INSANIA

LP 2022, Malárie & Cultburger & Burina / post-punk, new wave / Česko

Druhé album osobité kapely z Rožnova sice vyšlo už v září 2022, ale lepší je přijít s recenzí později než nikdy. Navíc, když se jedná o hodně povedenou věc, která pokračuje tam, kde předchozí deska končila. A jestli jsem u debutu nešetřil slovy chvály a vyřkl, že jde o jedno z nejpozoruhodnějších alb posledních let, pak tato slova musím jen potvrdit.

Však taky CHOROBOPOP potvrdili své kvality a vysoce posazenou laťku se jim podlézt nepovedlo. Naopak, toto trio dále rozvíjí svou nezaměnitelně osobní muziku, které je rozkročená napříč různými hudebními žánry. Opět sází na to nejlepší z popu 80. let a kytarového rocku let 90., umně zapracovává elektronické bicí, chytlavé refrény a snadno zapamatovatelné texty, které mají svou poetickou hloubku. Celkově to aranžmá působí hodně silně.

Jedenáct skladeb příjemně a nenásilně plyne na nové vlně či post-čemkoliv a posluchač se tak může nechat volně unášet melodiemi silných písniček. Hitovost je prostě všudypřítomná a až nezdravě nakažlivá. A je úplně jedno, jestli z hlavy nedostanete uhrančivé „Zuby“, synťákovou videoklipovku „Furt chybí love“, pohodovou kytarovku „Jen sen“, neurvale zběsilejší punkovku „Má chuť na krev“ nebo jízlivou „Střílet“.

Navíc v některých pasážích lze v dobrém slova smyslu zaslechnout třeba staré U2, jindy zase náladu THE ECSTASY OF SAINT THERESA (poklidná „Mimo“) nebo třeba MŇÁGU A ŽĎORP („Břehy“). A s tím výčtem přiznaných či nepřiznaných „vlivů“ by se dalo pokračovat, ale tím by byl posluchač ochuzen právě o objevování těch drobných detailů. Tudíž „Odrazit od dna“ je ve všech směrech natolik vyspělá deska, že nabízí pestrou koláž rozmanitých hudebních střípků, které do sebe přesně zapadají. V tom je její kouzlo a síla! Jsem nesmírně rád, že status kvality byl i na druhém albu potvrzen.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  1. Napapanej pán
  2. Zuby
  3. Furt chybí love
  4. Jen sen
  5. Mimo
  6. Má chuť na krev
  7. Midas
  8. Odrazit od dna
  9. Břehy
  10. Střílet
  11. Názor

Čas: 28:46

Sestava:

  • Zay – kytara, zpěv
  • Keč – basa, kytara, zpěv, klávesy
  • Ctib – programování bicích, klávesy, kytara, zpěv
  • Ziki – aranže bicích (host)

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 20. 11. 2023
Přečteno:
664 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 12. 2023 09:56 napsal/a Pert
vůbec nevím co tu napsat
Kua dobrý, vím,že se nesmí mluvit sprostě :-) Ne,vážně...taneční,nekulhá to,texty mě baví... není to uřvaný a přitom je to punk.