Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2019, vlastní náklad / thrash metal / Česko

Thrashmetalová vlna se stále rozlévá, pořád se objevují nové partičky, které se upsaly nabroušeným kytarám i hlasivkám. Loni se v Táboře zformovali ENDLESS DRAIN (jako duo drnkali od roku 2017) a po roce se rovnou vytasili s plnohodnotným debutem čítajícím devatero skladeb. A ono devatero je na thrashové poměry docela pestré – kapela se nedrží jen striktní thrashové linie, ale koketuje i s dalšími metalovými subžánry a nechybí ani dotyky hardcore. 

Rozjezd alba je pozvolný, „Desire“ plyne ve středních tempech, náznaky zrychlení se sice objevují, ale vždycky je po chvíli nahradí valivost a tíha. Tahle řekněme modernější tvář kapely, groove metal, nebo jak to lépe označit, je sice dobře zvládnutá, ale naráží na můj vkus, který je prostě jinde. Dávám přednost živelnější, případně melodičtější formě thrash metalu, takže pro mě se hraje až v druhé L.O.T.D., která po rovněž valivém úvodu nabere na obrátkách a hardcorovém feelingu. Jednodušší muzika většinou fičí pěkně zostra, ale nechybí ani zvolnění, ale takové to špinavé, old school thrashové, ostatně stará škola rezonuje v celé písni. V té nechybí ani melodické sólo, které se různě proměňuje, a když v závěru kapela nasadí další kvapík, říkám si, že by z ní mohla být další v řadě mladých tuzemských thrashovek typu MURDER INC. Ale hned další song mě z toho vyvádí, kapela se, co se rychlosti týká, vrací na podobnou vlnu jako v úvodní písni, ale přidává další silné melodie, takže mě „Hunted“ baví víc. „Execution Lights“ nelze upřít chytlavý refrén, nebo spíše slogan, ani lehkou inspiraci SLAYER z období „Seasons In The Abyss“, song pěkně drží pohromadě, a ač ani tady se pánové nikam neženou, dostatečně silná atmosféra a orientální nádech sóla posunují skladbu mezi lepší položky nahrávky. 

„Sky of Lies“ klame tělem. Respektive její úvod. Kytarové vybrnkávání trvá minutu a půl, takže by se dalo brát jako intermezzo, zklidnění, nadechnutí před další metalovou náloží. Ale ona nálož má opět podobu, jak my odborníci (úsměv) říkáme, zabrzděného thrashe. Valí to, neřeže to. Je to prostě pomalé. Ještě že se opět objevují melodické pasáže, poměrně neotřelé, která skladbu zpestřují. Kluci umí hrát i rychleji, dokazují to v „Restless“ a hlavně v „Psycho Shot“, která se odvíjí podle klasických thrashových not. Jsem zpátečník a tahle jednoduchost je mi milejší, takže kvituju i „War of my hate“, která taky pěkně odsýpá, i poslední „Lifeless Sight“.

Když tak nad prvotinou velmi mladých muzikantů přemítám, tak mi přijde, že mládenci neví, kam se přesně vrtnout. Respektive nevěděli, na album nahráli dosavadní tvorbu, která byla poměrně rozkročená. Podle všeho se ale momentálně zhlédli spíše v modernějších formách metalu, takže to na obléknutí onášivkovaných džísek a hoblovačky po vzoru SLAYER nebo KREATOR nevypadá. Na druhou stranu nelze opomenout, že „War Of My Hate“ je solidní počin, na němž se mladá krev představuje v dobré formě a působí mnohem svěžeji než řada thrashových veteránů. Kluci na sobě makají, instrumentálně i kompozičně jsou přesvědčiví, Zdenův vokál sice není kdovíjak originální, ale do muziky sedne a za artikulaci si vokalista zaslouží pochvalu (a za nějaké ty změny výrazu rovněž). 

Obal je jako dvě strany jedné mince – přední stana se nedá označit jako průšvih, ale zároveň působí fádním dojmem, který ještě umocňuje logo, které se mi nelíbí vůbec. Vnitřek bookletu je o poznání lepší, střízlivá grafika má celkem švih, nechybí texty ani spousta fotek. Příště bych zainvestoval do výraznější titulky a logo bych změnil okamžitě, protože ani na plakátech nevypadá hezky (ale to je samo sebou subjektivní vjem).

Seznam skladeb:

  1. Desire
  2. L.O.T.D.
  3. Hunted
  4. Execution Lights
  5. Sky of Lies
  6. Restless
  7. Psycho Shot
  8. War of my hate
  9. Lifeless Sight

           
Čas: 32:40

Sestava:

  • Zdena – vocals, guitars
  • Pepa – guitars
  • Filip – bass
  • Dave – drums 

Facebook
Bandzone

 


Zveřejněno: 04. 10. 2019
Přečteno:
4455 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 10. 2019 21:48 napsal/a Peťan
Ti kluci neví, čí jsou...
Kapelu jsem v poslední době párkrát zaregistroval a na základě jejich stylu i poslechl, abych byl v obraze, co že se to nového vylouplo v tom našem chudém thrashovém rybníce. Žel, musím konstatovat, že Endless Drain mi po vousy vůbec nejdou. Není to tím, že jsem vyznavačem jiného thrash metalu, ale prostě mi to připadá, jako když část kapely chce a druhá část je v křeči, nutí se a vlastně ani neví, co thrash metal je. Takhle na mě album působí. K ničemu pak je fajn zvuk a i na mladé muzikanty poměrně kvalitní instrumentální výkony. Těch rozkolů na desce je na můj vkus příliš a když už člověka něco trochu chytne, zabije to okamžitě nějaká moderní metalcore vsuvka. Chápu křižovatky na startu kapely, ale takhle výrazné, kdy vlastně vyšlo najevo, že kapela neví co chce hrát, jsme tady ještě asi neměli :-))
04. 10. 2019 11:55 napsal/a CzechMan
Logo
Musím souhlasit s Johanem a BigBossem, ostatně jsem jim to říkal taky :)
04. 10. 2019 09:45 napsal/a BigBoss
Ach to logo
Jako vždy dokonale napsaná recenze od Johana. A to logo? To už jsem jim také říkal...třeba jim to nyní docvakne a zamyslí se :-)