ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

4. května 2006 proběhne v jabloneckém Eurocentru jedinečný koncert švédských KATATONIA za asistence Italů z NOVEMBRE.

Katatonia má na svém kontě 7 alb, z nichž to poslední The Great Cold Distance vyšlo v březnu pod hlavičkou Peaceville. Kořeny skupiny sahají do začátku devadesátých let, kdy po demu Jhva Elohim Meth vychází v roce 1993 u No Fashion records dodnes vysoce ceněný debut Dance Of December Souls. Na něm Katatonia rozprostřela gotický konglomerát doom a black metalu, jež v sobě nesl ozvěny Paradise Lost okořeněný nesvatou severskou atmosférou. Následuje mini album For Funerals To Come a skladby na WAR kompilaci. Zakládající členové bubeník/zpěvák Jonas Renkse a kytarista/zpěvák Anders "Blakkheim" Nyström přibírají dalšího kytaristu Freda Normana a s hostujícím vokalistou Opeth Mikaelem Akerfeldtem připravují průlomové album Brave Murder Day. Na něm skupina roku 1996 rozprostírá hypnotizující kytarové stěny, zádumčivá gotická atmosféra prosakuje posluchačem do morku kosti a načernalý Akerfeldtův projev kontrastuje s Jonasovým čistým hlasem.

O dva roky a dvě EP později se Katatonia vrací s deskou Discouraged Ones, která zčástitěží z předchozího alba, ale hlavně poprvé na celém albu jsou pouze čisté vokály. Leta 1999-2001 jsou ve znamení velmi ceněných alb Tonight´s Decisison a Last FairDeal Gone Down, podpořených turné s takovými kalibry jako Paradise Lost, Opeth,My Dying Bride, Akercocke atd.. a účastí na festivalech v Evropě i zámoří.

S kompletní a prověřenou sestavou Katatonia vydává roku 2003 opus Viva Emptiness, který se setkává s masivní odezvou a skupina získává spousty nových fanoušků. U nás loni vystoupila poprvé a to v rámci Metalmanie ve zlínské Novestě.

Tři roky čekání na nové album skupina svým příznivcům zkrátila emisí DVD a kompilačních alb Black Sessions a Brave Yester Days. V březnu 2006 vychází konečně jako vždy nejlepší album skupiny The Great Cold Distance, kterému předcházela i emise singlu My Twin, pro který skupina poprvé natočila profesionální videoklip, který je k vidění  na hudebních kanálech. Album i singl už začínají okupovat metalové i "normální" žebříčky a Jablonec je poctěn jediným vy- stoupením ve střední a východní Evropě. Nenechte si ujít nejvychytanější metalovou skupinu současnost!!!

CENA LÍSTKU: 390,- Kč


Zveřejněno: 15. 04. 2006
Přečteno:
3263 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář