Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
INSANIA

CD 2024, vlastní náklad / (thrash/black) metal´n´roll, crust / Česko

Skupinu HEJTMAN jsem roky ne přímo ignoroval, ale míjel. Až loni jsem ji viděl na festivalu Nuclear Intervention a byl svědkem výborného koncertu. Teď jsem poprvé svědkem jejich studiové práce – po dlouhých třinácti letech od předešlého alba vydali novinku „Vítejte v pekle“. Vydali si ji sami a nešetřili na ni, respektive na obalu, digipacku z lakovaného papíru a 16stránkovém bookletu, ve kterém jsou texty (místy na proměnlivém podkladu hůře čitelné) a spousta pěkných fotek z koncertů. Trochu slabší je to s titulní stranou, na které je fotka muzikantů v poněkud úsměvných pózách. Chápu (doufám), že je to nadsázka, ale působí to jaksi křečovitě, stejně tak mi moc do očí nepadl znak v podobě jelení lebky a zkřížených kostí; to odkazuje kamsi k sranda metalu typu KRMELEC. 

Ne přímo ke KRMELCI, ale k DEBUSTROLU mají blízko některé texty, muzika pak tepe zhruba v trojúhelníku MALIGNANT TUMOUR, ČAD & MOTÖRHEAD, ostatně Lemmyho jméno v textech nejednou padne. Taky Jeffa Hannemana, Vlada Blaphemera nebo Pabla Escobara. Kromě drogového magnáta figury z různých metalových sfér; z různých hudebních spekter se rekrutuje i současná sestava HEJTMAN (asi nově poskládaná cca před třemi roky), kterou vedle pamětníka starších časů, kytaristy a zpěváka Ygraena (působil např. v MANIAC BUTCHER a v současné době hraje na bicí v BRAN) tvoří druhý kytarák Önslaughter (DEBUSTROL), basák Zero (dříve MARRY B) a bubeník Plechy (ŠANOV 1). 

Od prvního okamžiku to HEJTMAN valí pěkně zostra, songem „Vítejte v pekle“ kapela vítá fanoušky nejen v pekle, ale i při poslechu alba. Kromě výrazně přitvrzených MOTÖRHEADOVSKÝCH partů dojde i na hymnický refrén a kytarové sólo, Ygraen chrlí slova obhroublým hlasem a že se jedná o samé blbiny („Vítejte v pekle, HEJTMAN vás zdraví, své černé kozly parkujte tady…“ / „Ukradnout krávu a na místě jí zabít, sežrat jí oči a vypít krev,  do země zakopat srdce a ocas, olízat kosti jak hladový pes“), při poslechu vlastně vůbec nevadí. Na vlnu kapely se nechá vplout velmi snadno, ani trochu jednodušší „Bastard“ (při pohledu na názvy skladeb, nejen dvou na začátku, samozřejmě každého napadne, že už tady byly u jiných kapel…) vedený v punk´n´rollovém duchu nenudí, pořád je to celkem válec, kytary řežou a basa pěkně hrčí, a co je důležité, pánové se nedrží jen v těch kolovrátkových rytmech, ale přidávají i valivou pomalejší pasáž a melodický refrén. Líbí se mi barva kytar, hlavně v lehce načernalých kompozicích, „Alkoholik“ navzdory názvu s black metalem lehce koketuje, místy připomene novodobé MASTER´S HAMMER (výraz zpěváka – protahování některých slabik), místy severský black (kytarové kvílení). „Jiný druh“ je z trochu jiného soudku, valivý crust, když pořád skladby k někomu přirovnávám, připomíná ČAD, a to nejen po hudební, ale i po vokální stránce. První polovinu nahrávky zakončuje skočná „Plata o Plomo“, což je heslo, kterým se řídil drogový magnát Pablo Escobar (v překladu „stříbro, nebo olovo“ = peníze či úplatek, nebo kulka); HEJTMAN do rock´n´rollové odrhovačky hezky zapracovali latinskoamerické motivy a rozhodně to působí lépe než připitomnělá BRUJERIA.

Druhou polovinu načíná „Píseň černých vran“, která nemá kromě názvu s někdejším hitem MANIAC BUTCHER ani coverem CULT OF FIRE nic společného, jen blackový nádech. Song se nikam nežene, sází se na potemnělou atmosféru a slavnostní refrén, který podbarvují hypnotické tóny. V druhé části se idylka trochu vytrácí a objevují se zlověstné riffy a jedovaté sólo. Pro mě asi nejlepší věc. „Exorcist“ (opět nejde o cover…) mi proti předchozím skladbám přijde slabší, thrashová odrhovačka s vtíravým refrénem, který jde posluchačům hodně naproti, zaujme spíše textem, který si bere na mušku zvrhlíky v církevních kruzích – „peklo (opravdu) nejsou rohy, ale růženec a celibát“. „Na prach a na popel“ je rovněž přímočarý akt, ale proti předešlému mi leze do uší lépe, byť kvalit kusů z první půlky nedosahuje, i když odér Lemmyho ansámblu se nedá zapřít. „Roma Victor“ je taky jízda, jak slogan-pokřik „Roma Victor“, tak ústřední motiv jsou chytlavé, ale nejsilnějšími místy songu jsou odlehčená pasáž s navazujícím dvojsólem. „In memoriam“ je poctou muzikantům, kteří už nejsou mezi živými, primárně Jeffu Hannemanovi, jehož skvělý riff ze songu „Raining Blood“ je do skladby šikovně vpraven. 

Náběry nástrojů ve studiu MP Sound, mix a mastering Davos, aneb Martin Plechatý a Otyn = dobrá práce. Sound je obecně posazen níže, působí natlakovaně, k čemuž přispívá i plný zvuk bicích. O kytarách i base už byla řeč, basa drsná, kytary ostré a místy velmi zajímavě zabarvené. 

HEJTMAN nahráli velmi dobré album, které není jen pro fanoušky kapel, se kterými odjeli nedávná turné (DEBUSTROL, KRUCIPÜSK), ale i pro ty, kteří holdují ostřejší špinavější metalové & crustové muzice.

Přesné hodnocení: 7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Vítejte v pekle
  2. Bastard
  3. Alkoholik
  4. Jiný druh
  5. Plata o Plomo
  6. Píseň černých vran
  7. Exorcist
  8. Na prach a na popel
  9. Roma Victor
  10. In memoriam

Čas: 39:08

Sestava:

  • Ygraen – kytara, zpěv
  • Önslaughter – kytara, sbory
  • Zero – baskytara, sbory
  • Plechy – bicí, sbory

https://www.hejtmanband.com/
Facebook

 


Zveřejněno: 06. 05. 2024
Přečteno:
1317 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 05. 2024 07:13 napsal/a Keep it true
Tohle není black thrash, ale agro
Za mě jedna z nejnesympatičtějších kapel poslední doby. Není v tom vtip, nápad ani elán. Celé to působí strašně nuceně, neorganicky a kupodivu i přes historii Yagrena v Maniac Butcher jaksi neznalecky. Takhle black thrash založený na d-beatu, dělaný někým kdo ten žánr má reálně rád, prostě nevypadá. Není v tom špína, není v tom kult. Je v tom kalkul a nechutná čistá moderní produkce. Hejtman na mě působí jako líbivá kýčovitá věc, co si hraje na české Midnight, ale vlastě jede tour s Krucipüskem. Jak mi napsal můj kámoš:"to je jak text od alkehol, muzika jak novy torr, a stoji to vsechno za hovno, ale ty si myslis ze si motorhead co naprcal toxic holocaust a u toho volals satanovi"