracované kompozice prvkem, kterým jsou Lucassenovy desky tak charakteristické.

Právě takovouto kompozicí Arjen začíná první disk alba, nazvaný Planet Y. Skladba Age of Shadows, ve mně v první chvíli vyvolala dojem, že Arjen se pokusí tímto albem trochu navázat na jeho projekt STAR ONE, píseň je totiž od začátku poměrně svižná a začíná řízným metalovým riffem, kterými se právě STAR ONE vyznačuje. Do této skladby je pak vnořená We Are Forever – pesimistická polobalada, ve které exceluje hlas Jonase Renkse. Pedantickým výběrem zpěváků prostě opět Arjen trefil do černého.

Podobný zásah se Arjenovi povedl i v druhé skladbě Planet Y, Comatose. Comatose je temná balada, doprovázená prakticky čistě syntetizátory. V této skladbě pak neexceluje nikdo jiný než Jorn Lande a Anneke van Giersbergen. A je to právě Landeovo záliba v AOR, kterou dokořenil Comatose prací se svým chraplákem.

Anneke van Giersbergen se pak objevuje ještě jedné podobně laděné baladě na druhém disku Planet Earth. Tou baladou je Waking Dreams, kterou zpívá jako duet s Jonasem Renksem. Zde již dotáhl Arjen kompozici skladby na míru hlasům obou interpretů tak, že Jonasovy pasáže doprovází pouze velmi strohý hluboký syntetizátorový doprovod, zatímco Anneke doprovází kytarová vybrnkávačka, která přesně sedne k jejímu hlasu.

Celkově kdybych měl tuto nahrávku zařadit mezi ostatní díla AYREON, zařadil bych ji nejspíše mezi dvanáct let starou i>Actual Fantasy a minulou The Human Equation, díky velkému množství syntetizátorů a elektronických prvků v hudbě. V porovnání s Actual Fantasy ale Arjen poněkud omezil použití syntetizátorů na hlasy vokalistů, a v porovnání s Human Equation zase album obsahuje méně potenciálních hitů. Možná největší hitové naděje by mohla mít píseň River of Time, která mi ale nebezpečně připomíná nějaký hybrid skladeb Love a Loser z Human Equation, a to jak tříčtvrtečním tempem, tak houslovým doprovodem. Nu což, každému se stane, že se někdy opakuje. Budiž Arjenovi přičteno k dobru, že dokáže zhudebnit i rovnici (E=mc2).

Samostatnou kapitolou je příběh alba, který se odvíjí od touhy bytostí, které dosáhly dokonalosti a nesmrtelnosti (Věční - Forever), zažít něco nového, co by je vyvedlo ze stereotypu věčnosti. Věční stvoří sémě života, které galaxií na kometě doputuje až na Zemi, kde dopad komety vyhladí dinosaury (The Fifth Extinction) a vznikne tak místo pro vývoj člověka, ve kterém jsou ukryty geny Věčných. Lidstvo se s časem řítí do záhuby a těch pár lidí, kteří zatím přežili, vyvinou (za pomoci Věčných) technologii, která přenáší myšlenky do historie (časová telepatie, kterou je uvedeno první album AYREONspan style="FONT-STYLE: normal">). Poté, v roce 2085, přichází poslední úder a lidstvo vymírá (The Sixth Extinction). Věční se z lidské historie poučili, ukončili svou nesmrtelnost a začínají znovu žít.

Jak je tomu v porovnání s konkurenční AVANTASIÍ? Osobně bych to viděl na vítězství AYREON. Pominu-li fakt, že každé album je stylově jinde (speed/power metal versus progressive), obě alba jsou výborně napsaná a po hudební i zvukové stránce dotažená do konce. Co se týče AVANTASIE, tak na její straně je plusem změna zvuku směrem k agresivnějšímu, syrovějšímu zvuku, zatímco v tomto směru se u AYREON prakticky nic neudálo. Na druhou stranu AYREON působí oproti AVANTASII značně barevněji – a to už jak díky většímu počtu hostů tak i díky dynamičtěji zkomponovaným skladbám. Zároveň se na AYREON nevyskytuje tolik pasáží, které bych vyloženě označil za vatu (takovou pasáží je na AVANTASII třeba poměrně zbytečné natažení skladby The Scarecrow symfonickým orchestrem či ploužák Cry Just a Little).

01011001 je na trhu v dostání hned ve třech různých edicích. Jednak standardní edici s 28 stránkovým bookletem, dále ve „speciální edici,“ která se od klasické liší přítomností bonusového DVD a nakonec v limitované edici, která obsahuje rozšířený 36 stránkový booklet a bonusové DVD. Obsah DVD se opět orientuje na vznik alba, takže na něm lze nalézt různé záběry ze zákulisí, dema která zpíval čistě Arjen, dokument o nahrávání bicích a nakonec pro zlepšení nálady nějaké ty hlouposti které se při natáčení přihodí. Asi nejhodnotnějším bonusem je pak klip k písni Beneath the Waves (opět lahůdka zvláště pro sci-fi maniaky ;-) ). Klip je klasicky nazvučen jak ve stereu tak v 5.1.

Sci-fi maniakům padne do oka určitě i menu DVD a booklet alba, který je obdařen nádhernými grafikami, které se, více či méně, vážou k jednotlivým skladbám. V bookletu tak lze najít například vyobrazení komety, prolétávající kolem planety, počítač, záběry z klipu k Beneath the Waves, dinosaury, ale i třeba pohled na kosmické lodě podobné těm z filmu 2001: Vesmírná odysea. Prostě album dotažené k dokonalosti.

Čas:

  • Y: 50:10
  • Earth: 52:00
  • DVD: cca 100 min.

Seznam stop:

CD1 - Y:

  1. Age of Shadows
    • incl. We Are Forever
  2. Comatose
  3. Liquid Eternity
  4. Connect the Dots
  5. Beneath the Waves
    • (a) Beneath the Waves
    • (b) Face the Facts
    • (c) But a Memory...
    • (d) World Without Walls
    • (e) Reality Bleeds
  6. Newborn Race
    • (a) The Incentive
    • (b) The Vision
    • (c) The Procedure
    • (d) Another Life
    • (e) Newborn Race
    • (f) The Conclusion
  7. Ride the Comet
  8. Web of Lies

CD2 - Earth:

  1. The Fifth Extinction
    • (a) Glimmer of Hope
    • (b) World of Tomorrow Dreams
    • (c) Collision Course
    • (d) From the Ashes
    • (e) Glimmer of Hope (reprise)
  2. Waking Dreams
  3. The Truth Is In Here
  4. Unnatural Selection
  5. River of Time
  6. E=mc2
  7. The Sixth Extinction
  • (a) Echoes on the Wind
  • (b) Radioactive Grave
  • (c) 2085
  • (d) To the Planet of Red
  • (e) Spirit on the Wind
  • (f) Complete the Circle

DVD:

  1. Ze zákulisí - Natáčení 01011001
  2. Beneath the Waves - CGI Movie
  3. Dema zpívaná Arjenem
  4. Ed Warby's Session - nahrávání bicích
  5. Bloppers
  6. Trailer k 01011001

Web:


Zveřejněno: 30. 01. 2008
Přečteno:
3669 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 01. 2008 18:58 napsal/a Zip
Nářez
Jo jo...tohle je podle mě nejlepší album od Ayreon, i když si myslím, že příběhově jsou lepší Into the Electric Castle a The Human Equation, ale tohle má fakt atmosféru...
30. 01. 2008 15:13 napsal/a Dharm
naprostý souhlas
tohle album je parádní!