ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MCD-R 2023, vlastní náklad / black metal / Česko

Zdá se, že metal přece jen neskončí s generacemi dnešních čtyřicátníků a padesátníků. Nová kapela se hlásí z Plzně a je tvořena mladíky ve věku 14 až 19 let, takže vedle MÖRGHUUL, DESTROY!, DEADROOTS nebo AFFECTED je tu další band tvořený teenagery: BEYOND THE DARK ANGEL

Za velice rozumné považuji, že kluci napřed nahráli zhruba patnáctiminutový materiál. A za chvályhodné, že jej distribuují i na fyzických nosičích, nejen v digitálním světě. CD je sice pálené, ale s potiskem, booklet je vytištěný na kvalitním papíru a obsahuje texty, fotky i jakési kapelní prohlášení o čem že debutový materiál „Immortal Time“ je. Že je design obalu jedno klišé vedle druhého, je asi ve věku členů kapely pochopitelné, stejně tak černokněžnická image a vlastně i ta muzika.

Ta je postavená na jednoduchých melodiích a riffech, nikam se nežene a možná je pro ni označení black metal ne úplně přesné. Ale popořadě… Intro „Di Sumus Nunc!“ zní majestátně, což je dané nejen klávesami, ale i šepotem a samply zvuků (snad) bouře, což je u černého kovu často používaný model, který svou „práci“, tj. uvedení do děje, vždycky splní na jedničku. Na tomto krátkém počinu je to jediný úsek s dobrým zvukem, zbytek nahrávky má sound ryze demáčový. Na druhou stranu to zní autenticky, s podobně znějící nahrávkou už se dnes prakticky nelze setkat. Stejně tak se u nás už dlouho neobjevila takhle upřímně naivní muzika, která jako kdyby vypadla z metalového pravěku. Kluci sice uvádí jako inspirační zdroje dejme tomu moderněji znějící kapely, ale hrají postaru, jak zákon káže. 

Ale neznamená to, že bych nad nimi lámal hůl a bědoval, jak strašná jejich tvorba je. Ona zas tak nenápaditá není, pánové se primárně snaží pracovat s náladami písní a kolem základního melodického motivu se jim občas daří stavět celkem chytlavé pasáže, což platí o valivé „Cry In Dark“ i jednoznačně nejsilnější titulní písni. V té se povedlo složit tak návykový ústřední motiv, že jej nelze vyhnat z makovice. Onen motiv je ještě zvýrazněný refrénem, který je taky hitový, navíc podaný skřehotem, jenž je obecně používaný méně, než by se dalo čekat – primárně jsou texty přednášeny hrubým, spíše deathovým hlasem. V „Immortal Time“ dojde i na zvolnění a minimalistickou atmosférickou pasáž, podobná se objevuje i v poslední „Dead Alley“, která místy koketuje i s doom metalem či rockem a dává vzpomenout na doommetalový boom v devadesátých letech – už tam by žel nepatřila k těm zajímavějším položkám, ale těm průměrným. Dnes působí jako zjevení a nelze ji označit jinak než jako obří retro, navíc složené s velkou dávkou naivity – jednotlivé části skladby spolu neladí a místy se to celé bortí jako domeček z karet. Snaha o civilní zpěv působí kostrbatě a zařazené chorály zní falešně, rytmika se sem tam rozsype, ale jak se říká, žádný učený z nebe nespadl, chybami se člověk učí, kdo nic nedělá, nic nezkazí… 

Na miniCD „Immortal Time“ nasekali BEYOND THE DARK ANGEL chyb spoustu, přesto musím jejich snahu a dosavadní působení ocenit. Mají snahu a nekašlou na doprovodné záležitosti – živí nejen Facebook, ale i kapelní webové stránky; snaží se koncertovat, kde se dá, ale taky letos uspořádají vlastní minifestival Leviathan open air (27. 7. 2024 v Chlumčanech u Přeštic); nejsou líní a k nejlepšímu songu natočili videoklip na zřícenině hradu Gutštejn; na koncertech vystupují v kostýmech a nevypadají jako parta z hospody. Když jim elán vydrží, není nikde psáno, že by to příště nemohlo dopadnout lépe.

Přesné hodnocení: 3,5/10
 
Seznam skladeb:

  1. Di Sumus Nunc!
  2. Cry In Dark    
  3. Immortal Time
  4. Dead Alley

Čas: 14:59    

Sestava:

  • Antares – baskytara
  • Lurtz – bicí
  • Tilion – kytara
  • Vindictus – kytara, zpěv

ROZHOVOR

https://beyondthedarkangel.com/
Bandcamp
Facebook
YouTube


Zveřejněno: 04. 03. 2024
Přečteno:
554 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář