ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2017, vlastní náklad / instrumental prog ambient/rock/metal / Česko

O BETWEEN THE PLANETS se mluví jako o utajeném klenotu tuzemské nezávislé scény. Nechci psát metalové, protože muzika, která tryská z druhé řadovky „Of Inner Sight“, není ryze metalová, ona je rozevlátá mezi několika žánry. Na Bandzone se kapela označuje jako ambient-mathcore, což mi nepřijde úplně reprezentativní, protože z nahrávky zní spíše progresivní rock až metal, i když ani ambientní plochy nechybí, ostatně hlavní protagonista (dříve one man projektu, nyní již tříhlavé kapely) Martin Spacosh Peřina se kromě zřejmě hlavní základny „mezi planetami“ věnuje i dalším experimentálně-ambientním projektům (SOUSEDI, AKLINE či odnedávna ELBE).

V BETWEEN THE PLANETS Martin našel společnou řeč s bubeníkem Filipem Kittnarem (FACE THE DAY, VOICE OF INSTINCT, LAMMOTH, ex-MINDWORK) a basákem Adamem Palmou (ex-MINDWORK), evidentně velmi schopnými instrumentalisty. V Martinově domácím studiu plus studiu Biotech (bicí) trio nahrálo devět skladeb, o mix (s jednou výjimkou) a mastering se postaral Ecson Waldes ve studiu Biotech a „Of Inner Sight“ disponuje velmi zajímavým zvukem. Není to odosobněné, jak se u podobně zaměřených vesmírných záležitostí stává, ale docela živočišné, a přijde mi, že velký podíl na tom má bubeník, který hraje svým způsobem jednoduše, ale ne jako stroj, navíc právě bicí mají pěkný přirozený zvuk.

Úvodní „Inner Voice“ se rozjíždí pozvolna, jemnými tóny kytary, k nim se přidávají střídmé bicí a éterický bezeslovný vokál, kterým přispívá hostující Barbora Mochowa (sólové album, SINUHET, spolupráce s PRVNÍ HOŘÍ). Skladba má zajímavý vývoj, po klidném začátku nabere poměrně rychle grády, zařazuje se výrazná baskytara a rázem je tu šťavnatá rocková muzika, ale jen na chvíli; prolínání vyklidněných a ostřejších poloh pokračuje a k výbornému dojmu přispívá i rozumná stopáž, žádné zbytečné natahování se nekoná a po třech a půl minutách je hotovo. Podobný mustr posloužil i při skládání „The Avalanches“, ústřední melodie je ale ještě chytlavější než v předchozím případě, a nenudí ani ony pomalejší rozumně krátké ambientní vsuvky. Jednu pasáž pak vyšperkoval violoncellista Karel Žďárský a i když jeho vklad není zásadní, skladbu osvěžil – s hosty a jejich vstupy je nakládáno s citem a rozumem.

Album funguje jako sevřený, dobře vybalancovaný celek, vedle křehkých a zdánlivě bezbarvých úseků se objevují květnaté a svěží rock-metalové ataky, a protože se pořád něco děje, mění, střídá, ani si neuvědomuji, že se album (s výjimkou dvou Barbořiných bezeslovných vkladů) obešlo bez zpěvu. Pořád je co poslouchat, pořád je třeba být pozorný a vnímat všechny finesy, kterých pánové do alba nastřádali dlouhou řadu. Mně jsou milejší živější záležitosti, na druhou stranu bez oněch melancholických momentů by to tak nefungovalo.

Za vrchol alba považuji „Through the Canyon“. Tady se podařilo zapojit hned dva hosty (oba výše uvedené), ale nechybí ani různé rytmické zapeklitosti, ani takřka majestátní melodie, stejné dojmy provázejí i poslech „Inside“, která, po sice krátké, ale na můj vkus trochu unylé „Timelessness“, opět nabízí pestrou paletu muziky i pocitů, navíc se poprvé zapojuje další host, norský saxofonista Jørgen Munkeby (SHINING), který svými excentrickými postupy posouvá části songu do jazzově-experimentálních vod, aby totéž, jen o něco opatrněji, provedl i v následující „Along the Horizon“.

Pozoruhodné album neztrácí švih ani v závěru, předposlední „Gravitational Collapse“ tepe v progresivních sférách, závěrečná „Energy of Wishes“ funguje jako klidný dojezd alba, které stojí za nejeden poslech, respektive jich více vyžaduje, samozřejmě v případě, že se posluchač dokáže naladit na vlnu kapely a vychutnávat si onen příval různých druhů muziky i energie.

Jediné, co mi trochu kazí výsledný dojem, je zpracování obalu. Chápu, že u instrumentální nahrávky nelze čekat booklet o šestnácti stranách, ale přeložený dvojlist s katastrofální grafikou je smutným doprovodem kvalitní nahrávky – aby bylo jasno, nemyslím titulní obrázek, ale stránku s psanými informacemi, kterou si Martin vyrobil sám; a příště by to mohl svěřit Davidovi Vorovi, o moc horší by to nebylo. To mandala na přední straně vypadá skvěle, možná by jí neuškodily trochu výraznější barvy, ale řemeslně je obrázek provedený výborně, stojí za to si jej v klidu prohlídnout a najít zajímavé detaily.

Pozn.: Od 8. 2. 2018 se BETWEEN THE PLANETS vydají na tuzemské turné ve společnosti DYING PASSION a ELBE, rozpis zastávek je zde.

Seznam skladeb:

  1. Inner Voice
  2. The Avalanches
  3. Engrams
  4. Through the Canyon
  5. Timelessness
  6. Inside
  7. Along the Horizon
  8. Gravitational Collapse
  9. Energy of Wishes

Čas: 38:50

Sestava:

  • Martin Spacosh Peřina – guitars/music
  • Filip Kittnar – drums
  • Adam Palma – bass

Hosté:

  • Jørgen Munkeby – saxofphone (6, 7)
  • Barbora Mochowa – vocals (1, 4)
  • Karel Žďárský – violoncello (2, 4)

http://bandzone.cz/betweentheplanets
www.betweentheplanets.bandcamp.com

 


Zveřejněno: 07. 02. 2018
Přečteno:
3531 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář