Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2023, PHR Records / crust, metal, rock´n´roll / Česko

Když vyšlo v roce 2008 nové album MALIGNANT TUMOUR, samozvané nejlepší ostravské kapely všech dob, byl jsem tou dobou už dávno lapen do sítí této svérázné mlátičky. Tou dobou jsem cenil jejich předchozí studiovku „Burninhell“ a nesmím ani zapomenout na DVD „Europe Football Championship 2007“, které je plné srandy. Dodnes v cizině používám, stejně hrdinsky jako Šimek, jeho hlášku „chce tady někdo přes držku?“. Desku „In Full Swing“ jsem ve své době bral jako top matroš kapely. Přišlo mi, že v tomhle žánru být zábavnější, zároveň hitoví a celkově v laufu už víc nejde. Jak se ostravským vedlo v následujících letech, už nechám na každém, za sebe říkám, že mě kapela baví pořád, ale když by mi někdo dal pistoli k hlavě a řekl – „tak jaká deska je ta the best?“, vyhrknu „In Full Swing“.

To, že znovu vyjde tahle krasavice na LP, jsem netušil. Vlastně jsem nevěděl nic o tom, že by se mělo jednat o nedostatkové zboží, kult atd. Vinyl vyšel i v letech, kdy gramec vlastnila jen tvrdá HC scéna a pár dalších bláznů. Navíc LP vyšlo ve velkorysém nákladu 630 ks, aby se 2. press v roce 2011 mohl chlubit kusy 500. K tomu je potřeba připočítat vylisovaných 1500 CD... celkově slušný počet nosičů.

Nebyli by to ale MALIGNANT TUMOUR a vydavatelství PHR, aby vydali v reedici jen tak obyčejnou desku. Když už po 15 letech přijít s reedicí, tak velkorysou. To chválím. Vyšel LP box, který je naplněný prezenty k prasknutí. Musím říct, že třeba pexeso jsem k desce ještě nikdy nedostal. Za bohatou nadílku mluví nejlépe obrázková příloha. Za samotnými malbami všech 4 muzikantů, kteří desku nahráli (v sestavě byl tenkrát za bicími David), stojí Valér z ČADU, což už lze identifikovat i bez infa v textu. Valér jako vždy odvedl kvalitní práci. Co se týče zpracování, přijde mi až škoda prozrazovat a vypisovat všelijaké vychytávky, které box nabízí. Stojí za to držet tuhle krabici v ruce a užívat si ji.

Samotná hudební náplň působí tak, že album za těch 15 let nezestárlo. Zvukově se nahrávka lehce poladila pro nové standardy (Otyn ve spolupráci s Bilosem), ale to hlavní v podobě muziky zůstává. Jak už jsem nastínil v prvním odstavci, tuhle desku mám rád a užívám si hity, kterými je napěchovaná. Za skvělé pecky považuju cca 80 % celé nahrávky s tím, že se tady nenajde žádná vyloženě slabá věc. Nejznámější flákotou je „We Are The Metal“, která je jednou z nejslavnějších skladeb kapely, to samé jde říct na věc „Dressed To Kill“, ale to jsou jen ty nejzářivější songy, které musí znát každý, kdo se kdy otřel o tvrdší tuzemskou muziku.

MALIGNANT TUMOUR na „In Full Swing“ do určité míry v omezeném hudebním teritoriu dokázali složit skladby, které mají plno energie, až na drobné výjimky valí v ultrarychlém tempu, kdy se přelévá crust s metalem, do toho nechybí silný vliv rock´n´rollu inspirovaný všichni víme kým a navrch je to celé zdobené povedenými sóly mistra Korála. Bilos a spol dokázali všechny věci orámovat skvělými refrény a vtipnými texty, které při poslechu nutí člověka notovat si s Bilosem, který tady řve s tou svojí rašplí v krku v parádní formě.

Když už se jedná o speciální box, tak se vším všudy, přidanou hodnotou totiž disponuje i hudební stopa. Kapela dostala nápad dát na desku upravenou verzi hitovky „We Are The Metal“ nazvanou „We Are The Heavy Metal“.  Ve skladbě zahostoval Hrazda ze SALAMANDRY, který v ní kvičí snad i víc, než heavymetalový zákon káže. Naštěstí jsem SALAMANDRU, a tím pádem i Hrazdu, dosud nikdy neslyšel, ale ten vokál mi tady přijde tak přepálený a parodický, že jak je ten ječák blbý, tak je vlastně zábavný, a tím pádem mi to nevadí. Jestli je to ale myšleno vážně, potom mi tu něco uniká. Každopádně jsem rád, že kapela dala hlavy dohromady a jako bonus dala fanouškům i novou verzi jedné své zásadní skladby.

Jak už je z výše zmíněného jasné, desku můžu jen doporučit. Kdo LP nestihl ve své době, bude jistě rád, že ho může doplnit do sbírky, mám ale takový pocit, že se najde dost majitelů 1., anebo 2. pressu, kteří budou tohohle krasavce toužit mít ve své sbírce taky. Nedivím se jim. 

Seznam skladeb:

  1. We Paint the Town Red
  2. We Are the Metal
  3. Bristroll
  4. Smack the Fools
  5. Renault Star
  6. High Time to an End   
  7. In Full Swing
  8. Electric Church
  9. In Bottle There's No Law
  10. Dressed to Kill
  11. Hellbooze Armageddon
  12. We Are the Heavy Metal

Čas: 41 minut

Sestava:

  • Bilos – kytara, vokál
  • Šimek – basa
  • Korál – kytara
  • David – bicí

https://www.malignanttumour.com/

https://phr.cz/maligant-tumor-in-full-swing/


Zveřejněno: 11. 09. 2023
Přečteno:
1034 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář