F.O.B. - Outside The Palace Walls

MCD 2023, vlastní náklad / punk, rock'n'roll, hardcore, rock / ČR

Po necelém půlroce tu dnes mám na recenzi další nahrávku, která bude mít pro kapelu již provždy označení debutová. Pokud jste na domácí scéně zatím ještě nezaregistrovali pražskou partu NEURO BATS, tak se nejedná o žádný velký průšvih (úsměv), protože existuje teprve od loňského roku a v podstatě se právě rozjíždí. Její osazenstvo tvoří muzikanti, kteří se znají již nějaký ten pátek a v minulosti si spolu v různé kombinaci zahráli například v KEVORKIAN, UNHOLY PREACHERS nebo EASTERN STAR. 

Po pár měsících společné práce se pánové na konci října 2023, ještě v původní trojici David, Jirka, Robert (ten vyjma kytarových partů obstaral i ty basové), rozhodli navštívit studio a pořídit svou první nahrávku, kterou je EP pojmenované „Noble Roses In The Midst Of Weeds“. Na něm vyjma úvodního intra představují posluchačům čtyři songy ze svého současného autorského repertoáru.

Musím říct, že jednotlivé skladby se od sebe liší tolik, že to v mé hlavě vyvolává myšlenku, zda mám ještě vůbec psát o velké pestrosti nebo naopak už o znatelné roztříštěnosti předloženého materiálu. (smích) Vezmu-li navíc v potaz, že autorem hudební složky je z drtivé části jeden člověk (kytarista Robert), tak je tahle rozmanitost přinejmenším zajímavá. Tomu asi odpovídají i početné stylové škatulky, které jsou v souvislosti s muzikou NEURO BATS zmiňované, ať už kapelou samotnou, jejími fanoušky nebo recenzenty. Pojďme si to tedy trochu více přiblížit.

Jako první po intru (laděném zhruba do industriálně hororové atmosféry) přichází „Loss Of Sanity“, hutný song odehrávající se v pomalejším, valivém rytmu, s výrazným kytarovým motivem na jeho počátku i konci. Plynule následuje mnou zřejmě nejoblíbenější a velice melodická pecka „Hellbent Forever“, která je po okraj naplněná punkovou energií v kombinaci s tvrdším rock´n´rollovým základem a silným refrénem jako dělaným pro koncertní sounáležitost fanoušků s kapelou. To třetí, do videoklipu zpracovaná „Haze Over The Bayou“, nás zavede zase úplně jiným hudebním směrem, většinu její stopáže bych tak zařadil pod nálepku hardcore, další části by se dle mého daly víceméně popsat jako rockové. Poslední stylová výhybka na tomto CD přichází se závěrečnou svižnou věcí „More Even More“, v níž nacházím vše od řízných bicích, mírné kytarové exhibice, punkového odéru až po nádech alternativního rocku.

Pokud jsem až doteď zmiňoval především různé odlišnosti mezi jednotlivými kousky na EP, tak naopak tím, co je nejvíce propojuje a svým způsobem stmeluje, jsou z mého pohledu dvě věci. Jednak je to Robertova kytara (a na samotném CD vlastně i jeho basa), která do značné míry definuje výslednou tvář skupiny, a rovněž Davidův rozmanitý vokální výraz, v němž se pohybuje od hlubšího řevu, vyššího křiku až po běžný rockový výraz nebo takřka odříkávání textu. A když teď ukazuju konkrétně prstem, tak samozřejmě nemůžu zapomenout i na výraznou podporu toho „třetího vzadu“, jímž je bubeník Jirka, který dva výše zmíněné kluky neúnavně podporuje nejen samotným hraním, ale na starost si vzal i záležitosti spojené s grafickou prezentací.

Skutečnost, že hudba je doménou Roberta, s nímž na jedné písni spolupracoval i aktuální baskytarista NEURO BATS Jakub Kořínek, už jsem vlastně zmínil. Pro úplnost tedy ještě doplním, že autorem textů je zpěvák David (jedenkrát ve dvojici se Štěpánem Koubou), který, jestli jsem dobře pochopil, při jejich psaní vychází hlavně z osobních prožitků.

Nahrávalo se na konci října 2023 v pražském studiu Jámor a veškeré práce spojené se zvukovou podobou i produkcí EP obstaral jeho šéf Ondřej Ježek.

Kdo ze čtenářů by měl chuť si muziku Pražanů poslechnout, může tak učinit například prostřednictvím YouTube nebo odkazů v tomto článku. Já sám mám k dispozici fyzickou podobu EP, která zahrnuje lisované CD v papírové kapse, jejíž titulní stranu zdobí název a logo kapely. Uvnitř je pak vložena i jednoduchá příloha s texty a dalšími doplňujícími informacemi.

Protože vynášet „rozsudek“ na základě čtyř vzorků muziky není úplně ideální, berte tedy prosím dnes mé hodnocení jako více orientační, než v jiných případech. (úsměv)

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Reason Is Silent (intro)
  2. Loss Of Sanity
  3. Hellbent Forever
  4. Haze Over The Bayou
  5. More Even More

Čas: 17:52

Sestava:

  • David Holý – zpěv
  • Robert Robovski – kytara, baskytara
  • Jirka Dražan – bicí

Host:

  • Brian Wayne Adams – doprovodné vokály

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 08. 03. 2024
Přečteno:
283 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 03. 2024 08:53 napsal/a Neuro Bats
Díky.