INSANIA

LA RUMEUR DES CHAINES – La Rumeur des Chaines Mini CD 2005, vlastní náklad

Tohle je oříšek, do kterého jsem se nemohl dostat. Nejdříve jsem ho zkoušel rozlousknout jen tak zubama, ale nedařilo se. Po ruce byl pantofel, ale i přes veškerou námahu oříšek ne a ne prasknout. Až když jsem překonal lenost a došel pro louskáček, podařilo se. A jaký plod vlastně tahle tvrdá skořápka skrývala? Velice zajímavý. Ostatně co čekat od oříšku, který jsem nikdy předtím neviděl. Ale co s tím hnědým hrbolatým jadérkem teď? Je vůbec k jídlu? Opatrně zkouším kousek ukousnout, ale zdá se být nějaký nahořklý. No jasně, je tam ještě jedna slupka, pod kterou se skrývá další možnost. Zase jenom kousek – a ejhle, on ten drobek není vůbec hořký a po rozkousání začne sládnout na jazyku.

Tak takhle nějak vypadalo mé pronikání do tvorby francouzské tříčlenné formace s výše uvedeným názvem. Velice barevná hudba, kterou nelze zařadit do tradiční škatulky. Nejblíže má asi k avantgardnímu metalu, který spojuje symfonický black, obyčejný hevík, klasickou hudbu a dokonce jazzové vsuvky. Hudba je postavená na souzvuku kytary a kláves, bicí jsou naprogramované, chvílemi příliš úsporně.

V prvním songu se neustále mění nálada, po úvodním nářezu a chrapotu se zvolňuje a klávesy se pohybují v lehce nervní poloze, byť ze skladby chvílemi vypluje i celkem pozitivní melodie. Nechybí ani pompéznost vážné hudby a přes desetiminutovou stopáž nepřichází paní nuda. Najazzlý úvod druhé skladby se zvuky trumpety, klavíru a bicích připomíná atmosféru nějakého starého filmu. Ale to samozřejmě netrvá věčně, po dvou minutách následuje masakřík s uřvaným vokálem. Kytara sice hraje prim, ale hudba je velice pestrá, třeba baskytara vyjíždí co chvíli hodně nahoru a dost často mají vrch specifické zvuky kláves. Tempo se neustále proměňuje, zvuky linoucí se z beden taky a ač by se mohlo zdát, že je to jeden velký chaos, funguje to kupodivu dohromady velice dobře. Třetí skladba je trochu učesanější, méně experimentů a více spádu, tohle už se blíží standardní metalové práci. Klávesy jsou velmi zajímavé, spousta futuristických zvuků a změn a přechodů a ... Máte-li v oblibě avantgardní a netradiční hudební postupy, zkuste si tohle cédéčko někde sehnat. Mé po x poslechách tři kamarádi přesvědčili a získali na svou stranu. Za ostatní posluchače resp. jejich duševní rovnováhu po poslechu téhle ujetiny ale ručit nemůžu.

Seznam skladeb:

  1. L'Encre Et La Plume
  2. Erythème
  3. Le Baptistère

Čas: 26:42

http://www.ink-and-feather.com/


Zveřejněno: 30. 10. 2006
Přečteno:
3586 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář