TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

31.12.2023, Mladá Boleslav - Farářova Sluj

Sluj v Silvestru.

Že se bude legendární doupě undergroundového metalu Farářova sluj zavírat, se proslýchá už nějakou dobu. Silvestrovská akce měla být vůbec posledním koncertem v tomto stylovém brlohu. Místní ředitel dramaturgie Farář proto vybral tuze silný line-up, který zaburácel víc než petarda v psí boudě.

Silvestrovská noc může být pro koncerty skvělá, ale taky hodně špatná. Koncert čtyř blackmetalových kapel je neslučitelný s většinovou romantickou představou o posledním dni v roce. Navíc v tomto případě den před Silvestrem na stejném místě proběhl hojně navštívený koncert. Sebevědomé vstupné 500 Kč je také více, než je běžný fanda zvyklý v boleslavském klubu platit. Už při setu první kapely však bylo jasné, že všechno do sebe zapadá!

Jako první se na malém pódiu rozprostřeli headlineři předchozího večera, švýcarští HEATHEN HERETIC. Jejich dřevní rouhačský black metal s občasnými klidnějšími výlety do méně blackových končin charakterizuje střídání čistých a growlových poloh mladé zpěvačky doplněné řevem podsaditého kytaristy. Kapela si den předem evidentně osahala místní sál s jeho zvukovými možnostmi a předvedla slušný zvuk. Myslím, že o ní ještě uslyšíme.

Následující set pražských mistrů žánrově nečistého black metalu MOORAH byl pozoruhodný z několika důvodů: Kapela živě vystoupila po tři čtvrtě roce, kdy se věnovala nahrávání nového alba (dva kusy z něj zde předvedla), poprvé představila nového baskytaristu a poprvé se během jejího setu sešli dva bývalí členové legendárních MASTER’S HAMMER, kteří se dříve na jednom pódiu nikdy nepotkali: bubeník MOORAH Ferenc Fečo a zde hostující tympánista Jan „Silenthell“ Přibyl (jinak také člen KROLOK a následujících SUKKHU). Dvoukytarový zápřah vynikne více na větších pódiích, ale frontmanovi s kytaristou se podařilo sladit zvuk jejich LesPaulů tak, že i zde jejich práce celkem vyzněla. Produkce MOORAH patří k tomu progresivnějšímu, co je možné v konzervativní dramaturgii klubu slyšet, přesto zde má tradičně velký ohlas i díky téměř místnímu bubeníkovi se statusem legendy. Ten se v jeho případě nevylučuje se statusem milujícího manžela, otce, bratra, strýce a kdo ví čeho ještě, neboť po setu MOORAH vyrazil na rodinnou oslavu konce roku. 

S údery Silenthellových tympánů jak ze znělky České sody následoval bezchybný set pražské genderově vyvážené smečky v make-upu SUKKHU. Ten trochu trpěl uměle přebuzeným zpěvem vokalistky, díky čemuž příliš nevynikla technická práce charismatického kytaristy. Vizuálně epické pojetí black metalu do Sluje padne jak čertova řiť na pekelný kotel. Škoda, že mladí muži, dvě dívky a Silenthell ukončili vystoupení předčasně kvůli poruše bubeníkovy dvoušlapky.

Kolumbijské duo (zpívající kytarista a bubeník) BLOOD AND DISASTER s autenticitou jihoamerické telenovely servírovali svou představu o strašně tvrdém, ukrutném a nekompromisním black metalu. Baskytara zvuku celkem chyběla, ale oba bardi ovládali své nástroje s přehledem a zdáli se být neochvějně přesvědčeni o tom, co dělají, čímž si vysloužili uznání publika. V rodném jazyce zpívající frontman občas prohodil pár českých slov, což bylo sympatické. Díky Farářovi za možnost těchto exkurzí do exotických metalových scén!

Živá hudební produkce skončila, za zvuku reprodukovaných ACCEPT poslední kapela vyklidila pódium, aby se přidala k torzům ostatních kapel promíchaných s diváky. Oslava konce roku ve Farářově Sluji byla nezapomenutelná. Zbývá doufat, že to promotér s koncem klubu „nějak vymyslí“ a bude pokračovat. Opravdu někoho víc rajcuje dunění petard a TV?

Fotky: Cold Hands Photo


Zveřejněno: 04. 01. 2024
Přečteno:
699 x
Autor: Luca Morbidelli | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 01. 2024 16:48 napsal/a Rafal8
Zaujatost?
Hele, s tou přebuzenou basou nevím, u Faráře vždy hodně záleží na tom kde stojíš. Já jsem slyšel dobře druhého kytaristu, prvního a basu hůř. Nejlepší zvuk mi připadal u Švýcarů. Delší odstavec Moorah? Poprvé se během jejich setu potkali dva týpci z Masters Hammer, ono to fakt za zmínku stojí...
05. 01. 2024 12:40 napsal/a Coornelus
Óm
Jo takhle, tys tam byl, to jsem z toho tvýho prvního příspěvku nepochopil, tak to potom tvoje pocity dokážu pochopit.
05. 01. 2024 12:30 napsal/a Óm
Zaujatost
Nejde mi o chválení, to ať klidně chválí. Ale fakt to zní, jako když to psal manažer kapely. Plus k tomu nejdelší odstavec a zdaleka nejvíc fotek té jedné bandy. Kritizuje sound ostatních band, ale že u MOORAH byla vyhulená basa tak, že nebylo nic jiného slyšet, už nezmiňuje. Je to až příliš nápadně jednostranné. Report by neměl sloužit jako kanál k propagaci jedné kapely, navíc na seriozním zinu. Jinak proti samotným MOORAH nic nemám.
05. 01. 2024 11:49 napsal/a Coornelus
Zaujatost
Ty jo, když si vezmu, jak tady chválíme Lahar, Bohemyst, Asmodeus, Forgotten Silence, Exorcizphobii, ... tak mi to nějak extra zaujatý nepřijde. Za mě je zmiňovaná část reportu úplně v pohodě.
05. 01. 2024 09:32 napsal/a Óm
Zaujatost
Report je okatě zaujatý pro MOORAH, patrně ho psal nějaký jejich groupie. Tomuhle přístupu by se měl reportér vždy vyvarovat! Jinak díky, dobré postřehy a fotky.