Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

1. 5. 2019, Praha – Nová Chmelnice

Všechno špatné je k něčemu dobré. Nevím, jestli vždy, ale tentokrát to platilo. Díky nejmenované organizaci v Německu, protestu a spekulacím ohledně některých muzikantů z účinkujících kapel, jsme se tak na rychlo dočkali parádního koncertu na Nové Chmelnici. A to hezky na prvního máje, kdy byl ten lásky čas. Pro černý kov! Hlavní hvězdou večera byla polská MGŁA, kanadští REVENGE a nakonec plzeňští MALLEPHYR, kteří na poslední chvíli zaskakovali za DEUS MORTEM, kteří byli asi příliš velké sousto i pro pořadatele Obscure, kteří se je po úvaze rozhodli raději nahradit. Jestli byly obavy odůvodněné, nechám na každém z vás.

Nejdříve pódium patřilo klukům z okolí Plzeňska. Bohužel, kvůli nepřímo ovlivnitelným událostem, jsme ze severu Čech dorazili těsně po jejich skončení.  Z vyzvídání jsem nebyl překvapený. Všichni fanoušci si naše kluky pochvalovali. Za jejich hudbu, profesionalitu a i to, že vůbec dorazili, protože se o koncertu dozvěděli jen pár dní předem. Není to tak dávno, kdy na Nové Chmelnici MALLEPHYR hráli. Je to přibližně měsíc, kdy sdíleli pódium s českým INFERNEM a ACHERONTAS. Dojmy si můžete přečíst zde. Jejich set byl téměř identický a stoprocentně platí všechny superlativy z odkazovaného článku. Hráli nyní jen o jednu skladbu méně.

Po krátké pauze nastoupila kanadská trojka s charakteristickým logem – REVENGE. Trojice je vskutku magické číslo a zde to platilo minimálně z pohledu nasranosti a přímočarosti muziky. REVENGE nám přednesli hrubý a unikátní death/blackmetalový tlak, který kytarovými sóly nebo vskutku heavymetalovými občasnými výkřiky odkazovali na americké legendy SLAYER nebo bližší černokněžníky z ABSU. Minimálně takové dojmy jsem měl já. Někteří posluchači brblali, že je set Kanaďanů zbytečně dlouhý, což na poměry žánru a úctyhodné kadence je asi pravda, ale já byl spokojený a naopak ocenil, jak dlouho do toho dokázali rubat s takovou vervou. Výkon mi přišel stoprocentní do konce jejich koncertu. Četl jsem i názor, že by nikdo na REVENGE jako hlavního tahouna také nešel. To, co borci předvedli, ale rozohnilo celou Chmelnici, která byla velice slušně zaplněná, ale přesto v ní zůstal dýchatelný vzduch, což se o řadě jiných prostorů nedá říci.

Není překvapením, že se lidé primárně dostavili na stojcké zakuklence v křivácích – MGŁU.  Nihilisticky zaměřený projekt hudebníků „M“ a následně „Darkside“ jakožto primárních členů  doplněných o dva hudebníky pro živá vystoupení. Není se ale za co stydět, však i já měl předčasný dárek v podobně tohoto překvapivého koncertu a přijel jsem hlavně na polské kolegy, byť pro někoho mohou být dnes už moc mainstream… Pokud je ale něco kvalitní, je jedno, jestli je to z nejhlubších a nesmradlavějších stok undergroundu nebo naopak uznávaná a zářivá hvězda v záři reflektorů… Jo, co se světel týče… Přišlo mi, že se na pódiu objevily dvě nová, která pálila do xichtu jako nějaké slunce skrze lupu nebo sadu zrcadel… To nebylo vůbec pěkné a určitě to neštvalo jen mne… (úsměv)

Zpět k Polákům. Však oni to mají vydřené svojí téměř dvacetiletou existencí (a primárně kvalitní tvorbou), i když do povědomí se dostali později, zejména s příchodem alba „With Hearts Toward None“… Ale dost keců, než usnete nudou. Zpět k samotnému koncertu. MGŁA hrála songy ze všech řadových alb, ale nejen to. Největší důraz byl kladen samozřejmě na aktuální „Exercises in Futility“ (z alba nezazněla pouze třetí skladba), které nás provází, ve finále, nesmyslností lidského bytí a marných pokusů o dramatičtější změnu v perfektních textech… Zazněly ale i dvě skladby z „With Hearts Toward None“ a po jedné se objevila i z alb „Groza“ a „Mdłości“. Možná to bylo tím, že jsem byl u pódia, ale zvuk mi přišel lehce zahuhlaný a ne perfektně čitelný. Skladby šly poznat, ale dokonalé to nebylo. Tohle je kapela, která si zaslouží zvuk čistý jako křišťál, nebo jako z placky. Jak píšu, mohlo to být místem, kde jsem stál. Jsem ale rád, že nebyl utopený vokál. Jednalo se o skvělý zážitek. Fanoušci, v duchu polského projektu, spíše klidně postávali a hltali vybrnkávané melodie za doprovodu rychlého tremola a s údernými verši, jakoby v tranzu. Našlo se samozřejmě i několik jiných, kteří spokojeně a razantně kývali svými makovicemi. Co mne malinko mrzelo je, že jsme neslyšeli žádnou novou skladbu z připravované desky, o které se proslýchá, že vyjde letos a můj odhad je, že bude připravena na Brutal Assault, kde se Mlha znovu objeví.

Suma sumárum, akce to byla vydařená a zpět domů jsme odjeli MAXIMÁLNĚ spokojeni. Někdo na to může mít jiný názor, ale: „Jedinou velkou pravdou je, že žádná velká pravda neexistuje.“ (úsměv)

 


Zveřejněno: 04. 05. 2019
Přečteno:
4419 x
Autor: Pavel | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 05. 2019 17:07 napsal/a immortal
No jo, no
Už tu začínáme blbnout. No hlavně, že bandy zleva Obscure nevadí.