ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

18. 11. 2023 Plzeň – Divadlo Pod Lampou

Do Divadla Pod Lampou zavítala dvojice pochmurně laděných kapel ET MORIEMUR a COLOSALIST, přičemž prvně jmenovaní si předtím odbyli pár koncertů na Slovensku po boku progresivních metalistu ABSTRACT. Uvedené trio pak v rámci pokračujícího „Of Darkness Tour 2023“ odehrálo několik koncertů i v Česku, přičemž poslední zastávka proběhla v Plzni.

Pokud mně dobře slouží paměť, aniž bych to nějak zjišťoval, žádná z uvedených kapel nijak zvlášť často nekoncertuje, natož slovenští ABSTRACT u nás. Ale nejen tím bylo zaručeno, že návštěva koncertu bude znamenat příjemně strávený večer ve společnosti kapel, které bych mohl s klidem zařadit mezi špičky svého žánru.

První se na scéně klubu objevili COLOSALIST. Ačkoliv jejich hudba, respektive písně, mohla někomu připadat jako neznámá, úplná pravda to nebyla, protože pokud se v hledišti mezi žel nemnoha fans objevil někdo, kdo sledoval svého času moravskou doommetalovou líheň, tak věděl, odkud vítr vane, což potvrzovala i trika nejen letitých fanoušků, ale i mladších ročníků. Hudba COLOSALIST nebyla tak pochmurná, jak by si někdo podle uvedené lokace a žánru myslel, byla na svůj styl mírně živější a díky dámskému zpěvu a hlavně díky houslím získávala jakousi živelnost  v kontrastu s obhroublým potemnělým vokálem Petra Staňka, kterého si samozřejmě většina příznivců počátků doom metalu v naší zemi pamatuje z působení v SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Při poslechu mi všechny písně, byť jsem je neznal, připadaly jako dobře čitelné. Převážná většina materiálu byla z nadcházejícího debutu a podle mě, jestli to bude tak, jak se pánové a dáma předvedli, je na co se těšit. Na konci Zuzana a spol. přidali skladbu „Last…“ z poloviny devadesátých let neboli z alba „Iron“ od SSOGE, kde mimochodem působil hned tři z pěti členů COLOSALIST.

S druhou kapelou mě napadá příhodné přirovnání – že se někdejší severomoravská vlna doom metalu přenesla právě k ET MORIEMUR. Ti svůj set otevřeli velmi epicky skladbami „Sagami“ a „Oshima“z aktuálního alba „Tamashii No Yama“ Set plný zmaru a smutku prostřídaly starší kusy, jakými byly třeba „Agnus Dei“ z velmi vydařeného alba „Epigrammata“ anebo letitý song „Deep“, který jsem slyšel na koncertě poprvé v začátcích jejich kariéry a musím říct, že již tenkrát v pražském klubu Eit-Us mi něco říkalo, že o této kapele ještě uslyším. A jako tenkrát mě kromě výborné hudby bavil i Zdeňkův vokální projev, který osciloval mezi dramatickým křikem a naléhavým šepotem. Oproti první kapele byla úroveň vokálu čitelnější. Pochmurný doom metal s přijatelnou dávkou výpravného zčernalého kovu mě nesmírně bavil. A napadla mě taková vsuvka k tomuto dobrému koncertu: Co jedno album kapely, to u mě jeden koncert. Nevím, jestli je to málo, ale ET MORIEMUR mě bavili vždycky a nejinak tomu bylo Pod Lampou.

ABSTRACT rozjeli poslední koncert svého turné velmi energicky. Rychlé kytarové party doplňovaly statě progresivnějšího rázu a naopak se za nimi rozjel řádný našlápnutý kolos. Hudba pro mě nebyla úplně nová, ale nemám jí natolik naposlouchanou jako třeba předchozí kapelu. Ale kdyby se mě někdo zeptal, co uslyší, tak by možná stačilo říct: poslechni si „Lightheory“. Tam je vše podstatné. Energie, živelnost, nápady… a to, co nebylo tam, tak doplnilo již jenom parádní koncertní provedení. Hudba, ač instrumentální, nebyla nikterak plochá a nudná. Nejen že kytarista a hlavní tvář bandu Peter Lengsfeld nebyl k zastavení, ale taky neustále pobízel fanoušky k akci na všechny strany. Nebylo ani potřeba, protože hudba fanoušky dopovala sama. ABSTRACT sice stylově od tklivých tónů vybočují, ale pravděpodobně se neubráním tomu říct, že i když každá kapela měla něco do sebe, tak ostřejší koncert této kapely mě bavil víc. Byl to parádně stravený podzimní večer.


Zveřejněno: 22. 11. 2023
Přečteno:
670 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář