LLYR

MASSACRA - Signs Of The Decline CD 1992 / reedice 2006, Metal Mind Records

Pamětníkům určitě nemusím připomínat, čím že se to Massacra takřka před patnácti lety prezentovala. Ale pro později narozené je určen tento úvodní odstavec – stručná historie asi nejvěhlasnější francouzské kapely začátku devadesátých let minulého století. Pánové se dali dohromady v roce 1986, natočili nějaké demáče, proměnili sestavu a v roce 1990 debutovali dílkem Final Holocaust. V roce 1991 následoval materiál nazvaný Enjoy The Violence a hned v roce následujícím vyšlo nejlepší album Signs Of The Decline. Tyto tři desky lze zařadit do death / thrash metalu, následující Sick (1994) a Humanize Human (1995) nabízí výrazně odlišný materiál, který by se snad nechal popsat jako power / technic thrash metal.

Polský label Metal Mind zřejmě usoudil, že dozrála doba k připomenutí zlaté éry thrash metalu a zalovil v rybníčku, ve kterém si žádná žába není jista životem. Pádným důvodem bylo určitě také to, že sehnat dnes staré pecky je věcí takřka nemožnou. Dorůstající fanoušci tak mají úlohu usnadněnou a cestu k téhle divočině volnou. A ona ta divočina ani po letech neztratila punc kvality. Všech deset skladeb znamenitě odsejpá, většinou v pekelně rychlém tempu, které udávají tepající bicí. Z kytarové stěny tu a tam vyjede krátké sólíčko, prim ale hrají rify ostré jako břitva. I vokální polohy se mění, převažuje vcelku srozumitelný drsný chraplák, ale nechybí ani deathový murmur. Z ultra rychlého tempa mírně vykolejuje druhá polovina čtvrté Mortify Your Flesh, kdy se z thrashové jízdy rázem stává pomalá death / doom metalová ponurost. Mým uším se nejvíce pozdává trojka Baptized In Decadence, která asi nejlépe charakterizuje recenzovanou desku: řev, masakroidní bicí, chvilkové zvolnění, kvílivé sólo rozsekané na několik pasáží – i po letech mňamka. Pravda, v závěru alba už člověk pomalu ztrácí orientaci a skladby začínají trpět vaječnou afinitou. Když ale vezmu v potaz dobu vzniku, musím před Frantíky smeknout. 

Bonusových šest skladeb představuje úplně jinou tvář kapely. Všechny se původně objevily na CD Sick a prakticky se jedná o úplně jiný styl. Ubylo rychlosti, nasranosti, extrému, přibylo moderny a třeba i skladatelského a instrumentálního umu, ale ... už to není ono. Zpěv je takový nějaký zahuhlaný, zvuk i přes pozdější pořízení nevýrazný a proti Signs ... se vytratil feeling. Zařazení šesti výrazně odlišných skladeb není zrovna dramaturgicky šťastný tah, na druhou stranu je slyšet posun Massacry od nářezničiny k uvolněnější tvorbě. Snad jen předposlední Can't Stand by se neztratila na předchozím počinu.

Bodování znovu vydaných legendárních nahrávek je věcí nelehkou. Mám to bodovat dnešním měřítkem nebo vzít v potaz dobu vzniku? Myslím, že dnešní měřítko by bylo ke kapele nespravedlivé! Album má navíc dobrý zvuk, slušný booklet, tudíž za osm.

Čas: 70:50

Seznam skladeb

  1. Evidence Of Abominations
  2. Defying Man's Creation
  3. Baptized In Decadence
  4. Mortify Your Flesh
  5. Traumatic Paralyzed Mind
  6. Excruciating Commands
  7. World Dies Screaming
  8. Signs Of The Decline
  9. Civilization In Regression
  10. Full Frontal Assault

Bonusy:

  1. Madness Remains
  2. Ordinary People
  3. Closed Minded
  4. Harmless Numbers
  5. Can't Stand
  6. My Reality

Zveřejněno: 25. 08. 2006
Přečteno:
3412 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář