F.O.B. - Outside The Palace Walls

InCruel, Mater Monstifera, Avenger, Manthas, Moriorr, Debustrol

Po necelých čtyřech měsících na stejném místě za stejným účelem, navíc znovu v době probíhajících pasvátků organizovaných vatikánskou chátrou. Jak vánoce, tak velikonoce naštěstí Rámus „slaví" po svém - pořádáním hudebních produkcí a s ním také početná horda postav v černých hadrech.

Tentokrát jich sice bylo o trochu méně než v prosinci, ale i tak slušná návštěva potěšila vystupující kapely, určitě i proto, že od začátku do konce byl parket pod pódiem zaplněn a nikdo nemusel hrát pro prázdný plac. Navíc se sešla takřka polovina redakce Fobia zinu a o sepsání reportu se strhla takřka rvačka ... všichni ho chtěli číst, a nikomu se nechtělo psát. Ale dva! šéfredaktoři (třetí nedorazil, ale i tak se v případě Fobia zinu co do počtu šéfredaktorů jedná o raritu nemající ve vesmíru obdoby /smích/) rozhodli a odnesl jsem to jako vždycky já, protože to mám do Volyně nejblíž /smích/.

Nevděčná role první kapely padla na strakonický INCRUEL, který v takřka domácím prostředí opět potěšil směsicí hard core, metalu a punku. Kapela známá i díky video produkcím, které tradičně její vystoupení doprovází, opět předvedla zajímavé vystoupení. I přes mírnou indispozici vokalisty s oranžovým pačesem (melodických pasáží jsme si moc neužili) nemohla kapela nikoho nudit. A kdyby někoho nechytila muzika, tak ujeté video, sestříhané z kreslených seriálů (Simpsonovi, Datel Woody) a nechutných záběrů posbíraných čertvíkde, drželo pozornost stále na pozoru. Tvůrce videa by možná měl popřemýšlet o návštěvě psychiatra ... /smích/.

Nějvětším problémem celého večera byl zvuk nestálé kvality. Na Incruel byl celkem v pohodě, MATER MONSTIFERA to odsrala s plnou parádou. Melodický black metal s klávesama, dobře sehraná trojka muzikantů a před nimi výrazný frontman – potud vše v pořádku. Jenže prapodivný zvuk automatického bicmena to posílal dolů a nezachránil ho ani vcelku solidní programing. Monstifera samozřejmě sázela na aktuální CD Zrozen z hříchu a závěr svého setu ozdobila pozoruhodnou cover verzí prahitu Iron Maiden Run To The Hills.

Nejlepší zvuk měl AVENGER, který se po devíti měsících vrátil na pódia. Po dvou koncertech v Praze resp. Děčíně ostrý start před domácím kotlem. Basák Adam je stále za hranicemi, takže za něj momentálně zaskakuje Jarda (In Articulo Mortis, Amok, Moriorr). Pánové poslední dva měsíce tvrdě zkoušeli, výrazně obměnili playlist a připravili dvě zbrusu nové skladby. Ale žádný stylový odklon se nekoná, stále je to technický, rychlý, ale zároveň melodický dark black death metal s výrazným vokálem v češtině. Na úvod intro ukradené nějakému Orffovi 2 doplněné pazvuky a potom vichřice. Zhruba uprostřed „intro 2", potom znovu řádná porce skvělé muziky made in Avenger. Jednou to sice na pódiu lehce zaskřípalo, ale jinak návrat se vztyčenou hlavou. Závěr gradoval skvělým coverem My Dying Bride The Cry Of Mankind (znalci určitě vědí, že ten se objevil na reedici Shadows... coby bonus).

DeathSlayer neboli MANTHAS z Prahy rozdělili účastníky zájezdu na dvě party. Zatímco strakonická větev si pochvalovala, táborská si nepochvalovala /smích/. Jenže report píše zástupce té strakonické, který byl s výkonem kapely spokojen. Hodně technický a nadupaný death metal. Už minule jsem doporučoval trochu oživit zpěv, pánové mě ale neposlechli, takže to pořád táhne basák, a hodně zespoda. Bicmen znovu exceloval, jak to s těma palička dělá nevím, ale v klepačkách je neuvěřitelně rychlej.

MORIORR se už asi dva roky snaží navázat na zašlou slávu sahající až na sklonek osmdesátých let minulého tisíciletí. Zatím se to Jirkovi a spol. moc nedařilo, spíše naopak – co jsem zatím viděl, byla mizérie. Poučení z krizového vývoje v letech 2004 – 2005 ale přišlo – ze sestavy se postupně odporoučeli někteří členové, druhou kytaru chytil už zmiňovaný Jarda a nejlepším tahem bylo angažování bicmena z masa a kostí. Dříve používaný automat by naprosto katastrofální a vida – s Honzou z Avenger za škopkama se kapela hodně zvedla. Sice nehraje nic originálního, spíše naopak, takový nějaký mišmaš Debustrol a Törr, ale už se to aspoň nechá poslouchat. Klávesy by možná mohly dostat více prostoru a hlavně by to chtělo více kreativity, takhle to zní, jakoby se hrála pořád jedna skladba dokola. Proti loňsku zlepšení veliké, ale jestli to v dnešní době bude stačit, těžko říct.

DEBUSTROL jako vždycky přijel, viděl, zvítězil. Od prvního tónu měl publikum na své straně a když zazněly skladby z Vyznání smrti, kotel se mohl zbláznit. Asi nemá cenu se tady nějak rozepisovat, hrály se všechny stěžejní pecky od Antikrista po Přerushit, samozřejmostí byl i přídavek, takže chyběla akorát motorová pila. Zvuk byl ze začátku taky podivnej, ale postupně to zvukař srovnal a výsledkem byl podařený koncert. Ostatně podařený byl celý fest, každá kapela z jiného soudku, takže si snad každý přišel na své. Já hodnotím na nejvyšším stupínku dvě kapely, které měly v cíli úplně stejný čas - Debustrol a Avenger. Hlavně Avenger mě hodně potěšili, fanoušky taky, takže dlouho odkládaná nová deska se snad dočká realizace.

Fotky by Hanka

Fotky Moriorr by JH


Zveřejněno: 18. 04. 2006
Přečteno:
3433 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 04. 2006 20:03 napsal/a corbow
A jde se na pristani:)
Jsem rad, ze Rogalo jeste zije:) dlouho jsem jeho nick nevidel:)
22. 04. 2006 17:19 napsal/a Hanka
konečně...
Souhlasim Johane a zdá se mi rozumnej i příspěvek Rogala, až na to že tou omezenou komunitou, která zpochybňuje vkus ostatních a uznává jen sama sebe zřejmě myslí nás. Ovšem nevím, kde v tohle reportu nebo jinde na zinu zpochybňujeme vkus jinejch lidí. V téhle diskuzi bylo hodně příspěvků a názorů dost drsnejch, ale nebyly z našich řad.
22. 04. 2006 15:19 napsal/a Johan
Konecne...
dva nazory, ktery maji hlavu a patu.
22. 04. 2006 14:19 napsal/a Adrian
muzika
Myslel bych,že metal je určitý kult kde se příznivci vzájemně respektujou a to,že zrovna někomu nesedla nějaká kapela nebo názor na ni,není důvod k posměškům nebo urážkám.Taky bych řekl,že něco tak bizardního a kreativního jako je hudba se nedá hodnotit plošně nebo bodovou stupnicí jako třeba ve sportu kde platí striktní pravidla.To,že se mi nějaká kapela nelíbí neznamená,že prohrála 5:0,prostě to neni zrovna moje pareketa. Problém je asi v tom,že když to takhle kritik označkuje nebo dost ostře napíše už to může čtenáře směřovat k tomu,že dotyčná gruppa je špatná a jejich fans pak k takovým reakcím.Ale to jen můj postřeh,nic zákonodárnýho :-).Jinak Fobia je jeden z těch slušnějších zinů.
22. 04. 2006 10:14 napsal/a Petr
Kapley
Mam pocit, ze tahle diskuze se zvrhla na ciste obhajovani nazoru. To Rogalo: Mas naprostou pravdu, ze muzika je o vkusu a proto nevim co se ti nepozdava. V Reportu autor neutrel ani jednu kapelu a ke kazde napsal co bylo v pohode a co naopak. To jestli je nejaka kapela s Prahy nebo ne v reportu nikdo neresil. Slo o to, ze se pouze nekolik dementu navazelo do proporci fotografky Hanky a resilo se tu proc nejsou zverejneny fotky Moriorr. Proc? To je vysvetleno níže...Myslím, že dál neni co řesit...