ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

digital 2023, vlastní náklad / alternative metal / Česko

Živě si dokážu představit pozvedlá obočí a údiv nejednoho z čtenářů, zda je na místě věnovat pozornost dvoupísňovým válům, notabene v podobě digitální. Jsem přesvědčený, že v případě nijak výrazně ukrývaného potenciálu je. 

Zatoužíte-li po náhledu do historie kapely a zjištění potřebných informací kdo, kdy, kde a proč, dovolím si vás odkázat na Bandzone profil kapely, kde najdete odpovědi na všechny svoje všetečné otázky. Proto jen v několika málo slovech lehké shrnutí: DIGNIFIED SUICIDE vznikli v roce 2017 a po všelikých hrátkách osudu, zdravotních potížích, hledání směru a zeštíhlení sestavy na aktuální trio dokráčeli až k natočení studiové prvotiny „Why?“.

Jak je už z úvodu patrné, k poslechu a tanci jsou připraveny dvě písně, pomalejší „Breaking The Waltz“ a její energičtější kamarádka „Why Are You Waiting?“. Kapela se dříve oblékala do hávu stoner metalu a ať chce nebo ne, pořád je tam ten vliv řádně cítit. Jen se mi zdá, že je tam v současnosti nezanedbatelný odér grunge a sám za sebe vnímám jako přátelskou šarvátku těchto, kdy se z prachu vítězně vztyčí chvíli ten, chvíli onen. Mám-li být konkrétnější a ukázat na smečku, jež mi produkce DIGNIFIED SUICIDE připomíná, pak mou mysl nejčastěji opanovalo jméno ALICE IN CHAINS. Hlavně tedy zaměřím-li se na pomalejší (depresivnější) část EP. Jde ovšem spíše o náznaky v harmoniích, zpěvových linkách a neveselé atmosféře, takže se nejedná o slepé následování zářícího vlákna, ale jemné záblesky minulosti, mající za následek probuzení dávných vůní a chutí grungeové revoluce. Troufnu si tipnout, že jestli se najde disciplína, která by nerozhodnou mysl od dalších poslechů odrazovala, mohl by to být vokál. Ten může při prvních nástřelech působit až protivným dojmem, ale je fakt, že jsem si při těch dalších začínal zvykat a dnes už si to bez něj neumím a nechci představit.

Za nápad z kategorie výborných povazuju výlet k Danu Frimlovi do Barnu, který oblékl oběma skladbám velice slušivý zvukový kabátek. Silný plný sound, kde jsou krásně čitelné jednotlivé nástroje a zvýrazněna neveselá poselství písní.

Stará otřepaná fráze, že v jednoduchosti je síla, platí o obalu EP na sto procent. Černý podklad, bílé písmo a z nedokončené oprátky vytvořený otazník jsou naprosto srozumitelné a znepokojující víc než lecjaký krví zbarvený deathmetalový vizuál.

Těžko soudit, kam budou vest další kroky sebevražedného tria, ale sám za sebe můžu říct, ze mne to baví, na budoucí počiny jsem zvědavý a těším se na ně.

Nebodováno.

Seznam skladeb:

  1. Breaking The Waltz
  2. Why Are You Waiting?

Čas: 08:11

Sestava:

  • Patrik – kytara, zpěv
  • Jan – kytara, baskytara, zpěv
  • Chriss – bicí 

ROZHOVOR

https://linktr.ee/dignified.suicide
Facebook
Instagram
 


Zveřejněno: 13. 03. 2024
Přečteno:
353 x
Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 03. 2024 15:35 napsal/a hurvajs03
Teda ten vokál mi nepřijde vůbec protivný,ale sedí pěkně ke stylu hudby. Jinak souhlasím se vším napsaným. Slyším v tom i ranné Faith no More hlavně druhá skladba. Jsem zvědav co ukáže čas a plnohodnotná placka. Šlape to pěkně a D.Friml prostě umí krásně to cinká.